USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Незрячий лучанин вчить «бачити світ» за допомогою мобільного

9 Квітня 2016 23:00
Лучанин Едуард Поліщук – незрячий від народження. Хлопець розповідає, що проблеми із зором ускладнюють життя, але й спонукають до самовдосконалення. Саме тому він ініціював у Луцьку курси для людей із вадами зору, де вчить їх «бачити світ» за допомогою мобільних додатків. Навчання відбулися за підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

Про це йдеться у сюжеті Громадського. Волинь.

Курси він організував разом із очільником ВГО «Генерація Успішної Дії» Віталієм Ткачуком. Спочатку навчання відбувалися у тестовому режимі. Але потім Едуард зрозумів, що такі курси є корисними для людей із вадами зору, вони хочуть вчитися. Хлопець розповідає, що багато незрячих людей, коли беруть до рук мобільний телефон, бояться. Їм важко, а особливо тим, хто раніше не користувався пристроєм із сенсорним екраном. Проте, тут головне бажання та наполегливість.

За допомогою різних мобільних додатків незрячі люди можуть користуватися соціальними мережами, навігатором, слухати аудіокниги, писати повідомлення та грати ігри.

Учні Едуарда кажуть, що такі знання їм дуже потрібні, адже допомагають стати самостійнішими. Найстарший із них – 54-річний Миколи Войтюк. Чоловік втратив зір п’ять років тому. Каже, що до курсів не міг написати смс-повідомлення чи самостійно подзвонити. Зараз чудово із цим справляється.

«Я навіть не міг подумати, що незряча людина може користуватися такою маленькою клавіатурою від комп’ютера. Я і не думав, що вивчу її. Телефон для мене – дуже необхідна річ. Він може розбудити, подзвонити, нагадати, перекласти, навіть можу гуляти сам, адже є навігатор», – ділиться враженнями Микола.

«Я користуюся і Facebook, і Twitter, і програмою Osmand – це програма навігації. Також програмою «BlindDroid», яка розпізнає гроші. І «Goggles» – це програма, яка розпізнає зображення та предмети», – ділиться Едуард.

Ще одна учениця Едуарда Наталія Тарасюк має лише 3% зору. Каже, що це дуже страшно, втратити зір у молодому віці. Проте, дівчина запевняє, що не можна замикатися в собі.

«Люди мають пережити цей момент. Потрібно наважитись і прийти в організацію, бути ближче до соціуму та до суспільства. Потрібно спілкуватися з такими людьми, знайти спілкування. І тоді людині буде легше», – радить дівчина.

«Запрошую усіх незрячих приєднатися до наших курсів, приєднуйтеся до нашої спільноти у Facebook. Звертайтеся до Віталія Ткачука, який є головою нашої організації. Будемо спілкуватися, будемо вчитися. Ми будемо раді усіх вас бачити. Адже потрібно розвиватися і йти вперед», – каже Едуард.

Також Едурд Поліщук розповідає, що курси потребуть меценатів. Наразі вони вчаться у приміщенні Луцького Навчально-реабілітаційного центру (колишня школа №8). Проте потребують свого приміщення, адже їм доводиться постійно підлаштовуватися під графік навчання дітей центру.

«Нам постійно треба оплачувати інтернет-послуги, щоб роутер був постійно з нами. Для когось мобільний інтернет занадто дорогий. Тому ми дуже потребуємо фінансування», – каже хлопець.

Голова ВГО «Генерація Успішної Дії» Віталій Ткачук висловив щиру подяку Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» за підтримку та допомогу в організації курсів для людей з вадами зору.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Віталій Показати IP 9 Квітня 2016 23:32
Маленьке уточнення. в нашої організації є приміщення, але воно далеко не в центрі, а на Банделіані, а ми займаємось в центрі, бо там не опалюється і є дуже холодно взимку і на початку весни. Тому ми пишемо, шо було би добре, якби було приміщення десь в центрі, аби незрячим було конфортніше добиратись. Окремо подяку висловлюю 8 школі і директору Лесі Волинець за сприяння і підтримку наших курсів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus