USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Найстарший священик волинської єпархії – про КДБ і Церкву

14 Лютого 2014 18:45
Як погодився і як відмовився співпрацювати з КДБ за часів гоніння на Церкву, розповів найстарший священик єпархії протоієрей Сергій Мельничук-Мартинюк. Про це, зокрема, він повідав під час презентації своєї книги «Мої спогади без прикрас» 12 лютого у Волинській православній богословській академії (ВПБА), повідомили у прес-службі волинської єпархії.

Зі слів отця Сергія, коли він був настоятелем парафії в селі Світязь тоді Любомльського району, представники КДБ запропонували йому так зване спілкування та співпрацю: «Нічого страшного, тільки будете казати, що у вас робиться на парафії, як поводяться парафіяни...» та дали підписати відповідну угоду.

Душпастир, заспокоєний такою на перший погляд «невинною роботою», підписав. Проте, прийшовши додому, глибоко задумався про свій вчинок: «То ж то вороги Церкви. Церкву притісняють, а я повинен їм допомагати?.. Ні, я не зможу виконати тієї підписки».

Наступну й останню зустріч із уповноваженими зловісної структури автор мемуарів провів, твердо стоячи на принципах православного священика: «Підписки тієї виконувати не буду. Не буду!» При цьому ніякі вмовляння, ніяка підступна ввічливість представників богоборчої влади не змусили його відступити, хоча в той час майже всі духовні особи мали такі підписки.

Протоієрей Сергій Мельничук-Мартинюк у дев’яностих роках був ректором Волинської духовної семінарії. Нині він клірик луцького кафедрального собору Святої Трійці, продовжує викладати у ВПБА. Минулого року душпастир по-особливому відзначив своє 80-ліття, видавши книгу спогадів батька Мусія Мельничука «Моя довга страждальна дорога». Мемуари ж сина – «Мої спогади без прикрас» – це своєрідне продовження торішнього видання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
КГБ Показати IP 14 Лютого 2014 19:42
Прав батюшка в одном: совесть стукачей мучает. Это факт. При одном, правда, условии: наличии оной. А сам и подписал, и постукивал... Молодец - прожил долго и жизнь удалась. Мы своих никогда в обиду не давали.
До КГБ Показати IP 14 Лютого 2014 19:56
Ох как прорезался. А как друг на друга писали? Как звездочки сбивали с чужих погон на свои? Как потерявши свою совесть и честь за чужой охотились?
НКВС Показати IP 14 Лютого 2014 20:02
При СРСР такі люди були в кожній організації, на кожному підприємстві. Називались вони "нєштатнимі освєдомітєлямі", отримували за це невеличкі гроші (20-30 радянських рублів). Переважно, це були відставники, а на підприємствах - полішуки з низькою свідомістю, неосвічені. Вони навіть пишались своїм "заняттям", бо їм там, під "червоною черепицею", пояснювали, що вони роблять "благородну місію". Знайомий поліщук з Нуйно (слюсар-інструментальник Луцького автозаводу), казав: "я не працюю, я ходжу і слухаю, що кажуть люди". А в одному з сіл Рожищенського району таку функцію виконувала циганка. З її "подачі" в селі зняли з роботи голову сільської ради і лісника.
комсомолець Показати IP 14 Лютого 2014 20:17
Керівники, люди з комсомольськими і партійними квитками обпікались на релігійних обрядах. Їхали десь в глуш, шукали церкву і хрестили дітей. Ті ж Гапони наступного дня доповідали, куди треба. Система була - "ніпель".
БОГДАН Показати IP 15 Лютого 2014 13:34
Впевнений, що ніякої цінної інформації від протоієрея Сергія Мельничука КДБ та оперативний працівник не дочекались .По- сравжньому антирадянською( в сучасній термінології- антиконституційною, діяльністю) в СССР займались одиниці,тим паче ніхто ,антиконституційною діяльністю не займавсь в сільських церковних парафіях Волині.НЕ потрібно шановному протоієрею лити бруд на себе і тодішню владу,посипати попелом собі голову,бо не має за що..Невже не можна згадати щось позитивне із тих часів?Адже не дивлячись на показний офіційний атеїзм ,по суті ,переважна більшість людей на Волині, були віруючими ,масово,хоча цього і не афішували, здійснювали релігійні обряди і т.п. Ніхто,принаймі після усунення від влади в 1964 році Хрущова , за це людей не переслідував,.не звільняв з роботи,і не кидав до в"язниць.Люди вірили в Бога ,.добро,справедливість,чесну працю ,а не так як зараз - всі з кошиками йдуть на Пасху в церкву.і ,одночасно , вірять у непереможну силу грошей,доларів та євро . Масово відвідуть з дітьми концерти Дзіндзя(чи як його там правильно звати),який у своїх пісенних =шедеврах= сумує та скаржиться ,що йому кобєта ,бачте,не дає...Сучасна масова. культура,особливо на Заході, є часто антихристиянською за своєю суттю, є конкурентом церкви.за вплив на ту ж саму молодь.Чому б шановному протоієрею не підняти цю тему.,Адже сучасна молодь ,безумовно не вся .,але думаю більшість,любить грошіі,бари та ресторани,проблемою є серед неї,також, наркоманія, ігроманія та алкоголізм ,А ми,шановний протоієрей та редакція=Волинських новин= ,як в тій притчі,бачимо в оці соломинку,але інколи відмовляємось бачити деревяне поліно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus