USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.65 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Не вистачає на зарплати, енергоносії та стипендії: на Волині скорочують фінансування обласних комунальних установ

30 Травня 2022 23:05
Волиньрада розпочала серію консультацій з головними розпорядниками, розпорядниками та отримувачами бюджетних коштів, фінансування яких передбачено в обласному бюджеті на 2022 рік.

Ініціатор робочих зустрічей голова обласної ради Григорій Недопад зазначив, що за правилами воєнного часу повноваження розпоряджатися бюджетними коштами обласна рада передала обласній військовій адміністрації. Однак скорочення без пояснень і попередження фінансування видатків упродовж двох місяців з одночасним казначейським обмеженням оплати лише захищених статей значно утруднили діяльність обласних комунальних закладів, а подекуди й унеможливили її, йдеться на сторінці Волинської облради.

«Цілком зрозуміло, що в умовах війни міняються і бюджетні пріоритети. Однак з початком повномасштабного вторгнення навантаження на окремі комунальні установи суттєво зросло. Тому, щоб правильно організувати роботу закладів, хотілось би з’ясувати, яка мета зняття коштів обласного бюджету, чи збережеться тенденція скорочення видатків і чи буде можливість дофінансування», – сказав він.

Керівник департаменту фінансів ОВА Ігор Никитюк пояснив, що головне джерело наповнення обласного бюджету – податок з доходів фізичних осіб не виконується. Відтак щомісячне скорочення видатків на 10% проводять з метою формування резервного фонду, оскільки вже прогнозується нестача 35 мільйонів гривень на зарплатню, майже 48 мільйонів – на енергоносії, 16,5 мільйона – на виплату стипендій та інші потреби. Він також додав, що при зменшенні фінансування брався до уваги так званий простій комунальних установ.

Голова Волиньради категорично не погодився з таким уніфікованим підходом. «Справді, є заклади, які з початком війни тимчасово обмежили свою діяльність, але, як правило, на їхній базі розміщено внутрішньо переміщених осіб. Проте більшість, зокрема, установи охорони і соціального захисту, мають суттєве зростання навантаження. Тому зменшення фінансування для всіх в однакових обсягах – це неправильно. Повинен бути диференційований підхід», – наполягає Григорій Недопад.

З цим погоджуються і керівники комунальних закладів сфер охорони здоров’я та соціального захисту. Так, зокрема, зазначалося, що навантаження на обласні медичні установи й надалі зростатиме за рахунок вимушених переселенців, яких в області понад 67 тисяч, а також військовослужбовців. В умовах передбаченого фінансування зросла потреба у ліках і розхідних матеріалах, специфічному обладнанні для лікування поранених, видатках на харчування та комунальні послуги. Більшість керівників медустанов запевнили, що поки дефіциту не відчувають, оскільки створили двомісячний запас основних засобів, але при такій інтенсивності та скороченні фінансування, він швидко вичерпається.

Подібна ситуація і в обласних закладах соціального захисту. До прикладу, волинські психоневрологічні інтернати прийняла підопічних з трьох таких евакуйованих установ. В межах своїх кошторисів, запевняють керівники, нових пожильців намагаються забезпечити усім необхідним. Здешевити вартість харчування допомагають підсобні господарства, які мають більшість інтернатів, але бракує пального для сільгосподарських робіт. Є гостра потреба в засобах індивідуальної реабілітації, якої потребують більшість підопічних. До того ж не оплачується придбання одягу та взуття, оскільки це не є захищеними видатками, а надане як гуманітарна допомога не відповідає сезону.

Спільною для усіх без винятку закладів є нестача асигнувань на оплату енергоносіїв. Це пов’язано зі збільшенням більш як удвічі з початку року тарифів на електроенергію, тепло та газ.

Голова бюджетної комісії Орест Маховський, звертаючись до керівників обласних комунальних установ, зазначив, що нині доводиться працювати у невизначеності, немає певності, що збережеться чинна податкова система та міжбюджетні відносини. А тому закликав до максимальної ощадливості, вдумливої оптимізації та ретельного планування роботи і видатків, аби не припуститися критичної ситуації у надзвичайних умовах.

За підсумками консультацій сторони домовилися, що обсяги скорочення фінансування будуть переглянуті для закладів, які в умовах воєнного часу є пріоритетними.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Вася Олика ПЛронті Показати IP 30 Травня 2022 23:28
А чого вуличний герой Вітів сидіть у теплому кабінеті, а не на фронті у касці і бронежилеті у бліндажі з гранатометом, це йому ні старих з червоними прапорами гнобити - наклав у штані мабуть ...
Волинянин Показати IP 31 Травня 2022 08:08
Нічого, дай Бог війна скінчиться, він знову буде на перших ролях
Іра Показати IP 31 Травня 2022 11:43
Імберовський вже вернувся з відпустки?
Анонім Показати IP 31 Травня 2022 12:10
та депутатів звільніть і вистачатиме на все. вони з.їдають левову частку бюджету.
Янукович до Анонім Показати IP 1 Червня 2022 00:56
Ти дібіл? депутати облради не мають зп

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus