USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Навчання на Волині в умовах війни: укриття, волонтерство і брак коштів

25 Жовтня 2022 16:53
Днями члени постійної комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку Волиньради провели виїзне засідання, під час якого ознайомились із роботою трьох освітніх закладів – Володимирського педагогічного фахового коледжу ім. А. Ю. Кримського, Нововолинського наукового ліцею та Нововолинського центру професійно-технічної освіти.

Головне для обранців громади напередодні бюджетних слухань – ознайомитися з фінансовими спроможностями та перспективами діяльності закладів у наступному бюджетному році, оцінити їхню готовність до опалювального періоду, вивчити безпекову ситуацію, наголошують у Волинській обласній раді.

Найперше комісія відвідала Володимирський педколедж, де оглянула стан двох бомбосховищ. Вони облаштовані згідно з вимогами та можуть вмістити більше 700 осіб.

Читати ще: Деякі заклади освіти переносять осінні канікули на зиму для економії світла та опалення

Т.в.о. директора коледжу Микола Савельєв зазначив, що з початком повномасштабної війни викладачі та студенти активно включилися у допомогу військовим. Пошили більше 800 розвантажувальних жилетів, 350 плитоносок, 20 рюкзаків, сотні футлярів-аптечок, а також сплели кілька десятків кілометрів маскувальних сіток.
«Але у нас є проблема із зарплатнею. До кінця року нам забракне 1,3 млн на оплату праці. Крім того, не вистачає півмільйона освітньої субвенції, – зазначає очільник закладу. – Що ж до іншого, то у нас все гаразд, до опалювального сезону ми готові».

Очільниця депутатської комісії Ольга Омелько зазначила, що кошти освітньої субвенції до кінця року надійдуть. Депутати ж за результатами виїзного засідання комісії рекомендують управлінню освіти і науки ОВА вивчити можливість додаткового фінансового забезпечення коледжу.
У Нововолинському науковому ліцеї навчається понад 350 учнів. У закладі обладнано 13 сучасних класних кімнат та кабінети окремих предметів, функціонує STEM-лабораторія. В 2021 році за 1,7 млн грн з обласного бюджету тут провели капітальну реконструкцію санвузлів з урахуванням інклюзивності. Проте директорка ліцею Інна Хільковець озвучила іншу актуальну проблему – ремонт гуртожитку.
Натомість депутати зазначили, що, крім господарських робіт, директорка має потурбуватися і про приведення у відповідність до чинного законодавства системи формування для такого типу освітніх закладів мережі класів та контингенту учнів за формулою 70% на 30% (тобто 70% із загальної кількості дітей, які здобувають освіту в ліцеї, мають бути жителями населених пунктів, розташованих на території Волинської області, крім населеного пункту, де розташований заклад).
Члени освітянської комісії також рекомендували управлінню освіти і науки обласної державної адміністрації вивчити питання щодо додаткового фінансового забезпечення Нововолинського наукового ліцею.

У Нововолинському центрі професійно-технічної освіти укриття на 420 осіб власними силами облаштували працівники і студенти. Тут є санітарні кімнати, створено запаси води, харчів та медикаментів.
У центрі здобувають робітничі спеціальності 504 учні. Особлива гордість закладу – навчально-практичний центр з професій автомобільного транспорту та електротехнічного виробництва, в якому учні можуть здобувати практичні навички на сучасному обладнанні.

До слова, здобувачі професій активно допомагають воїнам: кравчині та вишивальниці шиють розгрузки, плитоноски, теплий одяг, а зварювальники виготовляють пічки-буржуйки.
Очільниця центру Валентина Приступа звернулась до депутатів з проханням профінансувати завершення робіт в частині облаштування навчально-практичного центру для кухарів та пекарів.

«Ми власним коштом зробили ремонт, з держбюджету отримали 4,3 млн грн на закупівлю обладнання. Проте нам не вистачає 1,8 млн грн, аби завершити всі роботи», – констатує керівниця центру.
Зрештою депутати рекомендували управлінню освіти і науки ОВА сприяти у вирішенні питання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus