USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Нардеп з Волині відстоює зарплату молодих педагогів у понад 12 тисяч

3 Липня 2019 20:09
Ірина Констанкевич наполягає усунути розбіжності в законодавстві стосовно розміру посадового окладу педагогічних працівників найнижчої кваліфікаційної категорії. Адже, стаття № 61 Закону «Про освіту» передбачає нарахування посадового окладу педагогічним працівникам найнижчої кваліфікаційної категорії на рівні трьох мінімальних зарплат: це понад 12 тисяч гривень.

Про це йдеться на сайті народного депутата.

До розробки документа також долучилися народні депутати-укропівці Тарас Батенко, Олександр Шевченко, Віктор Шевченко, Олександр Дубінін та Валентин Дідич.

За словами Ірини Констанкевич, законопроєкт має виправити несправедливу норму Перехідних положень Закону України «Про освіту», який Верховна Рада ухвалила у вересні 2017 року. Нині через законодавчу колізію молоді педагоги отри­мують значно нижчі зарплати, ніж це передбачено у статті 61 базового закону.

«По суті, це дискримінація, і наш законопроєкт передбачає виправлення цієї несправедливості. Ми просимо врахувати ту обставину, що в Україні стартувала освітня реформа, впроваджують «Нову українську школу». Освіта має бути у пріоритеті, а зарплата молодих педагогів залишилася на низькому рівні», – каже Ірина Констанкевич.

Нардеп пояснила, що стаття № 61 Закону «Про освіту» передбачає нарахування посадового окладу педагогічним працівникам найнижчої кваліфікаційної категорії на рівні трьох мінімальних зарплат. Нині це понад 12 тисяч гривень. Утім у розділі 12 Перехідних положень законодавці прописали зовсім іншу норму. Згідно з нею, до 2023 року молодим педагогам нараховуватимуть платню, що дорівнює чотирьом прожитковим мінімумам, а це трохи більш як сім тисяч гривень.

«Базовим є закон «Про освіту», і його не виконують. Також не виконують Конституцію, у якій передбачена на освіту норма – 7% ВВП», – зауважила нардеп.

Цей законопроєкт підтримали галузевий комітет парламенту з питань науки і освіти, комітет з питань запобігання і протидії корупції, комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення. Крім того, ініціатива одержала позитивний висновок Головного науково-експертного управління Верховної Ради.

Оклад працівників закладів дошкільної та позашкільної освіти має бути не нижчим, ніж три мінімалки

Проєкт закону № 8188 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення справедливості у питанні оплати праці педагогічним працівникам закладів дошкільної і позашкільної освіти», співавторкою якого є народний депутат Ірина Констанкевич, дозволить збільшити заробітну плату працівникам дошкільної та позашкільної освіти.

«Своїми положеннями законопроект відновить справедливість щодо оплати праці педагогічних працівників закладів дошкільної та позашкільної освіти, оскільки за теперішніх обставин ті педагоги, вихователі, які відповідають за життя та здоров’я наших дітей, їхній розвиток, формування особистості, дозвілля у вільний від навчання час, отримують мізерну заробітну плату», – зазначає Ірина Констанкевич.

Також нардеп пояснила, що положеннями законопроєкту запропоновано встановити посадовий оклад педагогічного працівника закладу дошкільної освіти й закладу позашкільної освіти найнижчої кваліфікаційної категорії в розмірі трьох мінімальних заробітних плат. А посадовий оклад кожної наступної кваліфікаційної категорії підвищується не менш ніж на 10%. При цьому приватні заклади можуть встановлювати інші умови.

«Важливо, що педагогічним працівникам закладів дошкільної й позашкільної освіти встановлюють доплати за наукові ступені та вчені звання, а також щомісячні надбавки за вислугу років. Понад три роки – 10%, понад 10 років – 20%, понад 20 років – 30% посадового окладу», – підкреслила Ірина Констанкевич.

Вона також додала, що ще однією важливою нормою є щомісячна доплата працівнику, який пройшов сертифікацію, у розмірі 20% посадового окладу.

Зазначимо, що на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти було підтримано законопроєкт № 8188. Серед його авторів – народні депутати від УКРОПу Тарас Батенко, Ірина Констанкевич, Валентин Дідич, Олександр Дубінін та Віктор Шевченко.

«Закон про фахову передвищу освіту – це велика перемога освітян»

Верховна Рада України схвалила у другому читанні законопроєкт № 8321-д «Про фахову передвищу освіту», який дає можливість технікумам та коледжам функціонувати. За словами співавторки законопроекту, народного депутата, голови підкомітету з питань позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої освіти та освіти дорослих Ірини Констанкевич, технікуми та коледжі нарешті стануть повноцінною ланкою освітнього середовища, матимуть автономність, багатоканальне фінансування, наглядові ради, студентоорієнтоване навчання, тобто отримають великі можливості для власної траєкторії розвитку.

«Питання було болючим для сотень тисяч наших громадян, адже ціла ланка освіти могла опинитися у глухому куті. До мене особисто та на адресу Комітету надходили листи підтримки від закладів освіти з різних областей України. Тепер, відповідно до ухва­леного закону, потреби фахової передвищої освіти буде враховано в бюджетному плануванні. Це велика перемога освітян і всіх зацікавлених осіб, які вибороли для себе можливості розвиватися з новою силою, показувати результати, виходити на нові рівні в освіті. Однозначно, у законі закладено новаторські підходи до функціонування закладів фахової передвищої освіти і є всі підстави сподіватися на гарні результати», – зазначила Ірина Констанкевич.

За її словами, робоча група, створена Комітетом з питань науки і освіти, у стислі терміни опрацьовувала пропозиції народних депутатів України.

«Усього було подано 346 пропозицій, 249 з яких враховано цілком, 63 – враховано з відповідним редагуванням чи коригуванням, по суті або частково. 34 пропозиції було відхилено. Зокрема я як голова робочої групи подала 131 правку», – додала Ірина Констанкевич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ольга Показати IP 3 Липня 2019 20:30
ще подбайте про медичних сестер, які не в сімейній медицині і утримують на руки 3000грн
Анонім Показати IP 4 Липня 2019 07:50
Вже 5 років відстоює.)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus