USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Непомітний» договір від ДКП «Луцьктепло» для ОСББ: відповідальність чи фінансові втрати

7 Грудня 2016 09:04
Громадські активісти, члени ГО «Рада голів ОСББ міста Луцька» написали колективне звернення до Луцького міського голови Миколи Романюка, у якому просять створити комісію, аби розібратися із проблемою між ОСББ та ДКП «Луцьктепло». Йдеться про «Договір про спільну діяльність між ДКП «Луцьктепло» й ОСББ», згідно з яким комунальники перекладають частину своїх повноважень на ОСББ.

Зокрема, голови ОСББ обурені тим, що змушені відповідати за обслуговування внутрішніх тепломереж та фінансово відповідати за неналежну подачу тепла в квартири.

Договір про спільну діяльність між ДКП «Луцьктепло» й ОСББ підписали вже понад 40 об'єднань. Рада голів ОСББ закликає їх не підписувати, називаючи документ протиправним і таким, що перекладає відповідальність із тепловиків на їхні плечі. Зі своєї сторони комунальники говорять про підвищення відповідальності голів ОСББ перед мешканцями.

У редакцію Інформаційного агентства Волинські Новини звернувся голова правління ОСББ на вулиці Карпенка-Карого, 9 міста Луцька Валерій Корпач. Він розповів, що при успішному управлінні вдається зекономити чималі кошти й зробити з будинку «лялечку», але у цій справі найважче - з комунальниками.

«Наше ОСББ створене у 2002 році, а я його очолюю вже другий рік. Так, за минулий рік і сім місяців цього року мешканці сплатили 278 тисяч гривень, а коштів вклали у будинок - 773 тисячі гривень. Це все - завдяки вдалому господарюванню, бо ми здаємо в оренду землю, вміємо заробляти. Єдине, з чим у нас чималі труднощі – співпраця з ДКП «Луцьктепло». А нещодавно вони від нас стали вимагати кошти за перерахунок тарифу мешканцям. Як виявилося, у нас із ними бувпідписаний договір, про який ніхто й не знав», - говорить Корпач.

Зі слів голови ОСББ, комунальники грубо порушують свої зобов'язання, зокрема повністю ігнорують свої обов’язки, визначені п.32. Постанови КМ України № 630 від 21.07.2005 року стосовно дворазової перевірки протягом року стану внутрішньо будинкових систем із складенням відповідного акта; порушують принцип безперервності надання комунальних послуг, визначений ст.16 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», а щоденне неподання гарячої води у період із 22.00 до 06.00 години суперечить п.З ст.16 даного законодавчого акту та п.З Постанови КМ України № 630 від 21.07.2005 року.

Як наслідок, вважає пан Валерій, у більшості будинків система опалення не працює належним чином через розбалансованість тепломереж.

Зауважимо, що коли лучани отримують послуги неналежної якості, то вони можуть звернутися в ДКП «Луцьктепло», аби фахівці зафіксували низьку температуру гарячої води й зробили перерахунок для оплати за послугу.

Новий же договір про спільну діяльність, інформує Валерій Корпач, перекладає цю відповідальність на ОСББ, яке компенсує гроші для комунальників за перерахунок.

Підписуючи договір про спільну діяльність, ОСББ бере на себе такі зобов'язання: «Підтримувати в належному технічному станівнутрішньобудинкові системи теплопостачання та теплоспоживання, здійснювати їх технічне обслуговування та ремонт. Відшкодувати комунальному підприємству збитки в разі наявності витоків теплоносія (гарячої води) у внутрішньобудинкових системах. Відшкодувати збитки, заподіяні внаслідок проведення ним перерахунку плати за послуги з централізованого опалення та/або постачання гарячої води у разі неподання їх, надання не в повному обсязі або зниження належної якості послуг споживачам з вини експлуатаційного підприємства».


Договір про спільну діяльність між ДКП «Луцьктепло» й ОСББ. Зразок

Зауважимо, що в Луцьку є 308 ОСББ, з яких вже 41 підписало договір з «ДКП «Луцьктепло».

Опираючись на договір про спільну діяльність, Валерій Корпач отримав повідомлення, аби ОСББ відшкодувало комунальникам гроші за перерахунок. Втім, каже чоловік, своєї вини не бачить у неякісних послугах, і попросив пояснення, на яке досі не отримав відповіді.

«На адресу об’єднання співвласників багатоквартирного будинку по вул. Карпенка-Карого, 9 надійшла ваша вимога щодо перерахунку об’єднанням коштів на рахунок ДКП «Луцьктепло» по причині, нібито, порушення зі сторони ОСББ.

Просимо також вказати, які саме порушення належного технічного стану внутрішньобудинкових мереж системи гарячого водопостачання, вчинені з вини ОСББ, призвели до неподачі гарячої води мешканцям вищевказаних квартир, якими документами (Актами встановлених порушень тощо) та коли дані обставини зафіксовані», - йдеться у зверненні.
Іншу точку зору стосовно цього договіру мають комунальники. Так, директор ДКП «Луцьктепло» Валентина Малютіна наголошує, що вони не мають жодного відношення до внутрішньо будинкових мереж. З її слів, їх обслуговують ЖЕКи, а ті будинки, які створили ОСББ, повинні брати на обслуговування мережі, які поки вважаються нічийними.

«Ми є надавачом послуг, але межа нашої відповідальності завершується межею будинку. Відповідно, все внутрішньо-мережеве сполучення обслуговується ЖЕКами чи ОСББ. Те, що у будинку – ми до цього не маємо відношення.

Договір – це не наша забаганка, таке рішення прийняли на виконкомі й він стимулює керівників ОСББ до відповідальності. Для прикладу, коли послуги надаються неякісно, то ми робимо перерахунок. Але буває таке, що це причина не через нас. Тому договір зобов'язує утримувати внутрішньобудинкову мережу в належному стані. Щодо фінансового аспекту, то в договорі вказаний лише один момент: коли ми робимо перерахунок коштів за неякісно надані послуги через негаразди із внутрішньою-мережевою системою, то вони нам компенсовують витрати», - пояснює посадовець.

Втім, Корпач та його однодумці виступають проти договору про спільну співпрацю й закликають дослухатися до них інших голів ОСББ.

«Підписуючи цей договір, ми навішуємо на себе чимало обов'язків, які повинні виконувати комунальники. Ми наголошуємо постійно, аби люди не підписували цей договір. Бо Кабмін поклав на комунальників відповідальність за мережу, а ДКП «Луцьктепло» перекладає свої обов'язки на ОСББ.

Зрозумівши, що самим важко захищати свої права, то ми створили Громадське об'єдналися «Рада голів правління ОСББ міста Луцька», допоміг нам і Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». Вже нас 65 членів. Окрім відстоювання своїх прав, ми допомогли створити 30 ОСББ. Так, від нас підготували колективне звернення до градоначальника», - веде розмову Валерій Корпач.

Посилаючись на документи, у зверненні пояснюють, чому договір є неправомірним.

«Об’єднання звертається на Вашу адресу у зв’язку із виявленням окремих грубих порушень вимог діючого законодавства зісторони посадових осіб ДКП «Луцьктепло» при спонуканні-схилянні ними ряду голів ОСББ міста Луцька до підписання договорів проспільну діяльність

Діючими на даний час Законом України “Про теплопостачання” та Постановою КМ України № 630 від 21.07.2005 року врегульовуються відносини між Споживачами та Виконавцями такого роду житлово-комунальних послуг. Саме ж ОСББ не є споживачем таких послуг та їх не надає, як це передбачено п.1 вищезгаданої Постанови КМ України, а також не має необхідних для здійснення відповідної діяльності дозволів, ліцензій чи інших регульованих державою повноважень на виконання зазначених робіт.Нерідко відмова керівників ОСББ в їх укладенні супроводжується погрозами щодо припинення теплопостачання».
Також громадські активісти просять Луцького міського голову створити робочу групу із вивчення даного питання та налагодження взаємовигідних умов подальшої співпраці між ДКП «Луцьктепло», мешканнями будинків та ОСББ.

ЧИТАТИ ЩЕ: ПРОЕКТ «СПРИЯННЯ РОЗВИТКУ ОСББ ТА ОСН» ВПРОВАДЖУЮТЬ У КОВЕЛІ

Зауважимо, що ОСББ й ті, хто націлився створити нове об'єднання, можуть знайти підтримку у Фонді Ігоря Палиці «Тільки Разом», де діє проект «Сприяння розвитку ОСББ та ОСН» і за два роки допомогли створити понад 100 юридичних осіб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Народна довіра Показати IP 7 Грудня 2016 09:50
ДКП «Луцьктепло» відповідае за подачу тепла та горячоі води до конкрктноі квартири а нє тількі до будинку .
б-р. Дружби народів Показати IP 7 Грудня 2016 15:28
У нас в півбудинку сидять з холодними батереями, інші півбудинку з мегагарячими. Куди не звертались одні відмовки, що ваша Голова економить і крутить лічильник майже до нуля. Управи на Голову ОСББ немає, ніхто з жильців не може нічого зробити вже другий рік. Раніше все було добре, встановили лічильник тепла і почались одні проблеми.
лучанин Показати IP 7 Грудня 2016 19:39
з квітня місяця 2008 року ДКП "Луцьктепло" надає послуги по теплопостачанню для мешканців Луцька відповідно до укладеного Договору між ДКП і квартиронаймачами (власниками). Зразок Договору затверджено Постановою Кабміну № 630 від 21.05.2005р. Цей Договір набирає чинності після підписання його з обох сторін (ДКП і мешканцями). В Договорі є розділ "Строк дії Договору". Про цей Договір всі забули, а це юридичний документ який регулює відносини між виконавцем (надає послугу по теплопостачанню) і споживачем (отримувачем послуги). Якість послуги визначає споживач ( розраховується з ДКП за отриману послугу). І споживач вирішує продовжувати Договір з ДКП на отримання неякісної послуги, а не правління ОСББ чи ще хтось або щось ( комісія з управління ЖКГ). Якщо вас не влаштовує якість послуги то споживач, відповідно до п. 28; 29 даного Договору може розірвати в односторонньому порядку даний Договір. Ось і всі проблеми. Читайте Правила надання послуг з централізованного опалення ...... які затверджені цією ж постановою. Все у ваших руках!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus