USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

НАТО і США оголосили про виведення військ з Афганістану

15 Квітня 2021 08:15
Країни-союзниці по НАТО вирішили 1 травня розпочати повне виведення своїх військ з Афганістану. Вони увійшли туди ще у 2001 році.

Про це повідомили на сайті Альянсу, передає hromadske.

У НАТО зазначили, що військового розв’язання проблем, що стоять перед Афганістаном, не існує. Тому союзники вирішили повністю вивести війська, які беруть учать в операції «Рішуча підтримка». Зазначається, що цей процес буде впорядкованим, скоординованим і усвідомленим.

За оцінкою НАТО, війська будуть виводити з Афганістану протягом декількох місяців.

Президент Джо Байден водночас повідомив, що 1 травня з Афганістану почнуть виводити 2500 американських солдатів. Він розраховує, що війська покинуть країну до 11 вересня. Тоді відзначатимуть 20 річницю теракту у Всесвітньому торговому центрі в Нью-Йорку. Саме він став приводом до ведення військ НАТО в Афганістан.

За словами Байдена, США домоглися виконання всіх своїх завдань в Афганістані.

«Прийшов час покласти край найдовшій війні Америки, прийшов час повернути наших військових додому», – сказав американський лідер.

Водночас він застеріг бойовиків «Талібану» від атак на американських військовослужбовців під час цього процесу. Президент додав, що в разі таких нападів США «будуть захищати себе і своїх партнерів усіма наявними способами».

Також Байден пообіцяв, що США продовжать підтримувати Афганістан та перемовини щодо політичного врегулювання афганського конфлікту.

Війна в Афганістані

Вона триває з 1970-х років. Останній етап протистояння почався у 2015 році, після виведення основної частини військ НАТО з Афганістану.

Війська США увійшли до Афганістану близько 20 років тому після терактів 11 вересня 2001 року. Це найтриваліша військова кампанія в американській історії. За час конфлікту, за даними американських ЗМІ, в Афганістані загинули понад 2,4 тисячі американських військових. Основним противником США був «Талібан», який на той момент контролював країну. Поступове виведення військ почалося у 2011 році.

29 лютого 2020 року США і «Талібан» уклали угоду, покликану запустити мирний процес в Афганістані. За умовами угоди, таліби, зокрема, зобов’язалася не використовувати територію Афганістану для підриву безпеки США і їх союзників. США взяли на себе зобов’язання вивести війська за 14 місяців, якщо таліби будуть дотримуватись досягнутих домовленостей.

Адміністрація Трампа планувала, що всі американські військовослужбовці повернуться в США вже у травні 2021 року. Однак після приходу до влади Джо Байдена ситуація змінилася.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Степан (Крымчанин) Показати IP 15 Квітня 2021 10:00
Афган никто и никогда не смог завоевать. Начиная от Александра Македонского, англичанами, Советскими войсками. Теперь "ноги делают" янки.
Народна прокуратура Показати IP 15 Квітня 2021 10:30
Ось якраз один Олександр Македонський і зміг завоювати. Просто, безглуздо завойовувати цих дикунів, у яких крім зліпленої з кізяка халупи, віслюка, автомата Калашникова та грядочки опійного маку, нічого немає
Фахівець до Народна прокуратура Показати IP 15 Квітня 2021 11:57
Не треба недооцінювати цей народ. За останні кілька сот років вони крім війни нічого не бачили. Знайомий викладав в школі, де навчались такі діти мігранти зі сходу. Вони дуже талановиті, мають жагу до знання і схоплюють навчальний матеріал краще ніж хто інший. Зупиніть війну і дайте доступ до знань молоді- і цю країну не впізнають через пару десятків років.
Пуштун до Фахівець Показати IP 15 Квітня 2021 15:58
Пишеш на замовлення братів Наємів, батько яких був у ДРА великим начальником? Чомусь ці діти гір полюбили доїти український народ, а не рятувати свою батьківщину.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus