USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Нацкомісія по моралі вважає, що українцям нав’язують вживання пива

13 Липня 2009 17:38
Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі заявила, що зовнішня реклама нав’язує вживання пива, а в деяких програмах на телеканалах занадто детально зображається процес вчинення злочинів. Про це повідомляють «Волинські Новини».
У звіті, опублікованому на офіційному сайті експертної комісії, наголошується, що в поточному році з вулиць практично зникла реклама тютюну та алкоголю, однак на кіосках, зупинках громадського транспорту і у вітринах продовольчих магазинів залишилася реклама слабоалкогольних напоїв, зокрема пива, – пише Корреспондент.
«Для реклами пива використовується зображення молодих, зовні привабливих людей, які під час відпочинку розпивають пиво. Таким чином, споживачам, особливо це стосується дітей та молоді, нав’язується не тільки певна продукція, але і пропагується певна форма відпочинку, обов’язковим елементом якого є споживання алкогольних напоїв», –  йдеться у документі.
У ході моніторингу білбордів, сітілайтів та вітрин регіональні представники комісії виявили ознаки порушення статті 2 закону Про захист суспільної моралі в частині пропаганди тютюнокуріння, шкідливих звичок і статті 22 закону «Про рекламу щодо заборони зовнішньої реклами алкоголю та тютюнових виробів».
Як розповів голова комісії Василь Костицький, моніторинг ЗМІ і зовнішньої реклами також є однією з функцій комісії і проводиться регулярно: «Експерти мають справу лише з продукцією: рекламою, відеоматеріалами, телепрограмами. Якщо ця продукція порушує закон про громадську мораль, комісія може апелювати до відповідних регуляторних органів – МВС, прокуратури, Нацради з питань телебачення і радіомовлення, Держкомтелерадіо, Міністерства юстиції, Держкомспоживстандарту, органів місцевого самоврядування».
Водночас, виконавчий директор Асоціації зовнішньої реклами Роман Паламарчук заявив, що експерти Нацкомісії не проінформовані про ситуацію на ринку та чинному законодавстві, оскільки «рекламу пива не заборонено», так як пиво «не входить у перелік алкогольних і слабоалкогольних напоїв».
Нацкомісія реалізує замовлення політичних агентів впливу, які не перший рік опрацьовують можливість заборони зовнішньої реклами пива», – сказав пан Паламарчук.
Крім того, регіональні представники Національної експертної комісії провели моніторинг регіональних та місцевих телеканалів. Вони виявили, що в програмі Костянтина Стогнія «Надзвичайні новини», що виходить на телеканалі ICTV з понеділка по п’ятницю занадто детально демонструється процес вчинення злочинів, що може «негативно впливати на здоров’я неповнолітніх».
Разом з тим сам пан Стогній упевнений, що комісія прагне зробити програму «лояльну владі». «Ця комісія була створена для введення цензури, щоб позбавити суспільство контролю над органами влади. Я просив, щоб комісія зазначила хронометраж виявлених порушень, а вони надсилають загального листа, в якому висловлюють свою думку про програму в цілому», – ведучий.
Нагадаємо, у липні Київрада попросила Верховну Раду прирівняти пиво та слабоалкогольні напої до алкоголю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus