USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Найбільша колонія на Волині закрита для «небажаних» перевіряючих?

11 Листопада 2008 19:08
Член обласної спостережної комісії при Волинській облдержадміністрації Георгій Корнієвський у доповідній записці на ім’я голови цієї комісії Віталія Заремби виклав відомі йому факти щодо конфліктної ситуації у Маневицькій виправній колонії №42. Про це 11 листопада інформує репортер «Волинських Новин».
 
Як стверджується у доповідній, голодування почалося ще 20 жовтня. Пан Корнієвський піддає сумніву те, що у голодуванні приймали участь до 120 засуджених. За його припущенням, голодували в’язні дільниці посиленого контролю (приблизно 53 ув’язнених) та ті особи, що перебували у дисциплінарному ізоляторі. За інформацією засуджених, голодування спричинене нелюдським поводженням із в’язнями, систематичним застосуванням фізичного та психічного насилля. Також серед причин вказується поведінка першого заступника начальника управління Департаменту з питань виконання покарань у Волинській області Ігоря Стефановського.
 
Ввечері 22 жовтня у Маневицьку колонію прибуло близько 30-ти чоловік у масках і камуфляжній формі. «Це не «ОМОН», як часто вживають цей термін засуджені, за всіма даними це переодягнені працівники кримінально-виконавчої служби». 23 жовтня засуджених колонії не вивели на роботу. З 22 по 23 жовтня з установи вивезено приблизно 8-11 засуджених.
 
У доповідній записці вказується, що адміністрація колонії намагалася всіма силами приховати те, що відбувається. 24 жовтня Віталієм Зарембою було дано вказівку члену спостережної комісії Георгію Корнієвському та заступнику голови спостережної комісії Олександру Радощуку при відвідуванні колонії №42 перевірити інформацію, яка надходить від засуджених.
 
Цікаво, що після прибуття в Маневичі 24 жовтня пана Радощука пропустили на територію виправної колонії, а пана Корнієвського – ні. За словами останнього, була вказівка Ігора Стефановського не пропускати члена спостережної комісії до штабу. «Після мого дзвінка на мобільний телефон Радощука О.О. про те, що я прибув і знаходжусь біля входу в установу і щоб мене завели в установу, він сказав: «а, що Вам тут дивитись?». Радощук вже не перший раз займає необ’єктивну позицію, а відстоює позицію УДДУПВП (управління державного департаменту України з питань виконання покарань – «ВН»), чим дискредитує себе, як члена спостережної комісії», – стверджує пан Корнієвський.
 
Під час перебування пана Радощука у колонії всі засуджені були виведені у промислову зону. У записці стверджується, що за даними, отриманими від ув’язнених, 24 жовтня ввечері та 25 жовтня «Стефановський викликав засуджених і, по неперевірених даних, застосовуючи до них незаконні методи дізнання, вимагав повідомити, в кого є мобільні телефони і хто телефонує за межі колонії, інформуючи про все, що діється».
 
«Дана інформація повинна зацікавити органи прокуратури та інші структури, що мають право перевірки роботи УДДУПВП у Волинській області та об’єктивно розглянути її, опитати засуджених, яких вивезено в різні регіони України, для вияснення повної картини побиття засуджених у Маневицькій виправній колонії №42», – йдеться у доповідній.
 
Георгій Корнієвський просить голову обласної спостережної комісії Віталія Зарембу перевірити звіт про перевірку колонії в Маневичах Олександром Радощуком: «Можливо, його дії були узгоджені із УДДУПВП в області та заздалегідь заплановано недопустити мене в установу».
 
Довідково:
 
Одним з основних завдань спостережних комісій згідно законодавства є організація громадського контролю за  дотриманням  прав  і законних  інтересів засуджених та осіб,  звільнених від відбування покарання.
 
Георгій Корнієвський – референт голови правління Міжнародного Товариства Прав Людини –Українська секція, координатор роботи у Волинській області.
 
Віталій Заремба – перший заступник голови Волинської ОДА.
 
Олександр Радощук – начальник відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи Волинської ОДА. За його твердженням, оприлюдненим під час прес-конференції в управлінні департаменту виконання покарань на Волині, «почала інформація поширюватися в ЗМІ, перевірили, як утримують засуджених. Були в усіх камерах – піднімали рубашки, щоб переконатися, чи їх били. Перевірили три поверхи і жодної скарги не було».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus