USD 39.60 39.88
  • USD 39.60 39.88
  • EUR 39.70 39.88
  • PLN 9.72 9.88

Корекційні центри Волині, які допомагають діткам з особливими освітніми потребами, мусять платити за тепло, як бізнес

14 Лютого 2022 16:29
Центри, які організували батьки для допомоги дітям з особливими освітніми потребами, опинилися в непростому фінансовому становищі. Адже з листопада вони почали платити за теплопостачання та гарячу воду за такими цінами, як комерційні підприємства.

Через зростання цін на енергоносії можуть збільшитися батьківські внески

Кабінет Міністрів у листопаді минулого року ухвалив постанову, відповідно до якої неприбуткові організації різних форм власності, що надають соціальні та освітні послуги особам з особливими потребами, платитимуть за послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води так само, як бізнес. Проте згадані заклади здебільшого організували батьки таких діток, адже вони не могли отримати фахової допомоги у державних структурах, зауважує депутатка Луцької районної ради Ольга Максим’як.

«Є дітки з інвалідністю, а є ті, яким батьки з тих чи тих причин не оформлювали інвалідність. Хоч вони можуть не мати медичного діагнозу, проте залишаються дітками з особливими освітніми потребами. Часто це діти з нозологіями аутистичного спектру, але багато батьків не хочуть, щоб їхнім діткам давали інвалідність. Згідно з цією постановою, такі організації фактично прирівняли до бізнесу і вони змушені платити за енергоносії за комерційними цінами. Це призведе до того, що ці центри будуть змушені збільшувати плату за проведені заняття. Такі центри практично всі створили або підтримують батьки, які шукали способи, людей, методики, як зробити якіснішим життя своїх дітей», – пояснює вона.
Деякі заклади почали згортати діяльність

Співзасновниця дитячого корекційно-розвиткового центру «Розмовляйко» Людмила Вознюк розповідає: через цю ситуацію вже деякі корекційні центри згорнули діяльність, адже не можуть потягнути таку вартість комуналки. І ця ситуація виникла не лише на Волині, вона типова загалом для України. З її слів, уже закрилися подібні заклади в Рівному, Краматорську, Києві. А закриття таких центрів – це великий удар для батьків, адже в цих закладах дуже часто дітей рятують від інвалідності.

«Завдяки ранньому втручанню, в багатьох випадках можна запобігти інвалідності. Адже мозок у немовлят і в ранньому віці до трьох років настільки пластичний, що завдяки спеціальним заняттям і правильно підібраній методиці, можна врятувати дитину від інвалідності. Ми – заклад нового типу, де батьки зорганізувалися і залучили команду фахівців з таких спеціальностей, яких досі немає у вишах», – пояснює вона.
Читати ще: Тут з дітьми творять дива: луцькому центру «Розмовляйко» - п’ять років

Нагадаємо, у дитячому корекційно-розвитковому центрі «Розмовляйко» працюють із дітьми, які мають порушення мовленнєвого та комунікативно-мовленнєвого розвитку, як-от відсутність чи труднощі мовлення, інтелектуальні порушення, розлади аутичного спектру. З ними працюють логопеди, практичні психологи, арт-терапевти, корекційні педагоги, реабілітологи, фахівці з сенсорної інтеграції та музичні керівники.
«Ми не підвищували батьківську оплату принципово. У нас всі працівники офіційно оформлені, ми платимо податки, маємо витрати: купуємо навчально-методичні матеріали, гігієнічні засоби, обладнання. В нас сформувався колектив, за ці п’ять років через наш заклад пройшли сотні дітей з різними нозологіями. Ми єдині в області ліцензувалися у МОЗ і вже за крок від того, щоб отримувати компенсацію від держбюджету. Бо важко бачити, коли батьки приходять і кажуть, мовляв, у нас такий-то бюджет, давайте хоч частково проведемо заняття. Адже в таких сім’ях, де є дітки з вадами здоров’я чи розвитку, хтось із батьків зазвичай не працює. І в нас з’явився шанс за державні кошти надавати реабілітаційні та корекційні послуги. Це був нелегкий шлях, ми пройшли низку бар’єрів. І от тільки ніби видихнули з полегшенням, як почали надходити платіжки з космічними сумами. А ми не можемо конкурувати з великим бізнесом», – резюмує Людмила Вознюк.
Своєю чергою, на підвищення цін за енергоносії нарікає й співзасновниця громадської організації «Центр розвитку дитини «Сходинка в майбутнє» Оксана Сойко, де теж працюють із дітками з особливими освітніми потребами.

«Наразі за енергоносії нам виставили непосильні суми, але ж ми не прибуткова організація і в нас немає мети заробити кошти. Навпаки - це більше волонтерська робота. Зараз у нас займається від 50 до 80 діток. І у зв'язку з подорожчанням енергоносіїв ситуація дуже складна. Порівнюючи з груднем 2021 року, у січні збільшилась оплата за комунальні послуги на 67%», – каже вона.
співзасновниці ГО «Центр розвитку дитини «Сходинка в майбутнє» Оксана Сойко та Наталія Литвин разом з Ольгою Максим'як

Читати ще: У Луцьку будують центр для діток з особливими освітніми потребами


Депутати проситимуть вносити зміни до постанови

У зв’язку з цією ситуацією на розгляд чергової сесії Луцької районної ради пропонують проєкт рішення про звернення до Кабінету Міністрів. У ньому депутати просять врегулювати проблемні питання зі сплати за теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води неприбутковим організаціям різних форм власності, що надають соціальні та освітні послуги особам з особливими потребами. Адже це ставить під загрозу конституційні права громадян України з особливими потребами.
До слова, аналогічне звернення депутатка Луцької райради Ольга Максим'як передала народній депутатці Ірині Констанкевич.

«Відповідно до введених Постановою норм, заклади України, що опікуються на волонтерських та громадських засадах особами з різними нозологіями, стали фактично заручниками ситуації та втрачають можливість надавати соціальні й освітні послуги сім’ям, що мають дітей та близьких з інвалідністю, з особливими освітніми потребами та незахищеним категоріям потребуючих. Вищевказані організації свою основну діяльність в переважній більшості здійснюють, маючи статус неприбуткових та громадських, благодійних організацій, у чинній Постанові вони прирівняні фактично до комерційних – увійшли в категорію «інші». Тому відтепер такі організації мають сплачувати за послуги опалення за тарифом, утричі вищим від бюджетного навчально-освітнього закладу.

Вважаємо, що такий підхід, закладений у цій Постанові, має чітко виражений дискримінаційний характер щодо прав багатотисячної спільноти людей з особливими потребами в Україні, їх родин та всіх однодумців і волонтерів, які допомагають людям з особливими потребами соціалізуватися і ставати повноправними членами українського суспільства», – йдеться у тексті звернення.

На думку авторів документа, до українських закладів, установ, організацій, що опікуються громадянами з особливими потребами на волонтерських та громадських засадах, у тому числі й закладів, що надають навчальні або соціальні послуги для дітей з особливостями розвитку, треба ставитися не як до комерційних структур, а як до освітніх та соціальних закладів, які функціонують за бюджетний рахунок. Тож пропонують, щоб такі заклади сплачували за тепло і гарячу воду як населення, бюджетні установи та релігійні організації.

Проект рішення депутати розглянули під час засідання постійної комісії райради питань освіти, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, соціального захисту населення, охорони здоров’я, сім’ї, молоді, спорту та туризму, міжнародного співробітництва, зовнішньо-економічних зв’язків. Члени комісії ухвалили рекомендувати проект рішення розглянути на сесії.


Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus