USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Навіть не розгортаючи: ШІ розшифрував стародавній сувій часів виверження Везувію

18 Жовтня 2023 00:26
Двоє студентів-айтівців навчили штучний інтелект розпізнавати літери стародавнього тексту на сувої. Завдяки цьому ШІ зміг розшифрувати текст на стародавньому сувої з Геркуланума, давньоримського міста, похованого виверженням вулкана Везувій.

Особливість розшифровки полягала в тому, що папір не розгортали, щоб не пошкодити. Про це йдеться на сторінці конкурсу Vesuvius Challenge, в рамках якого й мали розшифрувати стародавній текст, повідомляє Українська правда. Життя.

«Геркуланумські папіруси, стародавні сувої, які зберігалися в бібліотеці приватної вілли поблизу Помпеї, були поховані та обвуглені внаслідок виверження Везувію в 79 році нашої ери. Майже 2000 років ця єдина вціліла бібліотека античності була похована під землею під 20-метровим шаром вулканічної грязі», – розповідають організатори конкурсу.

Вони додають, що сувої розкопали у 1700-х роках, але ті виявились вкрай крихкими: перетворювалися на пил, якщо поводитись з ними необережно.

Спершу 21-річний студент інформатики в Університеті Небраска-Лінкольн Люк Фаррітор знайшов закономірність, годинами дивлячись на сегментовані комп’ютерні скани.

Незабаром ШІ виявив невидимі для людського ока сліди кракелюру (тріщин на пергаменті), а згодом серед них віднайшов літери та натяки на справжні слова.
Науковець показав це зображення групі папірологів – вчених, що спеціалізуються на роботах з папірусом. Вони здивувались, бо змогли одразу прочитати слово «porphyras» (пурпурний), попри слабкі літери.

Люк став першою людиною за 2000 років, яка знайшла чорнило і лист у нерозкритому сувої.
Як відбувається сканування

Тим часом інший учасник конкурсу, Юсеф Надер, єгипетський аспірант з біоробототехніки в Берліні, застосував інший підхід. Спершу він «навчив» ШІ знаходити мітки, а потім вже розрізняти у них літери.

Моделі, яких навчали на псевдомітках, були здатні виявляти чорнило всередині сувою.
Так папірологам надали ще два ймовірних слова – «досягнення» та «подібний».

«Якщо ці слова справді такі, як ми думаємо, цей сувій папірусу, ймовірно, містить абсолютно новий текст, якого сучасний світ не бачив», – заявили організатори конкурсу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus