USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Не можна порівнювати Волинь і Донбас - уповноважений Януковича. ФОТО

10 Листопада 2013 17:33
На Волині майже вдвічі менший відсоток дітей-сиріт, ніж в середньому в Україні. Про це під час зустрічі з представниками Волинської ради церков у Луцьку повідомив уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко.

Під час зустрічі, що відбулася 10 листопада, Юрій Павленко обговорив з релігійними діячами Волині можливості співпраці держави та церкви у сфері захисту прав дітей.

Голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук повідомив, що на Волині лише 4% дітей-сиріт виховуються в інтернатах, ще 65 дітей виховуються в спеціалізованому інтернаті у селі Голоби. Два інтернати нині мають статус ліцеїв. З його слів, головне завдання – зберегти сім’ю для дитини та дитину для сім’ї. Наразі над цим в області працюють 375 соціальних працівників.



«Головне – люди, на рівні общини це сільський голова, священик, директор школи, соціальний працівник, дільничний міліціонер. Вони по суті своїй небайдужі. Потрібно, щоб соціальні працівники були «заточені» на сім’ю. Ми повинні разом «заточувати» ваших людей і моїх людей. Практично священики вже вмонтовані в ці громади, і соціальних працівників ми намагаємося набирати з цього середовища», - звернувся до релігійних діячів Борис Клімчук.

Юрій Павленко зазначив, що ця зустріч може стати історичною, адже це перша зустріч серед областей України, де вдалося за один стіл посадити владу і церкву. Серед основних завдань заходу – не подолання наслідків сирітства, а збереження родини для дитини.

Він розповів про Стратегію профілактики соціального сирітства, в розробці якої активну участь брала Всеукраїнська рада церков.

«Держава за сім років змінилася в ставленні до дитини-сироти. Соціальний портрет українця змінився, в цьому була велика участь церкви. Ще сім років тому хотіли усиновлювати лише новонароджених, і переважно ті сім’ї, де немає дітей. Сьогодні усиновлюють сім’ї, де є діти, а також великі родинні групи. Тут грошима не вмотивуєш, словом треба показати, що ці діти віком понад 12 років такі ж самі та потребують батьків.



Точну кількість дітей-сиріт не знала країна до 2006 року. Тоді створили банк даних дітей, ми дізналися, що в Україні - понад 103 тисячі дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування. Сьогодні ця кількість контролюється щомісяця. Ми маємо понад 91 тисячу дітей позбавлених батьківського піклування. З 91 тисячі сьогодні 82% вже виховуються в сім’ях українських громадян. Є приблизно 13 тисяч в інтернатних закладах – це непрості діти, старші 12 років або з серйозними вадами.

Волинська область відрізняється від середнього показника по Україні. Не можна порівнювати Волинь і Донбас в ставленні до сімей та сирітства. Дітей-сиріт 1,2% в Україні, а на Волині лише 0,7%. Наразі є 1804 такі дитини, 1290 (86%) виховується в сім’ях. В інтернатних закладах перебуває 91 дитина, місяць тому їх було 117. Ще рік-два системної роботи, і всі діти будуть виховуватися в сім’ях», - розповів Юрій Павленко.

На його думку, священик часто може краще виявити проблему в родині, ніж соціальний працівник.



«В церкві люди щиріші, ніж коли приходять в сільраду чи райдержадміністрацію. Там проблему можна відчути і порадити соціальному працівнику зайти до родини. Соціальний працівник може прийти зі священиком, тому що сприйняття священика полягає в тому, що він зла не принесе. Священик може побачити, що соціальний фахівець біду несе в сім’ю. На жаль, таких прикладів теж є багато», - зазначив уповноважений Президента.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Я Показати IP 10 Листопада 2013 19:38
Павлено уповноважений Януковича... помаранчева революція пффф, ХТОСЬ ЩЕ ВІРИТЬ ПОЛІТИКАМ?
123 Показати IP 11 Листопада 2013 08:21
Павленко - кум Ющенка

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus