USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Не реєстрували майже 20 років: на Волині чоловік захворів на бруцельоз

29 Березня 2024 11:44
На Волині зареєстровано випадок захворювання на бруцельоз, яке в області не реєстрували майже 20 років. Захворів 60-річний житель Луцька. У січні цього року в нього з’явилися болі в суглобах, підвищення температури тіла, головний біль, запаморочення. Із такими симптомами наприкінці лютого чоловік звернувся по медичну допомогу.

Про це повідомили у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Через постійні болі в суглобах та м’язах у кінці березня він повторно звернувся до медиків. Інфекціоніст скерував чоловіка на додаткове обстеження, внаслідок чого виявлено збудник бруцельозу. Наразі хворий отримує відповідне лікування.

Чоловік має дачний будинок, де утримує котів, собак та кролів.

Читати ще: На Волині побільшало хворих на кашлюк дітей

Фахівці центру під час епідрозслідування встановили, що хворий систематично купував на ринку в незнайомих людей м’ясо, молоко та молочні продукти. Вживав їх без термічної обробки.

Що таке бруцельоз та як вберегтися від хвороби?

Це інфекційне зооантропонозне (спільне для людей і тварин) захворювання, спричинене мікроорганізмами роду Brucella. Воно передається контактним шляхом від тварин-носіїв збудника (великої рогатої худоби, овець, кіз, свиней, кролів), а також їх інфікованих продуктів або тканин.

Хвороба має здатність до хронічного рецидивного перебігу з переважним ураженням органів руху, нервової і сечостатевої систем організму. Від однієї людини до іншої бруцельоз не передається.

Інфікування людини відбувається переважно аліментарним (через уживання заражених продуктів) шляхом, рідше – контактним або аерогенним. В основному – при споживанні некип’яченого молока і сирих молочних продуктів, а також сирого м’яса.

Симптоми бруцельозу дуже різноманітні. Найчастіше хвороба починається гостро, з підвищення температури тіла до 39-40°С, супроводжується ознобом, рясним потовиділенням, слабкістю, болем у м’язах, збільшенням лімфатичних вузлів, обмеженням рухливості суглобів.

Можливий також поступовий розвиток хвороби. Для нього характерні субфебрильна температура (37,1-38 °С), безсоння, зниження апетиту, головний біль і дратівливість, болючість у суглобах не різка. Ці прояви то стихають, то повертаються упродовж трьох-чотирьох тижнів.

Читати ще: Паразити прокинулися: на Волині зафіксовано вже три звернення через укуси кліщів

Поширені симптоми бруцельозу:

• порушення сну, головний біль;

• закреп;

• зниження (відсутність) апетиту;

• болі у м’язах та суглобах;

• загальна слабкість, депресія;

• озноб та лихоманка;

• підвищене потовиділення, сухість у роті;

• брадикардія.

Часто бруцельоз спричиняє алергічні захворювання – висипи, дерматити. Також потерпає опорно-рухова система ( розвиваються артрити, синовіти, бурсити). Ураження нервової системи проявляються невритами (наприклад, лицьового або слухового нерва), неврозами та ішіорадикулітами. Унаслідок ураження сечостатевої системи в жінок відбувається розлад менструального циклу, може розвинутися ендометрит. Якщо жінка вагітна, може статися викидень. У чоловіків з боку сечостатевої системи розвиваються епідидиміти і орхіти.

Лікують бруцельоз переважно в стаціонарі.

Заходи профілактики:

- не вживайте сире молоко та молокопродукти;

- споживайте їжу лише відомого походження;

- споживайте м’ясо тільки після термічної обробки;

- не купуйте молочні та м’ясні продукти на стихійних ринках.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus