USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Нелегкий заробіток: скільки волиняни отримують за чорниці

6 Липня 2018 10:32
За кілограм чорниці у приймальних пунктах платять 40 гривень, а якщо ягоди великі, то можна й 50 вторгувати.

Волинські ягідники за один сезон заробляють чималі суми, пише Лісівник.

Галина Мельник із села Рудка-Червинська Камінь-Каширського району розповідає, що разом з чоловіком збирають ягоди на продаж.

«За раз разом із чоловіком можемо назбирати 30 кілограмів чорниці. Їздимо до лісу мотоциклом. Є багажник і для двох відер прилаштували спеціальну підставку.

Люди збирають чорницю з 7:30 до 17:00. Їдуть до нас і з навколишніх районів, бо в лісі багато ягідників. Не лише легковими машинами. А й на тракторах, вантажівках. Поставлять у кузові лави, як колись їздили на поле. Сідають майже 40 людей. Але найбільше добираються кіньми. На віз поміщаються до 10 осіб», - ділиться волинянка.

Вона зауважує, що беруть із собою родичів, дітей, сусідів, друзів. Новачки рвуть чорницю руками, а хто вже не перший рік, збирають спеціальними гребінками. Дехто заходить у глибину лісу на кілометрів 10, щоб знайти більше ягід. У лісі повітря чисте, пташки співають. Тільки немає часу цим любуватися.

«Кожен поспішає, щоб був грошовий результат. Дитина за день може назбирати ягід на 400 гривень. Дорослі вдвічі більше. А хто швидкий у руках, то і в тричі. Ми з чоловіком збираємо до часу дня. На більше не вистачає сил. Та й худобу дома треба годувати», - каже Галина Мельник.

«Чорницю здаємо оптовикам. Під'їжджають під самий двір. Або родичам чи знайомим, які везуть у приймальні пункти району. За кілограм платять 40 гривень. Якщо ягоди крупні, то можна й 50 вторгувати», - продовжує жінка.

Моя дочка з дітьми навіть по 55 гривень здавала. Є сім'ї, які за день заробляють по 3 тисячі. Дехто за сезон має по 20 тисяч гривень. Потім витрачають на нову техніку: холодильники, морозильні камери, пральні машини», - розповідає Галина.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Лучанин Показати IP 6 Липня 2018 10:53
Спробуйте її збирати, тоді може пафосу поменшає... Через те, що це важка праця, то в Польщі ягоди в основному наші люди збирають...
qa Показати IP 6 Липня 2018 10:58
.....і це весь заробіток за рік......
здравомислячий до qa Показати IP 7 Липня 2018 01:00
Це ще не весь заробіток!Після Чорниці буде малина,на ній також можна непогано заробити!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus