USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Нещеплена дитина відвідувати дитсадок не може. Це не я придумав», - Федір Кошель

12 Квітня 2010 15:30
Розмова з начальником луцького міського управління охорони здоров’я Федором Кошелем в ефірі інтернет-телебачення «Волинських новин» відбулася у Всесвітній день здоров’я.
Проте, як виявилося, глядачів ефіру більше цікавили не шкідливість екології, наслідки урбанізації та інші «глобальні» проблеми. Робота міських лікарень, фаховість лікарів, «добровільно-примусові» плати за лікування та інші реалії міської медичної галузі – ось що цікавило глядачів передусім. Наводимо найцікавіші моменти розмови з головний медиком Луцька.

- Моїй племінниці один лікар поставив неправильний діагноз. Вона ледве не стала інвалідом. Скажіть, будь-ласка, чи є якась структура, куди можна написати скаргу?

- Є. Обласне чи міське управління охорони здоров’я, відповідне міністерство. Я думаю, що громадянин добре знає, куди писати скарги і він отримає відповіді із цього питання. Проте треба підтверджуючі документи, чи дійсно так було. Тому що питання встановлення діагнозу – неоднозначне. Буває атиповий перебіг хвороби, буває неуважність лікарів, буває запізніле звернення до лікарів…

- Скажіть будь ласка, чи хто-небудь перевіряв, як працювати вчора (вівторок, 6 квітня, третій день Великодня) наші лікарі? Достеменно знаю, що частина із них розпочала свій робочий день із розпиття міцненьких напоїв на робочому місці. А потім вони виходять з кімнатки, ледве ноги переставляють і йдуть людей лікувати із червоними мордами (вибачте, по іншому не назвеш). Коли закінчиться такий «безпредєл»? Так і людей покалічити можна. Хіба пацієнти винні, що лікарям захотілося випити на робочому місці? Кому поскаржитися? Є якась відповідальність?

- Я вважаю, що в лікувальних закладах пияцтво як таке припинено. Проте воно є на різних рівнях. Воно вийшло на вулиці. І хоча штрафи існують, наше суспільство ще не доросло до високого рівня культури. Я вважаю, що такого випадку як описав читач, не було. Якщо він хоче поспілкуватися із нами і розказати конкретно, в якому закладі це було – будь ласка. Якщо це підтвердиться, то будуть прийняті найрішучіші заходи. Пиятики в лікувальних закладах немає. Ця проблема вирішена. Якщо це відомчий заклад чи обласний, ми перешлемо скаргу на відповідний рівень. Але вживати слова «червона морда» не потрібно.

- Федоре Гнатовичу! Це була жіноча консультація Луцького пологового будинку! Мою сестру оглядав п’яний узист! Дівчата майже годину чекали під кабінетом, поки вони там причастяться. Звісно, ніхто не хоче проблем, адже знають, що лікарі один за одного горою, прикривають! А жінкам у тому пологовому ще народжувати.

- Я дуже би хотів із цією людиною зустрітися, якщо він цей факт підтвердить, то я із ним особисто хочу виїхати в пологовий будинок, там не так багато гінекологів-мужчин. Ми цей факт виявимо, хай тільки скаже, коли це було. Проте я вважаю, що серед лікарів-гінекологів, таких що не можуть витримати робочий день і причаститися в робочий час я не знаю. Але якщо він такий борець за справедливість, то я йому в цьому допоможу. Мій телефон - 720421. Людина завтра чи післязавтра там працювати не буде, якщо факт підтвердиться.

- У дитячій поліклініці стоять величезні черги. Стоять здорові діти із хворими, груднічки із дошкільнятами, інфікують один одного… Чому так важко зробити попередній запис по телефону? У всіх є телефони, щоб подзвонити, записатись і прийти на певну годину. Самі лікарі починають спішити, оглядати дітей, роблячи помилки. Щоб налагодити прийом, не потрібні мільйони, а трішки ініціативи.

- Над цим ми працюємо. Наразі ми забезпечуємо комп’ютерами реєстратури поліклінік. А записати по телефону на прийом можна, і немає потреби годину-дві
стояти у черзі. І загалом, в дитячу поліклініку хворі діти не мають ходити. Їх має вдома оглядати лікар і лише коли вони почнуть видужувати, вони можуть з’явитися у поліклініці. Інфекційних чи заразних дітей батьки приводити не повинні. Також в нас є дні здорових дітей, для того щоб їх зважити та зробити щеплення.

Щодо черг, то особливих черг немає. Проте іноді буває недостатня кількість вузьких спеціалістів, приміром, невропатолога, кардіоревматолога. Попередній запис на прийом можливий. У нас є щоденник молодої мами, де всі телефони дільничного лікаря, і реєстратури є.

Христос Воскрес! Скажіть, що робити, щоб взяли дитину в садочок без щеплень. Назвіть обов’язкові щеплення, завдяки яким мою дитину візьмуть в садочок. З одного боку не мають права відмовити у зв’язку із відсутністю щеплень, а з іншого – можуть і не взяти. Бо як тільки санстанція дізнається про таку дитину, - її відраховують. Ще й штраф вимагають заплатити. Що робити? Тільки не розповідайте про важливість і необхідність щеплень, які вони чудові. Вся інформація мені відома. Дякую.

- Воістину Воскрес! Агітувати не буду. Але на те є й науково-технічний прогрес і ми можемо співати гімн нашим вченим, що вони врятували людство від віспи, чуми, інших захворювань завдяки нормальній профілактичній роботі, в тому числі і щеплень. В місті Луцьку на сьогодні не реєструють захворювання на кір, краснуху та дифтерію. А коли я починав працювати, то були смертельні випадки від цих хвороб, особливо, якщо дитина була не щеплена.

Для мене проблема не в тому, - щепити дитину чи не щепити. Проблема полягає в тому, що нерегулярно надходить вакцина, тому порушується календар щеплень.

Але в нас є законодавство, де чітко написано, що не щеплена дитина відвідувати дитячий садок не може. Це не я придумав. Ми мусимо його виконувати. Правда, щодо школи є «нестиковка», адже є закон про обов’язкову загальну освіту, де написано, що кожна дитина має відвідувати школу. З добрим адвокатом можна довести, що можна ходити в школу і без щеплень.

- Які щеплення є найобовязковішими?

- Вони встановлені законодавчим порядком. Їх 11 – кір, краснуха, коклюш, правець, дифтерія, гепатит В, БЦЖ, поліомієліт.

Причина ворожого ставлення до щеплень, полягає можливо в тому, що неретельно були розглянуті випадки із ускладненнями. Перед щепленням лікар має оглянути дитину.

- Є якась відповідальність того хто робить щеплення?

- Нещодавно був випадок: у гінекологічному кабінеті жінці ввели лідокаїн і вона померла. Блискавична форма. В даному випадку потрібно було зробити пробу на лідокаїн чи розпитати жінку про те, як вона переносить препарати. Комісія розбереться у цій ситуації і про наслідки потім скажуть. Якщо медична сестра зробила все правильно, згідно з інструкцією, а щось трапилося, то відповідальність є моральною а не юридичною.

- Що робити, коли в садочок не приймають без тих щеплень. Це небезпечно. Хіба не дивно, що є купа матерів, котрі не роблять щеплення своїм дітям?

В нас по області 3, 5 тисячі відмовників. Особливо відмовляються від АКДС. Але я повторюю: законодавець так вирішив і нікуди ми з вами не дінемося. Дискусії можуть бути на етапі обговорення закону, а не після того як він прийнятий.

Якщо батьки не хочуть, щоб дитина прищепилася, вони офіційно пишуть відмову, медична сестра чи лікар повідомляє про наслідки, які можуть бути, якщо дитина не прищеплена і тоді вона дає розписку. Але це не означає, що її можна прийняти в садочок.

Однозначно прищеплюватися треба. Єдина проблема – нерегулярне поступлення вакцини. Деякі батьки її купують самі. Проте ми живемо не на ізольованому острові…щеплення потрібні.

- Що це за закон такий? Скажіть конкретно.

Є Закон про інфекційне та санітарно-епідеміологічне благополуччя. Там чітко написано, що нещеплена дитина відвідувати дитячий садочок не може. Тому ніяка завідуюча садочком не ризикне свою роботою, узявши таку дитину.

(уже після ефіру Федір Кошель уточнив: Згідно із Законом України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» обов’язковими є шість щеплень - від туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюку, правцю та кору. А згідно з Наказом Міністерства охорони здоров’я України з’являється додаткова вимога робити щеплення від гепатиту В, гемофільної інфекція, краснухи, паротиту тощо. Також затверджується і календар щеплень . Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється).


- Нещодавно лікувалася в обласній лікарні. Таке враження, що там і кроку не можна ступити не заплативши гроші. Поміж тим, доводилося купувати усі медикаменти та інструментарій. Від кожного хворого ВИМАГАЮТЬ купувати пральний порошок, миючі засоби. Платні всі можливі аналізи, починаючи від крові (35 гривень) і до, вибачте, сечі (2 гривні). Ніхто не робив ніяких записів, я вже мовчу про умовні чеки чи якість документи про оплату. Куди пішли всі мої гроші? Можливо ви знаєте куди?
- Знаю куди – на лікування цієї людини. Вона ж не мені їх заплатила, а собі. Справа в тому, що на сьогоднішній день і всі це прекрасно знають, і ця
людина знає, охорона здоров’я фінансується тільки в частині заробітної плати (якщо лікар вимагає гроші, то тут можна його бити по руках) і комунальних послуг. Медикаменти держава забезпечує на рівні 8 %, грошей вистачає, щоб фізрозчини купити. Харчування – на рівні 10-12 %. На все інше держава грошей не дає. Їх фактично немає. І тут вступає в силу негласне чи гласне правило, що за все інше людям треба доплачувати. На жаль, законодавчо це не встановлено і це дуже погано.

Єдина зараз «лазєйка» – це благодійні внески, щоб пролікуватися. Цивілізований шлях – це вступати в громадське об’єднання «Допоможемо собі» і за рахунок членських внесків отримати цивілізовану та якісну медичну допомогу. Є обласна лікарняна каса, де ця послуга теж надається.

Є 5 видів послуг, за які людина має платити обов’язково: водійська комісія, дозвільний центр, зубопротезування, косметичні послуги, обов’язковий професійний огляд. Все. А іншим таким шляхом можна пролікуватися.

Чимало людей хочуть, щоб була страхова медицина. Адже людина буде знати, на яку суму їй розраховувати наперед. Поки що у нас немає обов’язкового медичного страхування. Хоча у нас у місті є 18 страхових компаній, котрі надають такі послуги. Але на жаль, така система не дуже розвинена. Коли буде обов’язкове медичне страхування – буде рівень, особливо на такі серйозні операція як заміна нирки приміром.
В всьому світі так. Є державне фінансування, добровільне страхування тощо. Приміром, в Англії є лист очікування, щоб потрапити до вузького спеціаліста. Чекати треба 2-3 тижні, а якщо людина не хоче чекати, вона може заплати кошти і потрапити на прийом. Але цивілізовано заплатити.
Чому Обласна лікарняна каса і «Допоможемо собі» краща від страхових копаній? Тому що тут є накопичувальний елемент, - адже в страхових компаній пройшов рік і кошти на рахунку зникають, а в нашому випадку вони накопичуються і переходить на наступний рік.

- Хто встановлює розцінки? Приміром, що в обласній лікарні аналіз крові 35 гривень. Це вирішується між лікарями?

- На все є собівартість, скільки коштує той реактив, чи обслуговування магінітнорезонансного томографа. Наприклад, купили в лікарню томограф за 6 мільйонів, а в міському бюджеті немає коштів, щоб виділити 300-400 тисяч гривень в рік для його функціонування. За рахунок коштів, які здають люди і можна заключити договір із компанією, яка його обслуговує.

Нинішня медицина – не та що колись…виміряв тиск, поміряв пульс, випасав ліки.

Додамо, що в нас найнижча зарплата. На кінець року заробітна плата у лікарів була 1520, а середня по місту – 1570. Вони реактиви за свої кошти купувати не будуть для людей і держава дати не може.

- До речі, чому у вас немає якоїсь гарячої лінії для повідомлення про такі випадки як п’яний гінеколог?

- Якраз є у нас така лінія. Телефон 724653. Ми про неї кругом повідомляємо, а тому числі і на сайті управління охорони здоров’я є. Люди дзвонять. Є пряма лінія міського голови, служба «15-80», телефони головних лікарів, які можна дізнатися через 109. Ми не зацікавлені нерадивого працівника прикривати. Не той час.

Розкажу про власний дослід здавання аналізів у наших поліклініках. Здаю аналіз крові на гормон щитовидки. У мене проблема з дитинства. Плачу у нашій міській лабораторії 20 гривень і мені дають результат, що в мене немає цього гормону. Результат нуль при нормі 0, 2 – 4. А в СІНЕВО цей аналіз коштує 60 гривень, а результат 1, 2. Як таке може бути і хто мені поверне 20 гривень за невірні аналізи?

По-перше, важко сказати де аналіз правильний. Чули фразу про те, що «три юриста, три думки»? Так само із лікарями. На те має бути людська інтуїція, щоб схилитися до певного діагнозу. Треба зробити ще третій аналіз, хоча і так зрозуміло, що в неї на низькому рівні гормон щитовидки, є якась недостатність, потрібно або робити замісну терапію, або лікуватися.

- А реклама! Мені лікар хотіла лікувати дороги зарубіжними препаратами, до того ж вони були штучні, а інша – натуральними препаратами, скажу, що останні допомогли. Від перших погіршився стан здоров’я, а потім перша лікарка ще інший препарат пропонувала, казала «Скоро буде його презентація, а потім ви зможе його купити». Ви хоч боретеся з тим, щоб лікарі не пропонували погані препарати? Не я одна постраждала, це точно.

- Ви знаєте, я повністю солідарний з вами. Я цю проблему бачу і знаю, я нею переймаюся. Ринок є ринок. Є позитив і є негатив. На сьогодні у Луцьку є 70 представників різних фармацевтичних компаній. Вони всі рекламують свої ліки. І можливо є зговір деяких лікарів. Ми цю проблему вивчаємо другий рік поспіль. Ми облаштували роботу цих фармацевтичних працівників, аби приходили на наші оперативні наради, спілкування в робочий час аби «шу-шу» в кабінетах не було. Також ми зобов’язали завідуючих терапевтичних відділень лікарень і поліклінік періодично контролювати випуски рецептів.

Ще є диктат фармацевтичних фірм. Нас заганяють в русло фармакохімії. Це не дає змогу розвиватися
натуральним, рослинним препаратам, фітотерапії, гомеопатії. Частотне лікування теж популярне. Можна лікуватися без ліків. Оздоровлюватися треба препаратами рослинного походження. У нас багато хто захоплюється поліпрагмазією, тобто признає дуже багато ліків, а це погано. Але все-таки ми стаємо на сторону людей, а не фармацевтичних компаній.

- Федоре Гнатовичу! А чи не виникало у вас бажання кинути цю невдячну чиновницьку роботу і повернутися до лікарської практики?

- Управлінська робота також потрібна і цікава. І неправильне управлінське рішення може більше нашкодити, ніж лікарське. Я знаю, що не поступаюся лікарям якогось вузького профілю, загальні тактики лікування у мене вироблені. Під час розгляду скарг на наших оперативках, можу вказати лікарям у чому вони помилися, приміром, у методиці.

Якщо раціонально використовувати ті мізерні кошти, що дає держава, то ми мінімізуємо проблему охорони здоров’я. Якщо у лікарні є 5 УЗД-апаратів, то шостий купувати не варто, а потрібно купити такий, якого немає в Луцьку. Для цього і потрібні управлінські рішення. Можна скористатися і апаратами в інших лікарнях, нічого страшного, адже дорогі апарати не завжди бувають максимально згруженими.

- У області тривають кадрові зміни? Не поділитися, хто може стати новим начальником обласного управління охорони здоров’я?

- У нас начальник обласного управління здоров’я – Ігор Ващенюк. Інших кандидатур я не бачу. До розподілу посад я не причетний. На то є керівництво, щоб це вирішувати.

- Ви не вважаєте сучасну медицину, ну, надто…матеріалістичною? Чи не вважаєте, що важливими у лікуванні є та ж віра, молитва тощо.

- Повністю поділяю цю думку. Зараз є великий арсенал як і традиційної медицини, так і не традиційної. Людина має право вибрати. Одній підійде лікування препаратами, а іншій – енергетичне лікування, інформлікування чи гомеопатія чи проста дієта. Тим паче, що можна проконсультуватися у двох-трьох спеціалістів, а рішення, як лікуватися і в кого, людина має прийняти сама, прислухавшись до власної інтуїції.

- А що ви, міська влада, робите для того, щоб в луцьку медицину прийшов бізнес світового рівня? Та ж клініка мікрохірургії ока Загурського – добрий тому приклад. А чому так мало таких прикладів? Що ви робите, щоб стимулювати інвестиції не комунальну медицину, а в приватну?
- Практично, скільки ми працюємо в охороні здоров’я, стільки часу ми даємо розвиватися приватному бізнесу, нікому підніжки не ставили. Хоча лікарі у комунальних закладах ще насторожено ставляться до приватників, не так як ми, адміністратори. Ми сприяємо. Хто приходить із інвестиціями - влаштовуйтеся, місця вистачить всім.
Проте ми лікуємо уже наслідки. Хвороби – від незнання, поганої екології, поведінка наша не така як треба, часто зловживаємо напоями. Плюс енергетичні моменти: немає толерантності, є заздрість. Немає поваги до думки іншої людини.

А як ви контролюєте приватну медицину? Їм же тільки гроші подавай, а здоров’я не важливе. Ось ці лампи у соляріях, вони ж шкідливі! Ви знаєте про це?

Знаю, я також не рекомендую соляріями користуватися. Але для свої краси люди і підтяжками займаються і ліпосакцією, ну що зробиш. Подобається, то робить. Право вибору священне.

- Але все ж таки як ви контролюєте приватників?

- Приватні медичні заклади міське управління охорони здоров’я не контролює. Контролер туди може зайти один раз в рік у вигляд представника санстанції чи податкової інспекції. Приватники добилися лазейки в законодавстві, щоб в їхній бізнес було мінімум втручання.

Але, якщо людина поскаржилася, що її неправильно пролікували і написала скаргу, то Міністерство охорони здоров’я має право звернутися до ліцензійного комітету, щоб цьому закладу припинили термін дії ліцензії. Відновити її буде дуже важко. Приватні заклади повинні працювати по методиках, затверджених Міністерством охорони здоров’я. Але прямого впливу на них немає, лише якщо людина поскаржиться.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Нестерова Ірина Показати IP 12 Квітня 2010 15:52
А от і неправда. Може нещеплена дитина відвідувати дитсадок. Багато мам розповідають, що просто платять гроші знайомому лікарю, і той всі необхідні щеплення, проби Манту записує у картку щеплень. Думаю, не на руку лікарям буде, коли всі дружно підуть робити щеплення.
Руди Прыгала На Батуте И Потерялась! Показати IP 12 Квітня 2010 18:06
Підтверджую: зараз дуже багато діток ходять таким чином до дитсадочків і шкіл. Дуже сподобалось, як Кошель відмазує лікарів:))) Яким чином рідке мило і інший "бутр", який змушують купувати у лікарні допоможуть моєму здоров'ю?
filadelfos Показати IP 13 Квітня 2010 09:48
рассказывают много кто)) а толку))очень сложно такого ребенка отправить в детсад - практически нереально. санстанция таких детей отчисляет в ходе проверки и выставляет садику штраф - до 400 грн. вроде какая сумма)
МОЛОДА МАМА Показати IP 13 Квітня 2010 23:01
Відразу ж зауважу: пан Кошель щодо законності відмови брати нещеплену дитину в заклад дошкільного виховання рації НЕМАЄ!!! Дивю детальнішу інформацію на сайті http://www.privivok.net.ua/node/87 Консультації з влаштування нещеплених дітей через суд: до школи: тел. 096-2759195, e-mail: krava146 @ mail.ru (Алла) до дитячого садку: тел. 099-3186745, e-mail: sabdusheva @ mail.ru (Лілия) Також хочу заклмкати всіх батьків: НЕ ПІДПИСУЙТЕ ТУ СТАНДАРТНУ "ПИСУЛЬКУ", ЯКУ ВАМ ПРОПОНУЮТЬ У ПОЛІКЛІНІЦІ, де сказано "не матиму претензій, якщо мою дитину не візьмуть у дитячий садок!!! Ви маєте право на довільну форму відмови від щеплень, зі своєю аргументацією такого кроку! Ви повинні знати: будь=який лікар розказуватиме, що щеплення це добре і їх треба робити, тому що від відсотка щеплених дітей на дільниці залежить відсоток його премії. Але думати повинні ми - батьки і захищати своїх діток. Моїй дитині півроку, не робила жодного щеплення, в дитсадок формляти планую і впевнена, що це вдасться, оскільки МАЮ НА ЦЕ ПОВНЕ ПРАВО. Щеплення не вважаю злом, я вважаю їх великим злом. Рішення не щепити дитину прийнято після всебічного вивчення цього питання і консультації з лікарями, зокрема, з іммунологом і дитячим неврологом, котрий сказав: " 70 відсотків проблем у немовлят з ЦНС - наслідок щеплень". Ще раз закликаю всіх думати і робити вибір СВІДОМО, а не тому, що так роблять всі. Для тих, кому цікаво дізнатися більше інформації, чому щеплення це велике зло і кому це вигідно, а також для тих, хто хоче віддати дитину у дитсадок, попередньо не отруївши їй організм залишаю свою електронну адресу. [email protected]. Також можу надіслати форму відмови від щеплень, котру написала сама і де немає жодного слова про дитячий садок
До молодої мами Показати IP 14 Квітня 2010 12:52
Слухайте, не займайтеся агітацією вашої ахінеї. При захворюваності на кір ускладнення у щеплених дітей трапляються раз на 10000, а в нещеплених - раз на сто. А не хворіють нині масово, бо ще наявний у суспільстві колективний імунітет, який і вашими стараннями теж через пару років зникне. Отоді будете чухатися, але пізно стане.
я Показати IP 14 Квітня 2010 13:15
Я тоже рахую, що щеплення потрібні, тільки щоб вони були безпечні для здоров"я дитини.Я не рахую, що коли я роблю прививки своїй дитині то я така погана мама, і завсім не дбаю про здоров"я своїх дітей.
молода мама Показати IP 14 Квітня 2010 16:22
Відповідаю всім по черзі. З приводу статистики щодо ускладнень від інфекційних хвороб: а хто знає справжню статистику ускладнень від щеплень? Це по-перше. А по-друге, чи відомо Вам, що згідно висновків провідних світових іммунологів зменшення епідеміологічних захворювань відбулася в першу чергу внаслідок загального підвищення рівня гігієни і культури побуту, а так званий колективний іммунітет - вигадка, спрямована на підвищення "рейтингу" щеплень. Не вдаючись за браком часу до глибинного аналізу ситуації, скажу "на хлопський розум": чому всі зітхають про те, що "кожне настпуне покоління все слабше і слабше, а наші діти і прадіди були куди крепші від нас"?. Не задумувалися? Задімайтеся! Чи справа лише в екології? Навряд чи... Щодо того що "прививки потрібні, аби вони були безпечні для моєї дитини". Щоб впевнитися в безпечності прививок, попросять у поліклініці поакзати, що входить до складу вакцини. А потім проконсультуйтеся у джерела, якому довіряєте, який вплив на організм дитини мають речовини солей ртуті, солей алюмінію, формальдегіду, фенолу. І ще одна коротка ремарка: питанням щеплень повинен займатися не педіатр, а іммунолог. Запитайте у Вашого дільничого педіатра, як довго читали йому в університеті курс іммунології і що він з нього памятає. І насамкінець: запитайте у своїх знайомих, які мають мають дітей дошкільного віку, як часто вони хворіють інфекційними і простудними хахворюваннями? Мій хрещенник, якому два роки і який не має жодного щеплення ні разу. Ви багато знаєте таких дітей?
маруся Показати IP 22 Квітня 2010 13:15
Вставлю і собі 5 коп.Згідна і не згідна з "молодою" мамою. Певно через те, що вона ще молода, тобто зелена в цих медсправах. Краще запитайте імунолога, де "живе" імунітет, але щоб не по книжному,а пальчиком покаже в атласі анатомії. Один професор мед.наук сказав, що імунітет - це як струмінь електрики: ти його не бачиш, але ми думаємо, що він є.Дитину можна щепити і треба від дуже небезпечних інф.захворювань Але наголос ставлять на самих щепленнях, а треба на тому: КОЛИ І ЯК! Коли - обовязково дитина повинна бути цілком ЗДОРОВОЮ!!!А НЕ ДЛЯ "ГАЛОЧОК", БО ПО ПЛАНУ!!!Дехто робить їх перед дитсадком. В три роки імунна система працює більш-менш стабільно. Повірте, нічого ви не втрачаєте і дитина все добре перенесе. Друга проблема - ЯК. Це яким шприцом, якими, даруйте руками чи новенькими стер.рукавичками береться шприц, це якість вакцини, її походження. Я завжди купую вакцину європейську в аптеках. Нехай дорога, але впевнена в ній(збираю інф. по мед.сайтах+спілкування з лікарями, але не з імунологами чи педіатрами(!), бо їх робота -спостерігати за наслідком, а з санітарними лікарями. Бо їх робота - слідкувати за тими новинками).Тож хочу побажати вам впевненості, а вашим дітям здоровя. До речі, у мене троє дітей різного віку. І нічого.Тьху-тьху1
Ірина Показати IP 16 Травня 2010 22:44
Я є мамою шкоряра. Регулярно обстежуємось і лікуємось в міській дитячій поліклініці. За весь час проблем з щепленнями не було..... Ми вдячні нашим лікарям, медсестрам які вислуховують, підказують, лікують і підтримують. Важливу роль відіграє відношення до лікуючого лікаря, якби притання довіри і поваги (взаємної)підіймалося частіше, то б і таких відгуків було б менше. Дуже часто ми зустрічаємо критику і обурення, але все "зло" йде від батьківського егоїзму. Так нещодавно в одній із газет прочитала статтю про лікаря, який врятував мою дитину і обуренню не має меж.... Модода мама (Леся Бринза) звинувачує поважного лікаря в "нечуйності" проте сама (так сталось, що ми сусіди)ледь не вбила свою дитину закапуючи самогон (!!!!) у вуха, чим довела крихітку до реайнімації, де рятували життя саме лікарі.....!!!!!! І ця мама спішить до журналістів пожалітись на лікаря. А де ти Леся була, коли твою дитину рятували??? Чи прийшла ти в газету з словами вдячності????? Коли ми приходимо на прийом МИ ВИМАГАЄМО до себе уваги, співчуття, розуміння...і тут є тільки ми і наше я.... А коли б ви були лікарями, завідуючими садочків, директорами шкіл чи поводили б Ви так себе???? Чи взяли б ви на себе відповідальність за сотні дітей??? Приємно що підіймаються теми здоров'я, але давайте довіряти фахівцям, ажде жоден з них не бажає завдати шкоди ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю!!!! Будьте здорові!!!!!
Plarkitprat Показати IP 15 Травня 2012 05:21
buy acyclovir 800 mg - buy acyclovir , http://www.formspring.me/JeromySlaby/q/322127388345368755#11199 buy acyclovir
LiareMave Показати IP 16 Травня 2012 02:06
buy synthroid - generic synthroid , http://www.formspring.me/HangBrackemyre/q/322127388722864848#19507 synthroid 50 mg
leraStearry Показати IP 16 Травня 2012 06:33
buy cheap cialis - cialis online without prescription , http://buycialisonlinecheapnow.com/#1745 cheap cialis online

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus