USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Ніхто не почне захоплювати храми штурмом, – митрополит Михаїл

5 Жовтня 2018 08:00
Митрополит Луцький і Волинський Михаїл заявив, що після отримання Україною Томосу про Автокефалію ніхто не буде захоплювати жодних церков та храмів.

Про це він заявив в ефірі телеканалу Прямий.

Уява така. Наприклад, о 12-й годині дається Томос. О 12:05 УПЦ МП оголошується персоною чи організацією нон-грата, а після цього бойовики на чолі з вами… підете на штурм Почаївської, Києво-Печерської лаври? Так вони пишуть. Що буде насправді?

- Києво-Печерська лавра, як і Почаївська лавра, – це є власність української держави. І ніхто її насильно нікуди не передасть, крім влади. Тобто, що таке брати штурмом? Зайти і вийти? Чи як?

Я не знаю. Я уявляю, що ви на коні, у вас шаблюка якась, за вами віряни, і ви біжите і кричите, що воно наше відтепер.

- З шаблюкою будете ви. Я – з хрестом. Ніякого захвату не буде.

Позиція церкви яка? Вони ж вам заважають?

- Ні, абсолютно ні. Я родом з Почаєва. Тому мені нічого не заважає прийти сьогодні і в лаврі помолитися, прикластися до стопи чи до мощів преподобного Почаївського. Від цього немає ніяких проблем.

Тобто московський відділ не заважає новій церкві, ні?

- Ні, не заважає. Тому що проблема ж не в Україні і не в українських людях, а проблема в самій Москві: що вона втрачає вплив в Україні. І тому це більше лякалки такі, що зараз щось буде відбуватися, хтось когось буде захоплювати. Ніхто нікого не буде захоплювати. Сама громада, згідно чинного законодавства, приймає рішення, до якої їй конфесії належати – до Московського чи до Київського патріархату. Сама, проголосувавши всередині. Неможливо захопити тих, які не хочуть до тебе йти. Але й неможливо втримати тих, які в тебе не хочуть бути. Тому люди вільні зайти в той чи інший храм, люди вільні вибрати свою приналежність до тієї чи іншої конфесії. І я не бачу ніяких проблем з рішенням парафіяльних зборів, до якої церкви належати. У нас закон дозволяє.

ЧИТАТИ ЩЕ: СІМ КЛЮЧОВИХ ЗАПИТАНЬ ТА ВІДПОВІДЕЙ ПРО ТОМОС

Але тут є нюанс. Дехто каже, що, наприклад, коли з’явиться Українська церква, то Українській православній церкві Московського патріархату офіційно змінять назву на московську церкву. І тоді держава буде питати: а чого вони у лаврі сидять – хай наша церква буде у лаврі. І про це саме пише цей Іларіон (Алфеєв).

- Власне, держава буде визначатися, кому вона повинна передати в користування, якій громаді чи якій церкві, своє майно: залишити її в підпорядкуванні Російської православної церкви чи передати об’єднаній Українській православній церкві. В даному випадку не від нього це залежить, а це залежить від української влади.

А віряни можуть сказати: ми тут молилися, нас притискають...

- Та ніхто нікого не буде притискати. Хто в який храм ходив,так і буде ходити. І нічого не будуть заставляти: ні в питаннях мови богослужбовій, за що і стоїть питання… На якій мові молитися, кому буде належати майно і кого поминати за богослужінням – це три основних питання. Мова вибирається громадою. Згідно традицій і правил, які виробилися, дві третини громади обирає свою богослужбову мову. Вона може бути будь-якою: українською, вона може бути церковнослов’янською, вона може грецькою мовою. У нас багато на Донбасі є греків і грецьких сіл, де служать на грецькій мові. В цьому ніяких проблем немає.

Що стосується майна – майно належить державі. Держава визначає, кому вона його хоче передати. Вона зважає, якої громади є більше і кому вона повинна належати. Сама громада проголосує, кого вона хоче. Це залежить від людей: скільки людей буде підтримувати одну церкву, скільки людей буде підтримувати другу церкву. І зважаючи на бажання віруючих людей, держава буде визначатися, кому належить ця церква. Майно мається на увазі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Куди дивитесь Показати IP 5 Жовтня 2018 08:04
З лавр вже протягом 2 тижнів вивозять всі релігійні та матеріальні багатства.....а де сбу!!!???
Анонім Показати IP 5 Жовтня 2018 08:16
А потім будем кричати, ми хочем миру! Люди ви хворі, разом з батюшками!
123ЙО Показати IP 5 Жовтня 2018 08:17
Буде багато провокацій. Причому провокацій зрежесованих самою сектою фсб шників. Саме цього потрібно найбільше боятись, і саме це повинні присікати правоохоронні органи. Такі провокації потрібно прирівнювати до терактів. АЛЕ ДУМАЮ ЩО ПИНЯ І ТУТ ОБІС*ЕТЬСЯ!
Анонім Показати IP 5 Жовтня 2018 09:15
Натяк на те що приймуть закон і костели і собори можна буде вже предавати рішенням більшістю з громади - забирати в одних і передавати іншим. Вилучати в церковних організаціях в яких відсутня назва "українська" культові споруди, враховуючи думку лише територіальної громади, а не вірян, які регулярно моляться в тому храмі?
Просто Показати IP 5 Жовтня 2018 09:37
Родились дураками - дураками і помрете. Кон%"ні націоналісти, до чого ви приплітаєте церкву, святині... Московський чи Київський патріархат, яка різниця???????????? Ви буддистів трогаєте? Штунд? В баптистів об'єктів і бабла ще більше ніж в наших церков разом взятих, але нічого... бо вам собакам дешевим сказали "Фас... Московський патріархат погано"... Завжди українці рабами були і будуть, оскільки ніколи своєї АДЕКВАТНОЇ думки немали. Стадо! Все життя абсолютно в одному місці мав кацапів, але вони походу більш розумніші, хоть і ходять засц%кані. Церква і політика це різні речі. Ви владу оберіть, щоб не збагачувалась на смертях, а не храми ділити зібрались.
Висновок Показати IP 5 Жовтня 2018 09:37
Всі Храми в країні побудовані за кошти, пожертви укрїінців- українські... А Храми побудовані в Украіні за кошти росіян- російські.... Скільки Храмів побудовано в Україні за кошти росіян? - 0-0 ,. 0-1 ? Напевно 0-0. Люди - українці дорогі, . не сваріться- Храми наші- УКРАЇНЦІВ. Кірілу 11 мільярдів доларів в рік не один рік , а декілька років возили з Україіни
Вік Показати IP 5 Жовтня 2018 09:59
Майно церкви належить державі??? Геть здуріли?! ви попитайте в церквах скільки держава виділяла грошей на будівництво храмів!!!! І чи платитить держава зарплату священникам! от тоді і говоріть! В основному церкви будуються за кошт парафіян і благодійників но ніяк не за кошти держави!
Так є Показати IP 5 Жовтня 2018 10:38
Священники- це наймані особи релігійною громадою....якого священника релігійна громада більшістю вибере, такий і буде священник служити Богу і людям.... Який піп , така і парафія...
а Показати IP 12 Жовтня 2018 10:00
цiкаво для чого вивозили грошj з країни 40тис дол що аж орендували поїзд до москви

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus