USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Найповажнішій власниці «Кобзаря» в Луцьку – 90 літ

9 Березня 2016 17:15
Більше сотні лучан та гостей міста прийшли на акцію «Мій Кобзар», яка вже четвертий рік поспіль відбувається в Луцьку, в рамках відзначення річниці від дня народження Тараса Шевченка. Переможцям номінацій організатори вручили нові «Кобзарі».

Цього року найдавніше видання, чий власник зареєструвався під час акції, датоване 1906 роком. Наймолодшому учаснику виповнилося всього 4 роки, а найповажнішою власницею книги стала 90-річна колишня учасниця УПА.

90-річна Анастасія Грабовська розповідає, що в домашній колекції у неї донедавна було 4 «Кобзарі». Тепер її надбання поповнилося новим виданням. Каже, з творами Тараса Шевченка її познайомив батько.

«Нам, малим, батько розказував: цей чоловік настільки був сильний духом, проповідував гарні справи, що якби всі йшли його шляхом, то Україна була б давно на висоті», - згадує жінка і додає: все її життя Тарасове слово було поводирем. А на долю жінки випало чимало випробувань: 4 листопада 1944 року о 4 годині ранку її група потрапила в засідку. Жінку заслали у Воркуту на 10 років. Лише по тому вона змогла повернутися на Україну.
Анастасія Грабовська - член Братства воїнів УПА. Власне, те, що вона стала до лав УПА, є закономірним. Адже український національний дух плекався у родині повсякчас. В батьківській хаті, в сховку лежала «Історія України». А молодша сестра якось замалювала у «Читанці» польські прапори синьо-жовтими. По тому батько пішов на розмову до вчителя. Історія з «Читанкою», для родини обійшлася лише профілактичною розмовою. Тоді ж вчитель порадив батькові пояснити молодшій доньці: «Хто своє любить і чуже повинен шанувати».

А ось видання 1964 року з лучанином Ярославом Смізюком об’їздило півсвіту.
Він завжди з собою брав в дорогу цю книжку, ще з армії. Де тільки не побував «Кобзар» зі своїм власником: і в Тюменській області, і в Німеччині. Скрізь, куди б не їхав, пан Ярослав возить з собою цю книжку і дивується. Коли його запитують, чому саме ця книга стала його супутником: «А що є ще краще?».

З дитинства знайома з «Кобзарем» і голова первинної ветеранської організації «Оберіг» Марія Мацюк.
«Мої батьки були великими шанувальниками Шевченка. На жаль, старого «Кобзаря» з хатнього архіву забрати не вдалося. Але я собі придбала і дуже багато років стараюсь усім доносити слова Тараса. Бо його слова – наука, це та правда, яка втілилася у наше життя дієвістю.

Цього року на участь в акції зареєструвалося 123 власники «Кобзарів». До слова, був серед зареєстрованих і гість з Нью-Йорку. Власницею найстаршого видання виявилася Галина Марчук - її книга побачила світ 1906 року. Ще одна давня книга, чий власник Сергій Стрижук, була надрукована у 1940-му.
Наймолодші учасники акції – Олексій Гасюмянс (4 роки) та Маргарита Клюнтер (9 років). А ось Галина Кажан принесла унікальне видання 1878 року, яке було перевидане в 2001 році. Усі вони отримали нові книги.
Організатор акції - директор обласного науково-методичного центру культури Любов Рожнова розповіла, що ця акція в Луцьку відбувається уже 4 рік поспіль.
«Нам дуже приємно, що ми започаткували цю акцію і вона набирає обертів: її підхопили Рівне, Львів, Івано-Франківськ. Хочеться, щоб вона поширилася Україною. Щороку нас чекають сюрпризи, адже ми не знаємо, хто прийде. Нам хочеться, щоб українці більше читали Шевченка, щоб він звучав у кожній сім’ї. Думаю, сьогодні так воно і є, адже його творчість співзвучна нашому часу», - пояснила вона.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Євгенія Показати IP 9 Березня 2016 17:30
Чи думав ти, Великий Тарасе, що твоє проникливе слово буде з кожним століттям звучати так Сильно!, так Звучно!, так Актуально! і так Правдиво! Уклін Тобі, Батьку.
Микола Показати IP 9 Березня 2016 17:55
Як вже заїло те ідолопоклонство.
Волинянин до Микола Показати IP 10 Березня 2016 07:51
А що, для Вас єдиним ідолом є "зелений"...
Бекас Показати IP 9 Березня 2016 18:00
Копать які щасливі! Поклали б ті книжечки в ямки, дороги буди б рівніші.
Волинянин до Бекас Показати IP 10 Березня 2016 07:55
То може відразу в вогонь, як це робили з іншими книжкаи багато "папередніків"...
Орест Ябцьо Показати IP 9 Березня 2016 18:03
Чи здивувався би великий Тарас пройшовшись вулицями Києва, мешканці якого спілкуяться виключно язікою ворожої моськовії, а селяни слухають проповіді русськава міра.
Орест Ябцьо Показати IP 9 Березня 2016 18:04
Чи здивувався би великий Тарас пройшовшись вулицями Києва, мешканці якого спілкуяться виключно язікою ворожої моськовії, а селяни слухають проповіді русськава міра.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus