USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Народний гнів та саморозпуск «регіоналів» у Любомлі. РЕПОРТАЖ

21 Лютого 2014 14:00
Вчора, 20 лютого, в Любомлі відбулося чергове Народне віче та позачергова сесія районної ради, на якій фракція Партії регіонів оголосила про саморозпуск.

Під час позачергової сесії Любомльської райради голова районної організації ПР, депутат райради Олег Бондаренко оголосив про розпуск фракції ПР. Про вихід з партії заявили перший заступник голови РДА Володимир Склянчук, заступник голови РДА Василь Криницький, начальник відділу освіти Василь Стрільчук.


МИ Є НАРОД!

Трагічні події, що відбувалися цього тижня у Києві, спровокували хвилю справедливого народного гніву: минулої середи у ряді західних регіонів України активісти захопили приміщення обласних державних адміністрацій, силових структур. А вже наступного хвиля невдоволення докотилася і до Любомля. Щоправда, забігаючи наперед, зазначимо: четвергове Народне віче у нашому древньому містечку проходило цілком мирно, без силового протистояння, захоплень і підпалів адміністративних будівель.

На початку зібрання учасники хвилиною мовчання вшанували тих, хто поліг на вулицях столиці, яка у ці дні перетворилася на театр справжніх бойових дій. Опісля до громади звернувся декан Любомльського деканату УПЦ КП отець Віктор Возняк, який закликав усіх до порозуміння, прийняття виважених рішень.

— Нехай милосердний Господь дасть розуму кожному із нас, а також владі на усіх рівнях — від найвищого до найнижчого, щоб вирішити ситуацію в Україні мирним шляхом, — зазначив священик та відправив молебень за мир у державі та упокій душ загиблих.

Хвилюючою була розповідь жителя міста Андрія Дем’янука (на фото), який нещодавно повернувся з Києва і був безпосереднім учасником подій. І свідчення цьому — декілька свіжих шрамів на обличчі.


— Усе це було, немов страшний сон. У вівторок видався такий гарний день, ми справді йшли на мирну демонстрацію, — згадує чоловік. — Серед нас було дуже багато жінок. Коли підійшли до Маріїнського палацу, зустрілися з кордоном правоохоронців, за спинами яких стояли «тітушки» (нині їх вже називають «організмами»). Саме вони першими почали кидати у нас каміння та «коктейлі Молотова». А далі закрутилося, немов у калейдоскопі. Потім була страшна ніч протистояння на Майдані. Просто біля тебе розриваються шумові гранати, і не тільки — в одного пораненого чоловіка, якого я допомагав виносити, від обох стоп фактично нічого не лишилося. Від шумової гранати таких поранень не буває…Щоправда, на передовій я не був — виконував переважно волонтерську роботу. Скажу відверто: було страшно. Особливо вразили наші жінки: вони постійно були поруч, весь час допомагали, не було ніякої паніки та істерики… Ще одна деталь: те, що правоохоронці були у повній амуніції та озброєні, це одне, а от їхні очі… Видно було, що правоохоронці — люди підневільні, що вони не хочуть йти проти нас, стріляти в нас, але водночас мусять підкорятися чиємусь безглуздому наказу… Не будьмо байдужими, молімося за мирне розв’язання конфлікту.

— Нас часто звинувачують у намаганні захопити владу, — звертається до учасників віча голова районної організації ВО «Свобода» Микола Сушик. — Скажіть, дорогі земляки, невже сьогодні ми зібралися тут, щоб отримати якісь посади, повноваження?

Ми просто хочемо, що цей режим пішов, а на його місце прийшли нові люди, яких вибере народ на справедливих виборах.

Схожим був лейтмотив виступу голови районної організації ВО «Батьківщина» Ганни Сачук, яка також оголосила, що віднині на площі біля адмінбудинку райради цілодобово стоятимуть партійні намети, в яких чергуватимуть активісти. Тут можна вступити до районної громадської організації Майдан, надати посильну допомогу активістам, які нині перебувають у Києві. Окрім того, представниця опозиції зачитала вимоги Народного віча (текст див. далі) і надала слово представникам районної влади.

— Сьогодні закінчилася політика, закінчилася дискусія, фактично розпочалася громадянська війна. У державі біда, — каже голова райради Святослав Гаврилюк. — Людина, яка перебуває на посаді Президента, не змогла гарантувати безпеку ні мені, ні вам, ні іншим жителям держави. Стояти по один бік барикад з людиною, якій вірив, яку підтримував, сьогодні вже не можна. Я весь час сподівався, що лише мирний спосіб — єдино правильний для вирішення конфлікту. Цього не сталося, тому я подав заяву голові районної організації Партії регіонів про вихід з партії. Це рішення далося непросто, але як представник політичної структури, яка спровокувала ту криваву бійню хочу попросити вибачення у рідних, батьків, дружин тих, хто загинув. Водночас звертаюся до всіх: ми повинні розуміти одне одного, і я вам дякую за розуміння.

— Я порівняно недовго перебуваю при владі, але намагався робити все на користь нашого краю, — сказав голова райдержадміністрації Олександр Дзядук. — Нині доля України залежить від Божої ласки і від усіх нас. Нехай Бог береже Україну.

Очільники району зачитали тексти заяв про вихід з Партії регіонів і передали їх голові районної партійної організації Олегові Бондаренку. Таке рішення учасники зібрання вітали оплесками.

Надали слово й Олегові Бондаренку, який запевнив, що місцеві «регіонали» завжди були з нашим народом. Водночас самовільно розпустити партійний осередок він теж не в силі.

— Ми скличемо конференцію і тоді вирішимо що будемо робити далі, — сказав партієць. — Тож полишати ряди ПР я поки що не буду.

На ці слова громада прогнозовано відреагувала обурливими вигуками. Дійшло навіть до невеликої сутички: один з мітингувальників підбіг до Олега Бондаренка і вхопив його за руку. Втім, подальші «активні дії» йому завадили вчинити інші учасники зібрання.

Запрошений до мікрофона начальник райвідділу міліції Денис Джура запевнив, що всі його підлеглі нині перебувають на території району, працюють у штатному режимі.

— Якщо у цьому є потреба, представники політичних сил та громадськості можуть хоч зараз прийти у райвідділ і переконатися в цьому, — сказав правоохоронець.

Його виступ доповнив колишній начальник районної міліції Олександр Соколюк:

— Сьогодні спілкувався з правоохоронцями, і вони запевнили, що жодних злочинних наказів не виконуватимуть. Переконаний, що любомльська міліція — з народом. Закликаю всіх до порозуміння, до миру.

Криком душі, який мабуть, здатний розбудити і кам’яне серце, був виступ жительки нашого району Галини Кратюк. Її син восени поповнив лави Внутрішніх військ, а нині несе службу у Києві.

— Душа болить і серце розривається від побаченого. Невже Президент не розуміє, що коїться у державі з його вини? — зі сльозами на очах каже жінка. — На ньому лежить відповідальність за кровопролиття і жертви. У підрозділі, де служить мій син, загинули вже двоє юнаків... Пане Президенте, у твоїх силах зупинити цей безлад, пам’ятай: над тобою є вищі сили…Господи, допоможи нам усе це пережити, щоб наша країна була незалежною і суверенною державою. Бо ми є народ і ми вірні своєму серцю.

Перед учасниками зібрання також виступив голова районної організації роботодавців Дмитро Шлапа, який зауважив, що нинішні депутати облради від нашого району мають полишити фракцію «регіоналів», а також розповів про тиск на бізнес з боку контролюючих органів.

У свою чергу депутат райради Сергій Лук’янов запропонував організувати роботу громадських спостерігачів у підрозділах силових структур району. До мікрофона підходили й інші активісти, однак, обсяг газетної статті не дозволяє докладно переповісти усе, що прозвучало під час зібрання.

Під завісу мітингу його учасники гуртом заспівали Державний гімн України та оголосили про збір добровільних пожертв для потреб Майдану у Києві.

РЕЗОЛЮЦІЯ-ВИМОГА

ЛЮБОМЛЬСЬКОГО НАРОДНОГО ВІЧЕ 20 ЛЮТОГО 2014 РОКУ

Наше народне віче неодноразово закликало керівників району зробити вибір на користь народу, але ви були глухі і сліпі. У вас ще є нагода залишитися якщо не керівниками, то хоча б людьми. Бо лише нелюди можуть підтримувати, санкціоновану Януковичем криваву зачистку київських вулиць. Так само як і захищати людину яка разом із сім’єю обікрала Україну на мільярди.

На наші прохання ви не реагували. Тепер ми ставимо вам конкретні і вимоги:

Публічно засудити дії теперішнього режиму.

Головам районної ради та райдержадміністрації негайно вийти з партії регіонів

Вихід з партії працівників апаратів та структурних підрозділів цих рад.

Скликання позачергової сесії районної ради для засудження силової розвязки політичної кризи в країні та подальшої роботи рад.

Керівникам силових структур (міліції, прокуратури, СБУ) дати клятву, що не будуть виконувати протиправних наказів по боротьбі з надуманими терористами та фашистами, якими обзиває злочинна влада справжніх синів і дочок України.

Сергій МАРИНЬОХА

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 27
ок Показати IP 21 Лютого 2014 14:15
якщо нас візьмуть в ЄС на що житиме Любомль?Бо сигарети і контрабанда закриється.Яценюк чи Тимошенко їм допоможе?Ще попробують.
33 квартал до ок Показати IP 21 Лютого 2014 15:00
Вы европе н***рен не нужны,и без якщо)))
ок до 33 квартал Показати IP 21 Лютого 2014 16:14
це точно.як ще українці не можуть зрозуміти що нас ніде не ждуть і ми нікому не потрібні.Гіршої нації і продажнішої як українці мабуть немає.Світ це знає а тому нас використовує.
вік Показати IP 21 Лютого 2014 14:17
1000%.В них газу навіть нема і живуть за рахунок Польщі.У них ще "чорні" дні попереду.
ssg Показати IP 21 Лютого 2014 15:31
Гаврилюк - політичний запроданець!!!! Думає лише про себе.... Женіть його геть!!!!!!1111
Дмитро Шлапа Показати IP 21 Лютого 2014 16:18
Ви подевіться бігають як ті криси,земля під ногами горить Дзядук , склянчук а Стрільчук як та проститутка вже до яких політичних прапорів не належив куди дальше побіжиш. Ганьба таким жителям нашого району. Слава Україні
Анонім Показати IP 23 Лютого 2014 01:20
Нам ще не вистачало таких керівників любомльського райвідділу як Соколюк - тож бандота,він карєру в міліції зробив завдяки любомльським бандюкам,а Джура - бандюга і тітушка в погонах, хто собаку застрілив під Києвом у сусідньому дворі за метр від трьохрічної дитини,кого переховує наша міліція вже півтора року від журналістів, говорячи ,що він звільнений і невідомо де, а він тим часом на блатних посадах в МВС. Саме Джуру, а любомльчани мовчать, для них головне , щоб контрабанда процвітала.
Анонім Показати IP 23 Лютого 2014 13:53
Є такий злодій і бандіт мент Лисий _Чечель ,який думає де що вкрасти Перший контрабандист Гонить контрафакт з їБілорусі на Польщу
Анонім Показати IP 24 Лютого 2014 17:24
Соромно спостерігати за "високопосадовцями "Любомльщини. МАєтки і статки ростуть як гриби, вони теж злодії. Повідкривали заправки, ресторани, керують банкам. Це все на зарплатню ??? Ганьба вам і пам'ятайте про суд Божий!!!
Шлапа Д Показати IP 25 Лютого 2014 21:27
Мабуть найбільший хабарник в районі це Стрільчук- заврайвно Коли вже він нажереться? Дає премію директорам потім забирає Постійно йому вези то мясо то сало !
директор Показати IP 26 Лютого 2014 08:55
Це точно! Хитрий не попадеться Тендери проводить під прикриттям КРУ а саме Карпихи і Колосової!
Анонім Показати IP 28 Лютого 2014 23:53
А який підбір кадрів в райво!!!!!!!!!!!!
совість Показати IP 4 Березня 2014 14:30
Шановний директор, якщо у Вас такі достовірні дані, то не бійтесь назватись. Вивчіть спочатку граматику, а тоді судіть людей. Чи страшно щоб люди не засміяли за граматичні помилки. Бійтесь суда Божого за надання неправдивих свідчень.
Шлапа Дмитро Показати IP 4 Березня 2014 14:48
Якщо ви замість мене пишите то реєструйтесь однаково а не спочатку "Дмитро Шлапа" а потім "Шлапа Д"
Валентина Показати IP 4 Березня 2014 20:57
Хабарники є скрізь Така вже наша реальність А пан стрільчук -задніх не пасе.
Анонім Показати IP 4 Березня 2014 22:16
"Не суди і несудим будеш" Біблія
ДО анонім до Анонім Показати IP 11 Липня 2014 16:05
що галино Севастянівно! про не судим згадали мали б совість....
Анонім Показати IP 11 Березня 2014 21:32
А що ж то правий сектор не дивиться , що робиться на Ягодинській митниці . Вернулося те, що було до Євро-2012. Зелена і червона черга стоїть, а лівак їде в Польщу.
Анонім Показати IP 11 Березня 2014 21:35
Це точно, прикордонники на воротах знов касу бриють, а люди полягли проти корупції. І менти тоже там пристроїлися , добра прикормка.
вчитель Показати IP 11 Квітня 2014 11:47
:А ви запитайте у Стрільчука :"Скільки коштує місце роботи СШ №3"
шторм Показати IP 15 Травня 2014 21:40
Цікаво а скільки?....може то плітки. Все?
Людина Показати IP 6 Червня 2014 16:03
То не Стрільчук, то Янчук ніяк не набереться... Гнати цю хабарницю.
валентина Показати IP 20 Червня 2014 04:58
В.стрільчук ..такий порядний..всіх нас змусив зарплату в банку його дружини отримувати.а коли я була проти директор покликала і сказала що вижене мене з роботи......хабарі несуть йому звідусіль..передають через глинянчук.посада коштує в сер.300$.у глинянчук все на мазі.наша робітниця за дрньку вже заплатила.і при бютові брав стрільчук.і при регіоналах брав.і дальше бере.га
ірина Показати IP 20 Червня 2014 05:05
Наш директор каже що їм теж погрожує звільненям з посади коли працівники. Обирають інші банки.де прокуратура?????????а як гроші ковальчукові ділив на ремонт.то кіно.
спостерігач Показати IP 22 Червня 2014 16:23
Коли органи прокуратури чи народного контролю візьмуться за любомльських регіоналів? Самих невинних познімали, а справжні хабарники сидять далі на своїх місцях. Коли візьмуться за освіту ?
ОГО Показати IP 11 Липня 2014 16:06
Напевно що нікколи
ОК!! Показати IP 19 Серпня 2014 20:33
ГАньба любомльському віче і тим хто його зганяв стільки разів регіонали всі на своїх місцях , а Півнюк вже в райраді, Фурманюк рветься в міську .Ганьба!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus