USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Навіщо Росія підтримує стрілецькі й бійцівські клуби в Європі та США

19 Січня 2018 12:47
Зараз вже всім нам відомо про російські кампанії дезінформації, які покликані підірвати демократію і сіяти недовіру, і проводяться в багатьох західних країнах. Також добре відомо про багатолику російську корупцію: про компанії, які держава використовує у своїх політичних цілях, про банки і олігархів, які фінансують іноземних політиків.

Але і це ще не все. Колишній наддержаві, яка намагається задешево відновити свій вплив, одних тільки грошей і тролів недостатньо. Про це пише 112 канал з посиланням на Washingtonpost.

В деяких регіонах є багато молодих людей, захоплених зброєю, камуфляжною формою, дзюдо і військовими іграми, які проводяться в лісі. У США і Британії в пейнтбол і страйкбол з його реалістичною зброєю, що стріляє нешкідливими пластиковими кульками і фарбою, грають на дитячих днях народження, а також в компаніях, коли треба згуртувати колектив. Однак такі ігри можуть знайти і більш конкретний, воєнізований характер. На східних рубежах Європи ними певною мірою зацікавилася Росія.

Вона, наприклад, проявляє далеко не добросусідський інтерес до російськомовних гравців в страйкбол, а також до членів стрілецьких клубів і до любителів бойових мистецтв в Латвії та Естонії, де значну частину населення складають російськомовні меншини. Російські фахівці, які підтримують зв'язки з військовими і навіть зі спецназом, вступають у деякі клуби цих країн у якості тренерів, навчаючи їх членів, як сказав один оглядач, "тактики дій в складі підрозділу". Бійцівські клуби, де ведеться навчання "Системі", як називають практичне російське мистецтво самозахисту і рукопашного бою, відкрито рекламують свою діяльність у столиці Естонії Таллінні. Латвійська влада була страшенно налякана можливими зв'язками з розвідкою тих росіян, які прибули в грудні в їх країну, щоб судити на змаганнях з страйкболу, і депортувала їх, назвавши запланований захід "військовим тактичним навчанням".

Таке відбувається не тільки в країнах Прибалтики. У жовтні 2016 року один 76-річний угорський неонацист вбив співробітника угорської поліції. Згодом з'ясувалося, що його маленьке воєнізоване угрупування також підтримувало зв'язки з Росією. Воно тренувалося разом з російськими дипломатами, які могли бути військовими розвідниками. В Німеччині — понад 60 клубів "Система", і багато з них відкрито використовують символіку російської армії і контррозвідки. А нещодавно там відкрився німецький філіал російського патріотичного байкерського клубу "Нічні вовки".

Звичайно, це лише дрібні групи, які працюють в мирних країнах. Але набагато серйозніше повідомлення, що з'явилися минулого тижня, пронайманців, які пройшли підготовку в Росії і нібито сформували воєнізований підрозділ в Боснії, щоб надати підтримку лідеру сербських сепаратистів. Спочатку ці новини з'явилися в місцевій газеті, але потім цю інформацію підтвердив боснійський уряд. Колишній міністр енергетики цієї країни витлумачив цей інцидент в похмурих виразах. Він різко й відверто заявив Guardian, що це "складова частина змін міжнародного порядку". За його словами, росіяни "вирішили скористатися своїм впливом на Балканах, щоб знову розпалити боснійський конфлікт".

Наскільки це важливо? На всі ці випадки можна було б махнути рукою, назвавши їх окремими і нічого не значущими інцидентами, якби не та обставина, що Росія вже давно використовує воєнізовані угруповання, а також дезінформацію, корупцію та інші тактичні прийоми для дестабілізації сусідніх країн. Окупацію Криму здійснили "маленькі зелені чоловічки" — російські солдати у формі без розпізнавальних знаків. Але жителі східної України, які раптово стали "сепаратистами", з'явилися з іншого, більш таємничого напіввійськової середовища. Раптове виникнення місцевих угруповань збройних громил, які раніше пройшли підготовку в СРСР, в 1945 році зіграло чималу роль у радянізації Центральної Європи.

Це важливо ще і з тієї причини, що тактика, яку росіяни випробували і відпрацювали на Україні і Молдові, часто застосовується на Заході. Повинна зауважити для загального відома, тому що ця деталь не отримала належної уваги, хоча цілком на це заслуговує, що один із каналів, по якому російська влада вочевидь намагалася налагодити контакти з передвиборним штабом Трампа, пов'язаний з Національною стрілецькою асоціацією. У грудні New York Times повідомила, що активіст цієї асоціації Пол Еріксон у травні 2016 року написав листа раднику з штабу Трампа, в якому заявив, що він встановив "неофіційний канал зв'язку з Кремлем президента Путіна". Далі Еріксон запропонував організувати зустріч з російським офіційним представником на національному з'їзді стрілецької асоціації в Луїсвіллі. Як написала New York Times, цей чоловік пару раз їздив у Росію, налагодив зв'язки з російською організацією, яка виступає за право на носіння зброї, і разом з російським партнером заснував компанію. Така поведінка в Латвії негайно викликала б серйозні питання. Згідно з повідомленнями ЗМІ, ФБР почало розслідування, намагаючись з'ясувати, чи не фінансували потайки російські агенти передвиборну кампанію Трампа, діючи через Національну стрілецьку асоціацію.

Якщо б сьогодні був 2015 рік, ми всі просто посміялися б над цим. Але в 2016 році Кремль провів у США нахабну дезінформаційну кампанію, як він робив це в Україні, і не поніс за це майже ніякого покарання. Не виключено, що в 2018 році (або в 2028-му?) Кремль почне експериментувати з більш жорстокою і насильницькою тактикою, як це було в Україні.

Енн Еплбаум
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
давид игоревич Показати IP 19 Січня 2018 12:58
Костик, ты эту хню сочинил?
Сірко до давид игоревич Показати IP 21 Січня 2018 17:46
Зовсім невинна стаття, а скільки лапотного "нєгодованія" вона визвала!!! Значить в точку, 100% в саму точку попала, раз так у вати підгорає.
Уася Показати IP 19 Січня 2018 13:05
"Бійцівські клуби, де ведеться навчання "Системі", як називають практичне російське мистецтво самозахисту і рукопашного бою" - якщо в ютубі не забанені, по цьому "мегакрутому мистацтву" є достатньо відео. Чисто щоб "паржать". Не кажу про всю діяльність, яка описана в статті, але "Система" - це для адептів безконтактного бою і інших "альтернативно обдарованих".
Лучанин Показати IP 19 Січня 2018 13:21
Маразм
Клава Показати IP 19 Січня 2018 14:23
Латвія та Естонія - чухонці , це не Європа а колишній СРСР ....
Носатий дядько до Клава Показати IP 19 Січня 2018 19:15
Клава і подібні їй московити, які маскуються пишучи українською мовою - заср\на чухна.
Анонім Показати IP 19 Січня 2018 14:39
Якась пропаганда. Наркоманська х?ень.
132 до Анонім Показати IP 23 Січня 2018 16:43
Тоді чому ж тебе гни?ника це так перелякало ?
Анонім до 132 Показати IP 23 Січня 2018 20:14
гн*дник у твоєї мами син
132 до Анонім Показати IP 24 Січня 2018 11:07
Ох і рвонуло в тебе, ото і рвануло ...
Анонім до 132 Показати IP 23 Січня 2018 20:24
а чого переляканий гн*дник як ти вирішив що це когось лякає?
132 до Анонім Показати IP 24 Січня 2018 11:08
Підгорає бідолага в тебе. Піди баяри випий, "авось полєгчає".
Анонім до 132 Показати IP 24 Січня 2018 18:02
заспокойся русофоб, бо тхне націоналізмом та ди?ілізмом.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus