USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Нобелівську премію з фізики присудили за вивчення електронів та природи світла

3 Жовтня 2023 22:23
Нобелівський комітет 3 жовтня оголосив лауреатів премії у галузі фізики. Ними стали науковці П’єр Агостіні, Ференц Крауш і Анн Л’Ульє за експериментальні методи вивчення динаміки електронів у матерії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на пресслужбу Фонду Нобеля.

Що відомо про внесок науковців

Вчені П’єр Агостіні, Ференц Крауш і Анн Л’Юльє отримали Нобелівську премію за «експериментальні методи, які генерують аттосекундні імпульси світла для дослідження динаміки електронів у речовині».

Експерименти вчених дали людству нові інструменти для дослідження світу електронів всередині атомів і молекул. Вони продемонстрували спосіб створення надзвичайно коротких імпульсів світла, які можна використовувати для вимірювання швидких процесів, у яких електрони рухаються або змінюють енергію.

Внесок лауреатів уможливив дослідження процесів, які є настільки швидкими, що раніше їх було неможливо простежити.

Лауреати премії з фізики створили досить короткі спалахи світла, щоб зробити знімки надзвичайно швидкого руху електронів. Анн Л’Ульє виявила новий ефект від взаємодії лазерного світла з атомами в газі.

При цьому Агостіні та Крауш продемонстрували, що цей ефект можна використовувати для створення більш коротких імпульсів світла, ніж це було можливо раніше.
Нобелівські лауреати з фізики: цікаві факти

Фізика була областю нагород, про яку Альфред Нобель (чиє ім’я пов’язане із заснуванням Нобелівської премії) перш за все згадав у своєму заповіті від 1895 року.

В кінці 19 століття багато людей вважали фізику найбільш передовою наукою, і, можливо, Нобель теж приєднався до цієї думки. Його власні дослідження також були тісно пов’язані з фізикою.

Перша Нобелівська премія з фізики була присуджена Вільгельму Рентгену на знак визнання надзвичайно важливих заслуг перед наукою, що виявилися у відкритті променів, названих згодом на його честь.

Минулого 2022 року лауреатами Нобелівської премії з фізики стали троє вчених, а саме: Ален Аспе, Джон Клаузер та Антон Зайлінгер. Їх нагородили за експерименти із заплутаними фотонами, встановлення порушення нерівностей Белла та новаторську квантову інформатику.

Нобелівський тиждень-2023

Нагадаємо, від учора в Стокгольмі (Швеція) та Осло (Норвегія) стартував Нобелівський тиждень, під час якого визначатимуть лауреатів цієї премії за 2023 рік.

Зауважимо, що вона є однією з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства.

Цього року лауреатів Нобелівської премії визначать з 2 по 9 жовтня, а саме:

2 жовтня – фізіологія й медицина,

3 жовтня – фізика,

4 жовтня – хімія,

5 жовтня – література,

6 жовтня – мир,

9 жовтня – премія Шведського центрального банку з економічних наук пам’яті Альфреда Нобеля.

Лауреати з фізіології та медицини вже визначені

Першою присуджується Нобелівська премія з медицини та фізіології, яку було оголошено вже вчора. Так, лауреатами стали вчені Каталін Каріко з Угорщини та Дрю Вайсман зі США.

Їх нагородили за відкриття, які дозволили розробити вакцини проти коронавірусу (Moderna та BioNTech/Pfizer).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus