USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Навіщо Кононенку літієві родовища

14 Квітня 2018 13:43
Ігор Кононенко знову потрапив в корупційний скандал. Цього разу журналісти звинувачують його в тому, що фірма людей, наближених до депутата, отримала поза конкурсом літієве родовище, яке може принести власнику до 2,5 мільярдів доларів.

Йдеться про Шевченківське родовище, дозвіл на розробку якого на 20 років отримала така собі фірма "Петро-консалтинг". При цьому зробила це, уникнувши конкурсу завдяки процедурі “апробації”. Компанія ніби “переоцінила” документи на відкрите ще 1982-го року родовище, пише INSIDER.

Як дізналися журналісти програми "Наші гроші", формальними власниками “Петро-Консалтінгу” є ресторатор зі Львова - Олег Большаков та київський скульптор - Микола Єсипенко.

Але офіційний телефон компанії, вказаний в реєстрі Мін’юсту - також належить компанії “Чарівний маєток”. Засновником цієї фірми є Тарас Ігнащенко. Генеральний директор “Петро-Консалтінгу” також підтвердив журналістам програми, що Тарас Ігнащенко - один з керівників компанії.

Тарас Ігнащенко - молодий непублічний бізнесмен, син Володимира Ігнащенка – радника міністра енергетики Ігоря Насалика.

Сам радник міністра ніколи не мав власного бізнесу. За часів Януковича був радником міністра екології Едуарда Ставицького та заступником Миколи Злочевського на цій же посаді. А з 2016 він став радником міністра Насалика.

Як і Насалика, Ігнащенка в Кабміні називають креатурою близького друга президента Ігоря Кононенка.

Журналісти довідалися, що Ігнащенко та Кононенко живуть поруч. Також вони зафіксували їх зустріч у аеропорту. І саме він фігурує у багатьох схемах, які пов’язують з сірим кардиналом БПП.

У 2016 Ігнащенко курував роботу конкурсної комісії з відбору компанії, яка шукатиме поклади сланцевого газу на Юзівській площі, яку передали нідерландській "Yuzgas B.V." , створеній за місяць до конкурсу. Представник інвестиційного фонду "Emerstone Energy SCSP" Ярослав Кінах так і не розповів, яких іноземних інвесторів він представляє.

Ця фірма отримала ті самі родовища сланцевого газу, які у 2012 хотіло прибрати до рук оточення Януковича. Хоча формально конкурс тоді виграла Royal Dutch Shell. Після початку війни на Донбасі Shell заявила про вихід з проекту.

У 2016 єдиним конкурентом "летючих голандців" з "Yuzgas B.V." була скандальновідома Burisma Миколи Злочевського. Того самого злощасного міністра екології, який рік тому "вирішив" всі свої питання з українською владою, що завершилось закриттям справ ГПУ і САП (останнє через те, що НАБУ начебто не здобуло належних доказів). Ще 2 роки тому журналісти запідозрили, що Злочевський на тому конкурсі просто виступив прикриттям для того, щоб його виграла потрібна фірма.

А Ігнащенко стежив, щоб все пройшло гладко.

У 2016 нардеп від "Самопомочі" Вікторія Войцицька вказала на ще один спільний інтерес Ігнащенка та Кононенка.

Обоє лобіювали схему, за якою державна компанія УГВ має віддати свої найперспективніші родовища в Договір про розподіл продукції, за яким одна зі сторін договору може віддавати державі ії частку не продукцією, а грошима.

І ось тепер газові родовища змінили літієві. Чому? Відповідь, ймовірно, слід шукати в намірах Міністерства інфраструктури запустити в Україні виробництво електрокарів.

Під час ухвалення бюджету на наступний рік про підготовку відповідної програми журналістам розповіла Ніна Южаніна.

Цю ж ідею підтвердив в інтерв’ю INSIDER і міністр інфраструктури Володимир Омелян.

"Те, що ми плануємо, це 15 років розвитку ринку електрокарів в Україні, але це і виробництво", - сказав він тоді.

На сьогодні більшість останніх моделей електричних автомобілів, електричних мотоциклів, скутерів та електровелосипедів комплектуються літій-іонними акумуляторами, оскільки даний тип батарей дійсно здатний забезпечити хороші показники продуктивності при порівняно малій вазі.

"Я хочу привести світових гігантів в сфері виробництва літієвих батарей, поки ця технологія ще придатна і вона використовується. У нас насправді є десь 10-15 років часу, щоби використати той літій, який у нас є, потім перейдуть на графен чи щось інше – і на цьому родовищі будуть випасати корів, як це сьогодні відбувається", - сказав тоді INSIDER Омелян.

"Я хочу запустити повноцінне виробництво запчастин для електрокарів і самі електрокари. В чому їх перевага і що зрозумів свого часу Китай: вони не могли наздогнати за якістю машини із двигуном внутрішнього згоряння - ні Mersedes, ні BMW – робили копії, схожі, але абсолютно інші. І тому, коли Ілон Маск створив нову індустрію, вони пішли в цей сектор", - додав міністр.

В міністерстві готові братися до виробництва електрокарів вже зараз. Але для цього, як кажуть там, треба виконати кілька пунктів:

1) Ухвалити закон про сприяння виробництву;

2) Знайти інвестора з 1 мільярдом доларів на переробку тієї руди, яка є Шевченківському та ще двох родовища в Україні;

3) Збудувати завод з виготовлення літієвих акумуляторів - це ще 1 млрд. доларів.

В міністерстві збираються вести перемовини зі світовими компаніями, які готові стати інвесторами. Без них, як каже міністр Омелян, "усі наші родовища - це пасовище для корів і казки про світовий потенціал".

На сьогодні в Раді зареєстровані два законопроекти по ринку електрокарів - 8159 і 8160 – це зміни до податкового і митного кодексів відповідно. Готували їх спільно з урядовцями, але подали як депутатські для пришвидшення процесу.

Перший проект авторства Ніни Южаніної передбачає зміни до Податкового кодексу, які до 31 грудня 2032 року звільнять від оподаткування:

1) прибуток (дохід) підприємств добувної промисловості (клас 07.29 група 07.2 розділ 07 КВЕД ДК 009:2010), отриманий від реалізації літію власного видобутку;

2) прибуток (дохід) підприємств електротехнічної промисловості (клас 27.20 група 27.2 розділ 27 КВЕД ДК 009:2010), отриманий від реалізації літій-іонних (літій-полімерних) акумуляторів власного виробництва, призначених для транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома), що класифікуються у товарних підкатегоріях 8702 90 90 90, 8703 90 10 10, 8704 90 00 20, згідно з УКТ ЗЕД;

3) прибуток (дохід) підприємств електротехнічної промисловості (клас 27.90 група 27.2 розділ 27 КВЕД ДК 009:2010), отриманий від реалізації зарядних пристроїв власного виробництва для літій-іонних (літій-полімерних) акумуляторів, призначених для транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома), що класифікуються у товарних підкатегоріях 8702 90 90 90, 8703 90 10 10, 8704 90 00 20, згідно з УКТ ЗЕД;

4) прибуток (дохід) підприємств автомобільної промисловості (клас 29.10 група 29.1 розділ 29 КВЕД ДК 009:2010), отриманий від реалізації транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома), що класифікуються у товарних підкатегоріях 8702 90 90 90, 8703 90 10 10, 8704 90 00 10, згідно з УКТ ЗЕД.

Відтак близькі до президента Кононенко і Гладковський зможуть непогано вкластися в перспективну галузь.

Втім, виконання пункту "пілітє, Шура, вони літієвиє" може перетворитися на політичне протистояння з тяжкими наслідками.

Прем’єр Володимир Гройсман доручив ГПУ перевірити законність проведеного конкурсу. Чому ГПУ, а не НАБУ, невідомо. Але в сірого кардинала президента після цього може знову з’явитися бажання замінити норовливого прем’єра на когось іншого. Рік тому в цій ролі Кононенко бачив Омеляна. От тільки навряд чи Арсеній Яценюк захоче замінити не свого прем’єра на свого міністра.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus