USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Народився велетнем: що змінилося в сім’ї волинського богатиря за 15 років

4 Січня 2021 08:00
Він народився справжнім богатирем – з’явився на світ із вагою майже 6 кілограмів. Історію цього хлопчика із села Бірки, що на Любешівщині, телеканал «Аверс» розповідав 15 років тому. Тепер же журналісти знову вирушили у поліську глибинку, аби відшукати вже майже дорослого хлопця.

На перший погляд, це село в любешівській глибинці зовсім непримітне. Однак свого часу опинилося навіть в реєстрі ЮНЕСКО як найбагатодітніше село в Європі. Мати десяток дітей для тутешніх – не дивина. Проте місцеві жителі кажуть: все потихеньку змінюється, і народжуваність також.

У Бірках журналісти відшукали місцевого богатиря Романа Федорука, який 15 років тому своєю появою на світ вразив усіх акушерів, адже важив майже 6 кілограмів.
Подивувало й те, що 20-річна Тетяна Федорук народила хлопчика без кесарського розтину й навіть зізналася, що пологи були легкими.

«Інші діти родяться набагато менші і важче, як великі… Я не знаю, от мені не важко родяться діти. Я і першого легко родила, і другого не важко родила», – розповідала 15 років тому молода мама.

Читати ще: «Я подумала, що вага зламалася»: у Ківерцях народився справжній богатир

Будинок, в якому тоді мешкала сім’я Федоруків, журналісти таки відшукали. На подвір’ї зустріли пані Надію Жур – бабусю Романа. Жінка розповіла: з того часу багато чого змінилось – онуків побільшало, а от хата, навпаки, спорожніла. Діти, зітхає жінка, роз’їхались.

Виявилося, що через рік після народження Романа сім’я подалася в сусіднє село Витули – будувати власне житло.

Онуки частенько забігають до бабусі зі школи. Ними пані Надія не натішиться. Роман, каже, хоч і виріс богатирем, має ще й добре серце.

«От скромна дитина, стидливий… Він нікого ніколи не обідить, він завжди за кимсь даже оступицця, – розповідає бабуся. – Ходять до мене на обід, близько до школи… Вони зроду мені подякують, вклоняться і скажуть: «Спасіба, баба, шо ти нас покормила». А я дуже рада, шо вони просять Господа Бога за моє здоров’ячко, шоб я ше їм побула».

Поки розмовляли з жінкою про їхнє життя-буття, зі школи прибіг і сам Роман. 9-класник виріс нівроку. Хлопець розповів: родина їхня хоч і велика, зате дружна: четверо братів і сестричка.

«У мене є старший брат і двоє молодших, і молодша сестра. Вона в нас найменша і єдина. Я радий, що нас в сім’ї багато, п’ятеро. Тому що от є приклад: в мене однокласник, він один в сім’ї, йому навіть немає з ким пограти футбол, інші ігри, – міркує хлопець. – У Бірках раніше народжувалось більше дітей. Мама розповідала, коли я був у родильному будинку в Любешеві, не було навіть місць, а зараз там майже пусто».

Зменшення кількості дітей люди пояснюють тяжким життям та великою соціальною прірвою.

«Зараз вже не родять так дітей, – підтверджує Надія Жур. – Чого менше дітей? По-перше, колись так всі родили і всі однаково ходили. Однакова зарплата була: як і в голови колгоспу, як і в доярки… А зара велика разніца між тими, шо працюють… Вони міцно працюють на землі, важко працюють: і в жару, чи сонце пече, чи не сонце – вони йдуть сіно гребуть, на поле. Отеє житечко убрати, теє зерновиє убрати, картоплю тую убрати. Ну, а шо ми маєм? Воно всьо дешеве. А олігархи то добре живуть. Їм є за що свої діти вивчити, а наші діти куди ж підуть?».

Пані Тетяна зустрічає гостей зі щирою усмішкою і радіє, адже через стільки років нарешті будуть справляти новосілля. А от господарство, мовляв, тримають невелике.

«Дві корови, троє свиней, кури, коник… То невелике господарство, – запевняє багатодітна матір. – Як я була такою, як Роман, ми тримали сім коров».

Аби побудувати житло, зізнаються люди, господар дому пан Микола Федорук всі ці 15 років був змушений їздити на заробітки. Чоловік зізнається: саме він хотів таку велику сім’ю. А ще дім, в якому була б і свіжа випічка коханої дружини, і дитячі пустощі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 4 Січня 2021 10:24
Яка чудова сім"я, приємні милі люди. Славний козак - Роман і дуже приємна мама. У мами добрі очі, щира посмішка. Удачі ім, здоров"я і щастя

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus