USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Не оступитися. І не покласти лжу на струни

22 Червня 2012 10:22
На шпальтах найтиражнішою газети краю «Волинь-нова» з’явився матеріал, який, безумовно, повинен викликати суспільний резонанс. «ВН» подають цей матеріал за підписом головного редактора «Волині» Олександра Згоранця (на фото) без жодних правок.



Протягом останніх днів із різних джерел довелося почути про себе таку переказану фразу: «Кажуть, у нього мрія – стати новим Гонгадзе». Виявляється, хтось там нагорі – не на Божому, а на владному Олімпі – ось так визначив мою мрію...

Коли почув це, одразу згадалась стаття тоді ще головного редактора газети «Сегодня» Олега Нипадимки, при якому це видання справді було найкращим в Україні, - «Если стране нужны новые Гонгадзе, я готов стать следующим». І, звісно, пригадались кілька годин із літа 2004-го у Львові, проведених разом із Лесею Теодорівною Гонгадзе, які, без сумніву, стали визначальним для мене уроком — залишатися в журналістиці, сповідуючи принципи, за які боровся і віддав своє життя її Гія, чи шукати інших шляхів...

Чому про це зайшла мова? Що це за такі натяки-привіти? А мова, виявляється, неспроста. Добрих два тижні редакційні телефони обривають дзвінки стурбованих читачів, які повідомляють, що газета «Волинь» чомусь стала небажаною в освітніх і культурних закладах області, у сільських радах (і це при тому, що обласна рада є нашим співзасновником, а газета має найбільший на Волині тираж).

Натомість пропонують, точніше змушують, передплачувати одне більш лояльне видання. Називати не буду, щоб не робити реклами, лише скажу, що попередниця цієї газети, якій влада штучно роздувала тираж у 2004 році, відправилась у небуття одразу після Помаранчевої революції. Причому нинішнє просування відбувається у такій же, м'яко кажучи, нав'язливій формі – крім організацій, працівників держустанов змушують її передплатити і до себе додому. Кажуть, доходить до анекдотичних ситуацій, коли вимагають передплатити одночасно і дружину, і чоловіка, які працюють у різних держустановах.

А ось газета «Волинь» — неугодна через своє вільнодумство. З одного боку – це комплімент нашій роботі. Зайве свідчення того, що ми тримаємо лінію, яку започаткували попередні головні редактори нашої газети – світлої пам'яті Полікарп Шафета і Степан Сачук: служити людям, а не владі, будити думку і громадську активність, патріотичні почуття, застерігати від байдужості й апатії.

Але з іншого – все ж таки це дивно. По суті обмежувати у держустановах єдину в області газету, яка виходить тричі на тиждень, в якій тричі на тиждень головними героями є найавторитетніші та найшанованіші люди нашого краю. Місце в бібліотеках області мало б знайтись для усіх газет, а не тільки для вибраних владою.

Куди ми йдемо? Точно не вперед і точно не в Європу. І точно не нову країну будуємо, а якийсь старий совок. Хоча про свободу слова перш за все повинна дбати нинішня влада, адже рано чи пізно вона стане опозицією і захоче, щоб і їй не затикали рота. Невже це забув один із нинішніх обласних керівників, який, перебуваючи в опозиції, не раз приходив у редакцію з проханням надрукувати статтю про його партію? Називав нас найдемократичнішим виданням.

А одного разу мені передали навіть конвертик, не з листом, самі розумієте, але й не порожній, щоб я – тоді відповідальний секретар – ставив публікації про їхню партію на видному місці. Цікаво, а якби прийняв цей презент, тепер ми знайшли б спільну мову? Чи означала б така «дружба», що газета зараз має прийти на поклін і беззастережно підтримувати політику однієї партії, яка виступає за надання особливих преференцій російській мові? Тобто, зрадити своїх матерів, які з молоком передавали нам рідну українську мову? Продатись за тридцять срібняків? Але чи далеко нас можуть завести люди, які думають, що все можна купити?

І я всерйоз ще раз задумався про свою мрію. Точніше, їх у мене є не одна. Найперша, звісно, стосується здоров'я моїх близьких по крові і духу людей.

Інша ж мрія – щоб ще за нашого життя Україна за своїм розвитком доросла хоча б до рівня Польщі. Впевнений, якщо сильно захочемо, якщо закачаємо рукави, то ми це зробимо. Ще Наполеон писав: «Журналіст – це прибиральник вулиць, який працює пером». Тому влада має радіти, коли наша братія вказує на її недоліки, бо має шанс їх виправити і стати сильнішою. Не на словах, а на ділі.

І потім про свої успіхи чесно заявити на сторінках нашої газети. Щоб ми не спростовували, скажімо, її перебільшені досягнення у тваринництві і не ставили як ілюстрацію до статті роздуту корову. Щоб не зникали з владних промов слова «професіонали» і «реформи», а були в їхній команді справжні професіонали і зрушили зрештою з мертвої точки реформи.

Мрія, щоб опозиція була реальною опозицією, яка б, критикуючи владу, допомагала рухати країну вперед, а не була чимось бутафорним, як зараз. Коли на їхню адресу напрошується лише Стусове: «Сидять по шпарах всі мужі хоробрі, всі правдолюби, чорт би вас побрав!»

А коли ми нещодавно надрукували в газеті про те, що опозиційні лідери Яценюк і Турчинов біля сцени на підтримку української мови між собою розмовляли російською, то почули від кількох читачів: «Може, не треба було їх так шпетити – вони ж наші». Треба! Якщо вони виступають за українську мову лише, щоб здобути собі мандат, то знову напрошується Стусове «чорт би їх побрав!»

Мрія – зробити маленький крок, який приніс би користь людям. У тому числі і у співпраці з владою. Як закликав ще Полікарп Шафета: «Маємо будувати мости, а не копати окопи» заради побудови успішної країни. От нещодавно завдяки першим особам області та найпотужнішим бізнесменам під час акції нашої газети «Великодня писанка від сироти» ми подарували обділеним долею дітям із Луцької школи-інтернату на вулиці Дубнівській великий плазмовий телевізор.

А два роки тому мені навіть довелося писати вдячного листа Борису Климчуку: «Дуже зворушений вашою премією (точніше, премією благодійного фонду «Рідна Волинь») розміром у 250 гривень до Дня журналіста, яку передали мені колеги. Проте я вважаю, що журналісти не мають морального права отримувати премії від влади (адже засновником фонду є представник влади), інакше доведеться співати під дудку тих, хто дає гроші. А ми з вами, надіюсь, за побудову Чесної України. Тому я вирішив перенаправити ваші кошти тій людині, якій вони більш потрібні. А саме – одній нашій відомій і талановитій землячці, яка вже багато років прикута до ліжка. Квитанцію про передачу грошей надсилаю вам у конверті. Бажаю і надалі творити Добрі діла!».

Іще одна мрія – щоб наша газета справді була добрим другом нашим читачам, і щоб їхня кількість зростала. Адже ви голосуєте за «Волинь», коли її передплачуєте. При цьому пам'ятайте: ніхто не має права забороняти вам читати улюблене видання! Ніхто! А якщо таке трапляється — повідомляйте одразу редакцію. Якщо ж ви вже належите до багатотисячної армії прихильників нашої газети, порадьте передплатити «Волинь» своїм сусідам чи знайомим зробити так само якомога швидше, адже передплата на друге півріччя триває лише до 25 червня. Справжні друзі пізнаються у важкі часи. А вони для нас у зв'язку зі смертю головного редактора Степана Сачука зараз направду непрості.

Тим паче, що вже, по суті, стартувала виборча кампанія. А як казав перший канцлер Німецької імперії Отто фон Бісмарк: «Ніколи стільки не брешуть, як перед виборами, під час війни і після полювання». Тому не дайте навішати собі локшину на вуха. Ви ж бачите, що, як гриби після дощу, стали з'являтися нові газети. Причому більшість із них пропонуються безплатно. Зайве вам нагадувати, що безплатний сир буває лише у мишоловці. Не дайте обманути і принизити себе – довіряйте тим друзям, у вірності й щирості яких ви переконалися роками.

Дорогі читачі, це завдяки вашій небайдужості у крові журналістів «Волині» оселився вірус вільнодумства та відстоювання українських інтересів. Дуже хочеться, щоб у відповідь наша газета дарувала відчуття польоту вашій душі, силу та мужність, щоб, коли треба, ви могли стиснути пальці в кулак і сказати: «Ні – брехні!» Принаймні, ми це маємо робити з професійного обов'язку, а ви – вимагати цього у нас за Ліною Костенко: «Не оступитися. І не покласти лжу на струни».

Олександр ЗГОРАНЕЦЬ, головний редактор «Волині-нової»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 34
Сашко Показати IP 22 Червня 2012 10:33
Молодець Саша. Так тримати)))
Галичанин до Сашко Показати IP 22 Червня 2012 15:23
Вуксанку Лукашук ще забулисьте похвалити. Вона сє разом вчила з метром слова на учительку. Львівшькі журналюги таких букварєми називали.
вікторія Показати IP 22 Червня 2012 11:05
Хай Бог помагає!
Читачка Показати IP 22 Червня 2012 11:26
Дякую!Об'єктивно!Не дарма певно Вас призначили головним редактором.
Читач до Читачка Показати IP 22 Червня 2012 14:25
Об"єктивно, "Волинь" провладна газета і не треба просторікувати про незалежність. Якби пан редактор і його команда були незалежними,не вихваляли б на всі заставки співзасновника Войтовича. А "молодцеві Сашку" побажав би трішки скромності.Шафета, Сачук, Гонгадзе, згоранець... Чи не зарано?
msv Показати IP 22 Червня 2012 12:14
Принципово підпишуся!
Знаючий до msv Показати IP 22 Червня 2012 14:33
"Волині" без Сачука капєц. Всі, кого Дорофійович недолюблював, особливо пісьменників, тепер правлять бал.
Передплатник Показати IP 22 Червня 2012 14:30
Не гудьте за передплату владу.Попросіть краще в Москвіча ще одного жеребчика для дядька з Полісся. Або лотерею, лотерею, лотерею.
Макар Показати IP 22 Червня 2012 15:00
Нелюбов до газети "Волинь" від влади,є найкращою рекламою цій газеті.
лучанин Показати IP 22 Червня 2012 16:22
То можливо "обєктивній "волині варто відмовитися від рекламних політичних матеріалів,які переповнюють кожен номер. а тоді кричати " ми незалежні" І доречі про передплату. Усім добре відомо як робить передплату "найтиражніша" газета, поштарі в районах мають план і (особливо пенсіонерам)передплачують добровільно-примусово. І чому ж такий "гігант газетного бізнесу" боїться інших менш тиражних газет?
правда Показати IP 22 Червня 2012 17:16
волинь це заказна газета там навіть відгуків не можливо оставити
лучанин Показати IP 22 Червня 2012 17:17
газета волинь пише тільки що ім влада скаже
дідо Показати IP 22 Червня 2012 20:05
Газета Волинь сама демократична, але коментувати статті на сайті ЗАБОРОНЕНО. Згоранець - ти не будеш Гонгадзе, а будеш Некротом.
Олександр Некрот до дідо Показати IP 24 Червня 2012 16:11
дідо, це погроза Згоранцю чи комплімент? :)
петрівна Показати IP 23 Червня 2012 08:49
а слабо відмовитися від політичної реклами, а ще краще від тієї джинси,якої і у волині вистачає? ні, думаю, слабо. бо ж грошики не пахнуть...
марко Показати IP 23 Червня 2012 10:32
Не передплачую "Волині" відколи там з'явмоася "піна" з вуст одного теле-радіожурналюги.Навіть читаю рідко. Але якщо Згоранець доведе справами задекларовані наміри, передплачу ще й своїм знайомим по селах, де крім брехливого ящика люди нічого не чують і не читають. А шановному Читачеві прошу не ображати Згоранця. Себе чомусь-то назвав читачем з великої літери. Я таких не знаю. Журналісти з великої літери бувають, а читачі лише споживачі, тому всі пересічні, всі з малої. Якби Гонгадзе не зник безслідно, і його б не ввакжали великим. Згоранець журналіст від Бога, тому я не хочу, щоб і він у такий спосіб став великим. Сашко, живи довго.
Правда Показати IP 23 Червня 2012 13:50
Не чув щоб когось змушували передплачувати буд ь-які видання.
правда2 Показати IP 23 Червня 2012 20:00
"Не чув щоб когось змушували передплачувати будь-які видання." Перший приклад - "Волинська газета", яку владні мужі місцевого розливу примушують передплачувати всіх , хто працює в державних установах (не тільки державних службовців, а й лікарів та вчителів)
Ярослав Показати IP 23 Червня 2012 23:37
Молодець Згоранець!А на рахунок Волинської газети -правда!Всіх примушують виписати.
Волинь-стара Показати IP 24 Червня 2012 13:21
Маєш тобі! Виявляється, новий редактор Волинь-нової вражений зірковою хворобою. Цікаво, колектив газети поділяє думу редактора і готовий відмовитися від владних подачок, якими Волинь-нову (як і стару) годувала влада ...-надцять років? Готові втратити найвищий тираж? Бо без корита їх переплюне Вісник або СіД. Його Величність Згоранець-Гонгадзе трохи нереально оцінює свої можливості. І це може похоронити газету.
читач Показати IP 24 Червня 2012 15:56
Знаю Згоранця особисто. Порядна, морально сильна людина, а саме головне він УКРАЇНЕЦЬ в душі і в справах. Саме таких людей нам не вистачає у керівних кріслах багатьох ЗМІ. Сили і натхнення тобі Згоранець!
111 Показати IP 24 Червня 2012 22:06
газети заставляють постійно передплачувати. в основному партійні. І Пенсійний кур"єр заставляють передплачувати
2013 до 111 Показати IP 1 Березня 2013 16:27
На Токмаччині також примушують передплачувати "Пенсійний кур'єр"
Андрій Роз. Показати IP 25 Червня 2012 10:57
Олександре, так тримати, коли тобі будуть врешті решт фізично погрожувати - дзвони, будемо брати вила до цих псевдо реформаторів генерал-губернаторів. якщо додасте перчинки і трохи більше правди про всіх (влада - опозиція) можливо це хочаб одну людину змусить замислитися і перейти з "темної сторони сили". Люди сліпі кошенята, яких потрібно або маленькими втопити або догледіти поки не прозріють. Нажаль наш народ уже понад 20 років сліпий і не прозріває. Я ЗА НОВУ ВОЛИНЬ.
Дмитро Показати IP 25 Червня 2012 13:28
Хлопче, не корч із себе Гонгадзе, тобі до нього ой-ой-ой. "Волинь" все життя передплачували примусово. Ніхто не нарікав, привикли робити тиражі за бюджетні кошти. Забирають своє. Мають право. А ти злякався. Покажи, що вмієш без підтримки влади. Не встиг стати до керма, а вже розплакався.
читач- 2 Показати IP 25 Червня 2012 19:47
Ти ще не попрацював, а вже кладеш "лжу на струни". Де матеріали, як у ВР бив українців за мову хохол горбатюк? Влади злякався? А що ти написав? Як у Камінь-Каширську божевільний дядько живе на дереві? Журналіст ти хренов! Не перетворюй газету в ганчірку, бо ти ще до неї не доріс.
ігор Показати IP 25 Червня 2012 21:20
Бажаю лишитись собою...... все буде добре..... особисто підтримую.......
ігор Показати IP 25 Червня 2012 21:20
Бажаю лишитись собою...... все буде добре..... особисто підтримую.......
перестав читати "Волинь нову" Показати IP 26 Червня 2012 09:52
Сачук (Царство Небесне), такої х...ні не написав би. Як би він встав, прочитав, то знову помер би.
Іван Козолуп Показати IP 26 Червня 2012 11:37
А що таке "лжа"?
передплатник Показати IP 26 Червня 2012 17:14
Як відомо, цей прихорошений юнак закінчив педучилище і заочно - Луцький учительський інститут - хвілологію. Як просто можна стати журналістом і редактором! Як водієм, закінчивши трьохмісячні курси у вільний від роботи час. Та й ще амбіції з усіх дірок вилазять, нічим не підтверджені. Пригадався вислів совіцького академіка кінця 40-х років: "Товарищ Сталин, вы великий ученый!". Якби так не трапилось, що надбання багатьох відомих редакторів цієї газети не пішли, як кажуть зеки, "в расход".
Олександр Некрот Показати IP 27 Червня 2012 10:52
Дмитрові: перш ніж "забирати своє", НМСД (англ.: IMHO), нехай би офіційно вийшли зі складу засновників газети. А якщо не виходять - то хай нічого не "забирають". передплатнику: це хто тут пише "надбання багатьох відомих редакторів"? Той, кому невідомо, що покійний С.Д. Сачук, точнісінько так само як Згоранець, НЕ МАВ ДИПЛОМА ЖУРНАЛІСТА? Чи той, кому це відомо, але хто не знає чим ущипнути Згоранця і вважає, що всі методи хороші?
ковельчанин Показати IP 29 Червня 2012 15:50
згоранець - хлопець хороший. трохи б скромности.не треба називатися гонгадзе.сачук з шафетою не таке переживали.однак вперто робили свою роботу й себе не вихваляли.
Лучанка Показати IP 3 Грудня 2012 17:32
"Волинь" Ви називаєте демократичною???????Продажна до дрібниць...Пишуть матеріали, що не відповідають дійсності, поливають людей брудом. За те, щоб не подати матеріал до друку сам Згоранець вимагає кругленьку суму!!!!!!!!!!!!А щодо політики.......Повністю підконтрольні владі!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Цю газету нормальні люди не передплачують і правильно роблять!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus