USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Народжена Україною»: Оксана Білозір у Луцьку презентувала нові пісні й перевірені часом хіти

4 Грудня 2019 13:53
Попри грудневу холоднечу, в залі обласного муздрамтеатру імені Тараса Шевченка 3 грудня було велелюдно, тепло й затишно – шанувальники нетерпеливо очікували концерту народної артистки України Оксани Білозір. Тож зустрічали кумира бурхливими оплесками.

На початку концерту співачка зізналася, що дуже скучила за Луцьком, адже наше місто для неї є особливим: тут відбувалося безліч проєктів, у яких вона брала участь, тут жили люди, які створювали для неї пісні, вулицями цього міста ходила її мама, яка була учасницею Волинського народного хору.

Як відомо, Оксана Білозір – не лише співачка, а ще й активна політична діячка: у минулому – міністерка культури України, народна депутатка трьох скликань. Окрім того, жінка провадить активну волонтерську діяльність. Тож не дивно, що особливими гостями на концерті стали учасники бойових дій, які наразі лікуються в госпіталі ветеранів війни. Співачка щиро подякувала їм від усієї України, а зал підтримав її оплесками.
По тому Оксана Білозір заспівала кілька нових пісень, що увійшли до її нового диска, який матиме назву «Все для нас». Співачка зізналася, що цю музику для неї написали молоді композитори. «Сьогодні в Луцьку – майже прем’єра цих пісень, – поділилася артистка. – Вони звучали лишень у Києві в серпні на День прапора, а сьогодні пропоную їх вашій увазі».

Співачка розповіла, що 2019 рік – особливий для неї й для культового ансамблю «Ватра», адже йому виповнилося 40 років. «На кожному концерті, скільки буду мати змогу виступати на сцені, співатиму пісні Ігоря Білозіра. У 2020 році йому виповнилося б 65, – з ноткою печалі в голосі сказала артистка. – Хочеться, щоби його душа витала серед нас, а пісні звучали в серцях. Адже поки живуть його пісні – він із нами. Ми маємо нести ту свічу пісень, яку запалив Ігор Білозір».

Коли Оксана Білозір одну за одною виконувала композиції Ігоря Білозіра й легендарної «Ватри», зал просто вибухав аплодисментами, люди співали їх разом із виконавицею. Дуже трепетним вийшло виконання пісні «Ніби вчора, рідна мамо…», що була особливою в доробку композитора, адже, як розповіла пані Оксана, у нього завжди був особливий зв’язок із мамою, він, такий дорослий і самодостатній, завжди був її дорогим маленьким хлопчиком. «Хочу із особливою шаною сьогодні присвятити цю пісню тим матерям, які не дочекалися синів з Донбасу. Пам’ятаймо про їхню жертву, адже вони віддали Україні найдорожче – своїх дітей», – сказала співачка.
Ще одна пісня, зі слів Оксани Білозір, стала для Ігоря пророчою. «Він написав її для мене й поїхав на гастролі в США і Канаду, – пригадала артистка. – Квітка Цісик взяла її до репертуару і зробила дещо інше аранжування. Я ж співатиму її так, як написав Ігор. Немає Квітки, немає Ігоря, а пісня «Коханий» живе в наших серцях».

Композиція «Чорна квітка» для Оксани Білозір стала важкою. «У 2014 році я як член волонтерської організації потрапила на схід. Навіть у жахливому сні не могла уявити, коли була в Афганістані й співала там для воїнів-інтернаціоналістів, що колись визволятиму з полону їхніх синів, – не стримуючи емоцій, поділилася співачка. – Спільно зі Службою безпеки України ми визволили більш як 300 солдатів. Коли я поверталася, не могла адаптуватися до життя, яке вирувало навколо. Ресторани, шикарні машини, музика… Для мене це був такий подразник, що мусила на кілька днів зачинятися вдома, аби не виявляти якоїсь агресії. І от коли я в такому стані приїхала до Льовова, побачила одну молоду жінку в жалобі, іншу з візочком – теж усю в чорному… Їх було так багато! І я збагнула, що то ж наші вдови! Дівчатка, які ще не встигли насолодитися подружнім щастям, маленькі дітки, які втратили татусів… Подумала: і ця війна мине, вірю, що для нас вона буде переможною, ми перегорнемо і цю сторінку. То буде наша історія. Але чи залишиться в ній місце оцій красивій юнці у жалобі? І знаю, що коли буде пісня, то вона точно залишиться в пам’яті. І я зателефонувала Петру Мазі й попросила написати таку пісню. Коли він за кілька днів уночі надіслав мені її, я читала і плакала…». Цю особливу пісню увесь зал слухав стоячи, багато хто просто не стримував сліз.


Заспівала цього вечора Оксана Білозір і пісню «Просто історія одного кохання», що її часто ще називають «Просто кафе», яка народилася в Луцьку – її написали для неї Дмитро Гершензон та Анатолій Говорадло на студії «Олекса». «Коли я її заспівала, кажу їм: «Це ж така глибока жіноча лірика, як вам вдалося так тонко відчути жіночу душу?», а вони відповіли, що дивилися на мене й творили», – з усмішкою пригадала артистка.
Оксана Білозір розповіла, що на кожному концерті, хай де він відбувається, є два вільні місця у сьомому або восьмому ряду – для батьків.

«Я підходила до них і під час виконання танцювала з татом. Це були неймовірні моменти для мого особливого тата – в’язня сталінських таборів (я росла як донька ворога народу), – поділилася співачка. – Мами й тата давно немає з нами. Але ці місця лишаються незайнятими, там лежать квіти… У мене є пісня «Дві орелі», під час виконання якої я неодмінно з кимось танцюю. Бо ж так хочеться відчути себе донечкою». Тож, виконуючи цю композицію, артистка вийшла в зал і по черзі запросила до танцю сивочолих кавалерів.

А на завершення концерту прозвучала візитівка Оксани Білозір – пісня «Україночка», до виконання якої вона запросила на сцену всіх маленьких дівчаток, які бігли до неї з оберемками квітів.

Оксана ГОЛОВІЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олекса Показати IP 5 Грудня 2019 14:40
А вона що тут забула

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus