USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Найбільші мегаполіси світу почали просідати під власною вагою

20 Лютого 2021 23:16
У прибережних міст з’явився новий привід для занепокоєння. Крім постійного підвищення рівня моря, вони і самі почали просідати через власну вагу.

Геофізик Том Парсонс з агентства Геологічної служби США (USGS) розглянув Сан-Франциско як наочний приклад того, як великі міські забудови можуть впливати на поверхню Землі, пише НВ.

Згідно з його підрахунками, які вчений опублікував у AGU Advances, вага району затоки Сан-Франциско становить близько 1,6 трильйона кілограмів. За свою історію через постійне розростання місто просіло на 80 міліметрів. На перший погляд це небагато, але, якщо враховувати, що район затоки знаходиться під загрозою через підвищення рівня моря на 300 мм до 2050 року, додаткове опускання міста має викликати побоювання.

Серед причин також може бути зсув тектонічних плит і відкачування грунтових вод. А конкретно в Сан-Франциско серйозним каталізатором просідання («вкладає» аж 4 мм щорічно) стало ущільнення наносів і систем водоносних горизонтів під міжнародним аеропортом Сан-Франциско.

Парсонс відзначає, що 80 мм – це лише приблизна і, що ймовірно, занижена оцінка, адже в його розрахунках враховувалася лише вага будівель – без транспорту і людей. Він упевнений, що така ж ситуація склалася і з іншими прибережними містами – десь вона буде трохи кращою, десь трохи гіршою, але в цілому тенденція до просідання існує вже давно.

«Конкретні результати, отримані для району затоки Сан-Франциско, ймовірно, можуть бути застосовані до будь-якого великого міського центру, хоча і з різним ступенем важливості. Ефекти антропогенного навантаження на тектонічно активні континентальні околиці, ймовірно, більші, ніж в більш стабільних континентальних надрах, де літосфера має тенденцію бути більш товстою і жорсткою», – пише Парсонс.

Його розрахунки мають допомогти в майбутніх дослідженнях того, як з часом змінюється географія і які області знаходяться під загрозою через підвищення рівня моря.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus