USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Нардеп Мартиняк приховав бізнес і нерухомість за кордоном. Розслідування

14 Червня 2017 14:58
Нічого особистого - лише бізнес. Звідки у народного обранця з Волині Сергія Мартиняка компанія та нерухомість за кордоном, і чому нічого цього немає в декларації – у журналістському розслідування програми «Народна прокуратура» каналу 112 Україна.

Бізнес і депутатський мандат – речі несумісні. Втім, журналістам вдалося з’ясувати, що Сергій Мартиняк майже півроку мав частку у власності польської фірми «IRC». Проте у декларації народного депутат згадки про це немає.

Так, згідно з даними реєстру, наприкінці 2014 року нардеп збільшує статутний капітал незадекларованої компанії на 8, 736 млн злотих, а це понад 2 мільйони доларів США. В обмін на частку в компанії Сергій Мартиняк вніс у статутний капітал компанії «IRC» нерухомість, що розташована в Іспанії, вартістю 8,736 тисяч злотих, як апорт в обмін за частки в товаристві. У цьому випадку апорт – це негрошовий внесок у статутний капітал компанії у вигляді нерухомості.


Цією нерухомістю, еквівалентною у 2,3 млн. доларів США, є вілла в Іспанії у місті Бланес, яка ще у 2014 році була у власності нардепа. Сергій Мартиняк є нардепом з 2012 року, тож ця нерухомість мала б бути відображена у його декларації, але в жодній з них журналісти інформації про неї не знайшли.

Протягом шести місяців 2014 року нардеп був акціонером компанії, але, 31 грудня продає свою частку громадянці України Ользі Лихач. На думку журналістів, Сергій Мартиняк це зробив для того, аби не залишати слід у новій е-декларації. Адже тоді довелося б пояснювати походження вілли в Іспанії. Журналісти з’ясували, що Ольга Лихач народилася в Луцьку і є цивільною дружиною нардепа Мартиняка. У яких є спільна донька, що і підтвердив сам нардеп.

У перший день 2015 року Сергій Васильвович знову входить до складу акціонерів «IRC», підвищуючи статутний розмір на понад 400 тисяч злотих, в обмін на частки в компанії. Таким чином він збільшив статутний капітал фірми майже до 2,4 млн доларів США. Як не грошовий вклад, апорт до того ж таки товариства, нардеп вніс нерухомість в Іспанії вартістю 429 тисяч злотих.


Отож у пана Мартиняка, як виявляється, в Іспанії є й інша нерухомість. А це земельна ділянка у місті Льорет-де-Мар, інформації про яку також немає в жодній декларації нардепа. Варто зауважити, місто Льорет-де-Мар зазначне, як місце проживання пані Лихач.

Отже, в піврічний термін нардеп відчужує два об’єкти закордонної власності на суму близько 2,5 мільйонів доларів США. Між цими операціями – 1 день, про що знову ані слова у деклараціях нардепа.

Згодом Сергій Мартиняк вдруге залишає компанію, а акції нардепа на суму понад 100 тисяч доларів знову переходять до рук Ольги Лихач.

Журналісти встановили, що наразі фірма «IRC» скуповує нерухомість у Варшаві. А це - 3 квартири, вартістю, за попередніми розрахункам журналістів, в мільйон доларів. Разом з нерухомістю в Іспанії це складає мільйони доларів.

Серед власників підприємства «IRC» є і Марія Поцілуй, яка проживає у селі Буяни Луцького району Волинської області.


І яка, до речі, є матір’ю нардепа Сергія Мартиняка.

Отож, компанія розійшлася по руках родичів народного депутата, натомість у жодній декларації Сергія Мартиняка інформації про ці статки немає.

Сам нардеп Мартиняк у коментарі журналістам повідомив, що буцімто немає жодного відношення до фірми та заявив, що не володіє майном в Іспанії.

Проте, залишається під питання, чому наприкінці 2014 року, останнього перед запуском е-декларування, у державного посадовця починає зникати нерухомість в Іспанії, яку згодом відвідують його родичі. Чому в 2015 у декларації не відображено ані участь у компанії «IRC», ані відчуження майна, ані позбавлення корпоративних прав. Чому утаємничене те, що мало б бути відкритим?

Так чи інакше, орган, який створили для того, аби ретельно перевіряти декларації посадовців, чомусь не працюють. Хоча, його керівники не забувають дякувати самим собі 100-тисячними преміями за плідну роботу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
ще не зовсім свідоми Показати IP 14 Червня 2017 16:28
А які претензії до Мартиняка? Всі запитання до лохів, які голосували за нього на виборах.
Нато до ще не зовсім свідоми Показати IP 15 Червня 2017 09:29
А ви досі вірите що за них хтось голосує? Все вирішується у комісії на виборчій дільниці.
Петро Величко Показати IP 14 Червня 2017 18:34
Лох на лохові сидить і лохом поганяє.
Лучанин Показати IP 14 Червня 2017 21:29
Згадайте ще вкрадені 27 млн гривень у Західінкомбанку,як йому в цьому допомагав директор департаменту валютних операцій,який на даний момент є помічником Мартиняка на громадських засадах (шостий за списком).Багато чого цікавого......
МАКС ЗЕД Показати IP 15 Червня 2017 10:14
ОФШОРНЕ БАРИЖНЕ КОДЛО ПАРРАШЕНКО
Микола Показати IP 16 Червня 2017 12:23
А панство буде колихать, Храми палати муровать, Любіть царя свого п'яного Та візанійство прославлять. Та й більше бачиться нічого. (Т.Г. Шевченко)
Олександр Показати IP 19 Червня 2017 22:30
Дуже цікаво. Але хіба він буде за це відповідати. Його не позбавили депутатської недоторканості, ніхто не цікавиться чи сплачено податки. Так пуста мова. Не більше.
торчин Показати IP 22 Червня 2019 20:32
це той мартиняк за якого його рідне село Буяни не голосує .це той мартиняк який наобіцяв в селі Затурці ліки людям а дав 2 бінта і 1 флакон зеленки це той що смітники возив від села до села це той що обявив фірму банкротом і 200000 тисяч не віддав людям за мясо але напевно це інший.
Буяни Показати IP 22 Червня 2019 22:13
ріс поряд з мартиняками повірте нічого святого в цієї родини одні аферюги

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus