USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Не бачили з часів неандертальців: прадавню комету можна буде спостерігати неозброєним оком у 2023 році

4 Січня 2023 00:20
Комета C/2022 E3 (ZTF) може бути достатньо яскравою, щоб її можна було побачити неозброєним оком, коли вона пролітатиме повз Сонце та Землю наприкінці першого місяця 2023 року.

Про це пише ТСН з посиланням на Space.

Комета зараз проходить через внутрішню частину Сонячної системи. Вона максимально наблизиться до 12 січня, а потім пролетить повз Землю, здійснюючи найближче проходження біля нашої планети між 1 і 2 лютого 2023 року.

Якщо комета продовжуватиме яскравіти, як зараз, її можна буде побачити на темному небі неозброєним оком. Також її можна буде спостерігати у бінокль або телескоп під час проходження повз Землю.

За даними NASA, спостерігачі в Північній півкулі зможуть знайти комету в ранковому небі, коли вона буде рухатися в напрямку північного заходу протягом січня. Ця комета стане видимою для спостерігачів у Південній півкулі на початку лютого 2023 року.

Читати ще: До Землі наближається «різдвяна комета»

Комета перебуватиме в сузір’ї Верблюда під час наближення до Землі.

За даними Лабораторії реактивного руху NASA, вона має вік близько 50 000 років. Це означає, що востаннє комета побувала біля нашої планети під час верхнього палеоліту.

Тож люди, які могли помітити цю комету, були ранніми Homo Sapiens, які жили під час останнього льодовикового періоду. Так само можна сказати про неандертальців, оскільки цей вид вимер приблизно через 10 000 років після останнього візиту цієї комети.

Звичайно, неандертальці та ранні люди не знали, що це комета, і її ідентифікували набагато пізніше за останній льодовиковий період.

Її було помічено лише на початку березня 2022 року і звалася вона астероїдом на орбіті Юпітера. Цікаво, що комета світиться зеленуватим відтінком через ореол газу та пилу, що її оточують, і має довгий, але менш осяйний хвіст.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Василь Показати IP 4 Січня 2023 00:59
шкода що пролетить повз, а то було б так природньо
Анонім Показати IP 4 Січня 2023 09:17
Класна стаття

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus