USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Нацбанк виводитиме з обігу дрібні монети

15 Грудня 2017 19:00
Заокруглення чеків у магазинах до 10 копійок та виведення з обігу монет дрібних номіналів чекає на українців у недалекому майбутньому.

Про це йшлося під час зустрічі заступника голови Національного Банку України Романа Борисенка з представниками регіональних ЗМІ 15 грудня у Києві.

Як повідомив Роман Борисенко, однією з важливих ініціатив Нацбанку є виведення дрібних монет з обігу. Оскільки так звані «білі» монети вже ніхто не хоче брати до рук у магазинах, а випуск цих монет коштує значну суму, Нацбанк виступає за поступове виведення монет номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок. Монету номіналом 10 копійок не виводитимуть з обігу, оскільки суми чеків пропонують заокруглювати до 10 копійок. Зараз цю ініціативу обговорюють і наразі ця пропозиція, на думку громадян, відповідає чинним потребам. Заступник голови НБУ наголосив, що виведення не буде різким та не обмежене у часі. Найголовніша зміна, яку відчують люди – заокруглення чеку. Якщо ціна становитиме до 5 копійок, заокруглюватимуть у менший бік, 5 та більше копійок – у більший бік.


Таким чином, згідно з розрахунками, Нацбанк має скоротити витрати на забезпечення готівкового обігу та виготовлення монет до 90 мільйонів гривень на рік. Економію відчують також суб’єкти господарювання, які витрачають кошти на інкасацію,у тому числі монет. Перспектива, зі слів заступника голови НБУ, полягає у розрахунку картками.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Данило Показати IP 15 Грудня 2017 21:33
А коли нам зарплати до десяти тисяч заокруглите?
Анонім до Данило Показати IP 15 Грудня 2017 22:03
на Миколи
! Показати IP 16 Грудня 2017 08:22
В Польщі якщо щось коштує Х злотих 99 грош - то продавець до дверей буде бігти за тобою, аби віддати той 1 грош і чек. І не важливо чи ти в мінімалізм нитку, де продають каву, чи в крутому торговому центрі. У нас же давно відома практика продавців заокруглювати чеки - вони самі вирішать як це зробити - чи смоктунця замість 50 коп решти віддадуть, або тупо недодадуть. З нами (народом України) роблять все, що завгодно. А виживає розумніший (не хитріший). І я думаю 90% бідують тільки через те, що не хотіли напружитися в якийсь момент і чогось досягти Потім йдуть на майдан. Черговий раз їх обдурять і все. Заокруглити до гривні. Такими темпами зміни курсу скоро так і буде

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus