USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Населення України скоротиться на 45%: головні причини

9 Серпня 2021 07:40
В Україні з кожним роком зменшується кількість населення, експерти нарікають не на низьку народжуваність, а на високу смертність працездатних осіб. За підрахунками ООН, до 2100 року українців стане на 45% менше. Експерти називають це природним процесом і не бачать причин бити тривогу.

Як зменшується кількість українців, що впливає на демографічну ситуацію та чи треба щось міняти, розбирався OBOZREVATEL.

Невтішні цифри: демографічна ситуація в Україні

Якщо в українців запитати, скільки нас є, то ніхто не скаже точної цифри, найпопулярнішою відповіддю буде близько 40 млн. Цифру в понад 41 млн людей називає Державна служба статистики. Перепис населення в країні не проводився з 2001 року, але при уряді Олексія Гончарука провели так званий електронний перепис, який показав цифру в 37 млн людей.

Щороку кількість українців зменшується. Зазвичай народжується вдвічі, а інколи і втричі менше людей, ніж помирає. За даними Держстату, за 2020 рік померли 616 835 людей, а народилися 293 457. З початку 2021 року смертність зросла на 25% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Всього з початку року в Україні померли 299 964 особи.
Експерти кажуть, що кількість смертей перевищує кількість народжуваності з 1991 року, як тільки Україна стала незалежною. Як повідомила заступниця директора Інституту демографії та соціальних досліджень Олена Макарова, наша країна входить у трійку європейських країн-лідерів за інтенсивністю депопуляції.

«Такі процеси є в усьому світі, на європейському континенті народжуваність не забезпечує навіть просте відтворення. Інша справа, що в Україні депопуляція масштабна, затяжна. Наші відмінності саме у смертності. Жінки у нас живуть на 6-7 років менше, ніж у країнах ЄС, а чоловіки на 10-14 років», – сказала Макарова.

В ООН спрогнозували, що до 2100 року кількість громадян в Україні скоротиться на 45%. У Росії, до прикладу, на 14%. Однак ситуація зі скороченням буде спостерігатися не в усьому світі. У таких країнах, як Таджикистан, Киргизстан і Казахстан, кількість населення помітно зростатиме.

Головні причини демографічної кризи

Зокрема, заведено вважати, що на демографію впливає ніщо інше як рівень і якість життя людини. Так, ці фактори не варто відкидати. Однак генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто назвав основні причини зменшення кількості населення.

- жінки, що працюють

«Головний механізм, через що зменшувалася кількість населення в розвинутих країнах, це те, що жінки виходили на ринок праці й відкладали народження дитини. У США взагалі була тенденція, коли свідомо відмовлялися від дітей. В Україні це теж один із суттєвих механізмів», – сказав Паніотто.

Додамо, що за даними американського видання The Washington Post, у середині 20 століття в США проводився контроль щодо народонаселення як спосіб прискорити економічне зростання. Однак тоді проблемою була зависока народжуваність і багатьох темношкірих жінок примусово стерилізували.

- ринкова економіка

«На думку колег із Великобританії, після 1991 року смертність була через те, що був неправильно вибраний тип приватизації. Перехід на ринкову економіку і розрив економічних зв’язків після набуття незалежності позначилися на рівні смертності», – додав експерт.

- міграція

«Також ситуацію ускладнює міграція. Близько одного мільйона населення поїхали з Донбасу. У нас через це специфічна демографічна ситуація, війна додається до природного процесу», – сказав Паніотто.

За даними Держстату, у 2020 році емігрували лише 9316 українців. Сюди включають лише тих, хто під час виїзду за кордон знявся з реєстрації.


Вплив на економіку

Головна демографічна проблема в Україні в тому, що помирають працездатні громадяни. Навіть якщо кількість населення скорочуватиметься повільно, це впливатиме на економіку. Однак, за словами експертів, економічної кризи можна уникнути.

Кандидатка економічних наук Лідія Ткаченко розповіла ризики та шляхи, якими можна уникнути економічного падіння.

- невідповідальні чиновники

«У нас головна проблема, що управителі однобічно сприймають ситуацію. Не треба робити різні заяви, що не буде пенсій. Політики прикриваються демографічним чинником, щоб не пояснювати свої промахи. А треба міняти структуру економіки», – сказала експертка.

- економічні виклики

«Зараз у нас найбільший сектор економіки – це торгівля. До того ж більшість людей стоїть на базарах без соцзахисту, в жахливих умовах. Промисловість постійно скорочується, а вона має бути. З такою структурою економіки ми нічого не досягнемо і буде складна ситуація. Більше людей мають працювати інтелектуально, займатися розумовою діяльністю», – додала Ткаченко.

- відповідальність покоління

«Буде додаткове навантаження на малочисельне працездатне покоління. Від них більше вимагається, треба більше працювати – утримувати і дітей, і батьків. Люди мають бути згуртованими, виховати в собі почуття відповідальності», – підсумувала експертка.


Без паніки: чому експерти заспокоюють

По-перше, експерти називають скорочення населення світу позитивним. За однією з наукових моделей, якби воно не почалося, то кількість людей на Землі була б нескінченною.

«З такого погляду для світу це позитивно. Хоч для України цей процес є занадто швидким, але в принципі народжуваність у нас більш-менш відповідає європейським країнам. Я не певен, що ми маємо так активно займатися збільшенням народжуваності, тим більше це не дуже ефективно. Всі субсидії і таке інше, скажу за досвідом, пришвидшують народжуваність тими, хто і так збирався мати дітей», – сказав Паніотто.

Не переймаються ситуацією і в США. Там зазначають, що паніка завжди залежала від расового страху – тривоги населення загострюються в той момент, коли в одних частинах світу є приріст, а в інших спостерігається спад. Західні експерти прогнозують, що загалом у наступне десятиліття населення світу зросте на 10%.

Отже, народжуваність для України є не такою великою проблемою, як смертність. Тому якісніші та комфортніші умови можуть продовжити життя громадян і ситуація покращиться навіть попри те, що експерти називають процес, що відбувається, природним.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
Я Показати IP 9 Серпня 2021 08:06
і для цього розвалили Союз....а експерди всі з сша
Таня Монтяня до Я Показати IP 9 Серпня 2021 08:27
Ще 5 років тому за споживанням хліба було максимум 25 міліонів. Якщо відмінусувати заробітчан, які в Україні бувають 3 місяці на рік, то і 20 не нашкребете.
Луч до Я Показати IP 9 Серпня 2021 09:13
І СЛАВА БОГУ ЩО РОЗВАЛИЛИ!!!
Я до Луч Показати IP 10 Серпня 2021 06:59
ти дурне............
юрій миколайович Показати IP 9 Серпня 2021 08:35
Доборолась Україна до самого краю...
Анонім до юрій миколайович Показати IP 9 Серпня 2021 09:19
шо доборолась то доборолась, а ще через 100 років вимруть я мамонти.
Але до Анонім Показати IP 9 Серпня 2021 10:34
москалі вимруть швидше!
Євросоюз Показати IP 9 Серпня 2021 09:04
Цього слід було чекати. Під *мудрим керівництвом* партнерів і їхніх *козачків* ми впевнено крокуємо в д.....пу. Ще хтось бажає стрибати з каструлею на голові?
Буде правильно Показати IP 9 Серпня 2021 09:11
Доскакалась Україна до самого краю.....
Лучанин Показати IP 9 Серпня 2021 09:46
Відчуття що влада отримала якусь утановку очистити нашу землю від нас...як би хоча-б вернули допомогу по народженню нормальну ,або якісь материнські капітали ввели хоча-б як в Росії, народжували-б більше...а так коли один міністр плете що на зарплату 35 тис неможливо дитину утримувати , інший що треба дві зарплати щоб на їжу вистачало(!),то яка в нас має бути народжуванність?
Анонім до Лучанин Показати IP 9 Серпня 2021 10:15
це не відчуття це так і є .просто про це не скажуть. що мета кінцева очистити територію
Докотились Показати IP 9 Серпня 2021 10:17
Лише у роки правління Януковича був позитивний приріс населення. Але чомусь всі "експерти" про це мовчать. А для мене це основний показчик. Люди відчували впевненість у завтрішньому дні, турботу про старше покоління, хворих, і тому не боялися народжувати і жили довше.
Я жывой! до Докотились Показати IP 9 Серпня 2021 10:46
Точно так все и было! Клянусь венком и золотым батоном!
скептик Показати IP 9 Серпня 2021 10:53
недолуга і злодійська влада гірша від чуми. працездатне населення емігрує. непрацездатне - вмирає.
Народна прокуратура Показати IP 9 Серпня 2021 11:56
До Скептик. Недолугий і злодійський народ, а влада - це лише його відображення, бо вона не з Місяця прилетіла і навіть не якась феодально спадкова, а обирається тим же народом і зі свого ж середовища. "Промисловість постійно скорочується...більше людей мають працювати інтелектуально, займатися розумовою діяльністю". Але при цьому в голови народу вбивається, що вища освіта й наука нам не потрібні, слід закривати ВИШі і необхідно все державне майно максимально продати, навіть тюрми, однак ніхто не хоче запитати у "бізнесменів", які приватизували заводи і фабрики, чому ж у нас немає виробництва
скептик до Народна прокуратура Показати IP 9 Серпня 2021 12:35
в одному погоджуюсь - народ, який обирає і терпить таку владу - це стадо терпіл
Рауль Показати IP 9 Серпня 2021 12:14
ничего страшного не происходит. все нормально
Мінусуючим хеям Показати IP 9 Серпня 2021 12:16
3 удари черпаком по каструлі заміняє 100 грам бурячохи.
Дід Панас Показати IP 9 Серпня 2021 15:35
"Експерти називають це природним процесом і не бачать причин бити тривогу" - звичайно, ж....м ви тут не потрібні, землю скуплять за копійки а холопів завезуть, узбеки та негри плодяться дай Боже, і вони готові працювати за "поїсти-поспати"
Лучанка Показати IP 9 Серпня 2021 15:54
Ну то й коню ясно, що смерть - природний процес. Покажіть мені молодь, яка хоче жити в бідності, жити разом з дідами і батьками в одній хаті і сратися без кінця і краю? То й ясно чому молодь їде з України хто куди може. То ж не всім батьки можуть допомагати грошима або купити окреме житло, і не у всіх знайдеться якась бездітна тітка чи бабка. Та й далеко не всі люди вміють обманювати, щоб заробляти.
Валерій Показати IP 15 Серпня 2021 08:09
І коню ясно хто заселитися на спустошеній українській землі.
Юрий Показати IP 28 Жовтня 2021 13:42
Нас,многодетных,лишили последней льготы - 50% оплата коммуналки. При этом Госкино выделит 20 млн грн на фильм о п*дорах. Слава Вср*iнi ! Эгеж,оцэж !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus