USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Несподіваний Головань: виставка рисунків знаного скульптора у Галереї мистецтв

7 Грудня 2017 13:23
Масштабну виставку «Рисунки», яка відкрилася 5 грудня у Галереї мистецтв ВО НСХУ, відомий луцький скульптор, почесний громадянин міста Микола Головань присвятив пам’яті сина Миколи – саме цими днями йому виповнилося б 45 років. На порозі свого 75-річчя цей знаний мистець показав лучанам ще одну – несподівану! – сторінку власного багатогранного творчого життя. Близько 200 графічних творів, створених майстром протягом кількох десятків років аж по сьогоднішній день, склали головну частину цієї неперевершеної експозиції музейного рівня. Її органічно доповнили малі скульптурні форми авторства Миколи Микитовича, а також присвячена йому серія світлин різних років відомого волинського фотохудожника Віктора Чухрая.



Для більшості лучан ця подія стала справжнім відкриттям, адже протягом багатьох років ми знаємо Миколу Голованя як самобутнього скульптора, чиї композиції розташовані на вулицях міста, а його «Будинок з химерами» став невіддільною частиною «візитівки» Луцька і популярною туристичною атракцією.



Лише найближче оточення мистця – його родина, друзі, колеги і побратими – знали про існування цих ескізів, замальовок, рисунків, які є різновидом мистецьких вправ у звичній практиці скульптора, художника. Завдяки ініціативі цих людей і їхній безпосередній участі ця виставка стала можливою: відбір, оформлення, формування експозиції здійснювали голова ВО НСХУ Володимир Марчук і фотохудожник Віктор Чухрай при підтримці давнього друга скульптора Володимира Павліка. Теплу, надійну турботу дружини Тамари – своєї берегині, всієї родини Микола Микитович відчуває завжди.



«Рисунки» – така назва персональної виставки Миколи Голованя, бо саме риска, лінія, штрих тут є головними засобами виразності. Міцна рука скульптора, що звикла трансформувати камінь, бетон в об’ємну пластику, тут несхибно візуалізує низку образів у тендітності ліній, чіткій окресленості контурів і продуманості найтоншого штриха. Художник використовував традиційні засоби і матеріали: це папір, ручка, олівець. Гра ліній – або гранично лаконічна, або у деталізованих сплетіннях – створює завершені проникливі образи і розгортає глибокі за змістом сюжети, нагадуючи класичні малюнки епохи Відродження у віртуозному виконанні істинного майстра.



Під час презентації Микола Микитович з особливим трепетом згадав своє навчання: незабутнього першого вчителя Петра Сензюка у Луцькому палаці піонерів, академічні студії у Львові 60-х років з його неповторним мистецьким шармом, спілкування із видатними художниками-педагогами, серед яких Тарас Драган, Любомир Лесюк, Еммануїл Мисько, Дмитро Крвавич та інші. Молодий скульптор повернувся до Луцька, і це бувпочаток його багаторічного творчого шляху, важкого і невтомного, бо природний хист марніє без щоденної роботи мистця над собою. Як і напучував його на працю батько: «Сину, якщо не ти сам, ніхто за тебе це не зробить!»



«Ці роботи створювалися протягом усього життя! Я це вистраждав, викохав!.. Це моє сокровенне слово: все, що я недоказав, – дивіться у них!», – звернувся автор до глядачів виставки. Велика галерейна зала вмістила лише певну кількість графічних творів з величезної колекції, яка наразі зберігається у сімейному архіві Голованів і очікує на свою подальшу демонстрацію зацікавленій публіці. У цих рисунків різна доля: деякі з них стали приблизними планами забудови власного двору, інші зобразили помічені мистцем цікаві місцини, а дехто тут впізнає втілені у камені фігури, які зараз прикрашають зелені зони нашого міста.



Тиша галерейного залу допомагає уважному зацікавленому глядачеві зосередитися на надзвичайно багатому досвіді різноманітних вражень, які наповнювали уяву відомого скульптора у різні періоди його життя: тут і роздуми над біблійними сюжетами та їх авторські інтерпретації, оспівування влади кохання над людськими долями, захват правдивого естета довершеністю людської краси. Особливу увагу привертає до себе серія патріотичних рисунків останніх кількох років, у яких мистець виразив свій біль за Україну і її захисників у відстоюванні гідності народу, нашої незалежності.



Привітати знаного мистця і його родину з такою непересічною подією прийшли численні шанувальники його творчості: представники міської влади, волинської культурно-мистецької інтеліґенції та Козацького Стрілецького Братства, волонтери, журналісти, гості презентації. На урочистій імпрезі пролунали щирі вітання Миколі Микитовичу, звучала поезія та авторська пісня, а шанувальники мали цінну можливість неформально поспілкуватися із людиною, чия творчість входить до культурного надбання сучасного Луцька.



Виставка «Рисунки» Миколи Голованя щойно розпочала свою роботу і триватиме ще протягом місяця. Отож, не згайте цю унікальну нагоду побачити вперше оприлюднені графічні твори нашого видатного сучасника у Великій залі Галереї мистецтв ВО НСХУ, що на вул. Лесі Українки 24а. Вхід і перегляд експозиції - вільний.



Персональна сторінка Миколи Голованя на сайті Галереї мистецтв https://www.volart.com.ua/art/holovan_mykola/

Докладніше про подію на сайті Галереї мистецтв https://www.volart.com.ua/ukr17/mykola_holovan/

Фото експозиції, події люб’язно надані Віктором Чухраєм

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Петро Показати IP 7 Грудня 2017 18:58
Микола Головань це наша історія міста і через 300 років він буде в наших музеях. а ось хто був президентом в цей час будуть знати академіки історії а таперішніх депутатів та мерів ніхто уже і не буде знати хоча вони мають землю на довічне володіння.
лучанка Показати IP 8 Грудня 2017 07:26
Виставка року!!!
Тетяна Показати IP 8 Грудня 2017 09:32
Виставка СУПЕР!
Андрій Показати IP 9 Грудня 2017 22:06
Найкраща художня виставка 2017 року в Луцьку. Справжній Майстер нашого часу що став нашою історією.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus