USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.70
  • PLN 9.80 10.00

Нобелівську премію з фізики вручили за «новаторський внесок в розуміння складних фізичних систем»

5 Жовтня 2021 14:03
Лауреатами Нобелівської премії з фізики в 2021 році стали Сюкуро Манабе з США, Клаус Хассельманн з Німеччини та Джорджо Парізі з Італії.

Нобелівську премія з фізики 2021 року було присуджено «за новаторський внесок в наше розуміння складних систем», пише НВ.

Премію розділили на дві частини – одна її половина була присуджена спільно Сюкуро Манабе і Клаусу Хассельманну «за фізичне моделювання клімату Землі, кількісну оцінку мінливості і надійне прогнозування глобального потепління». Іншу половину отримав Джорджіо Парізі «за відкриття взаємодії безладу і флуктуацій у фізичних системах від атомних до планетарних масштабів».

«Ці відкриття демонструють, що наші знання про клімат спираються на міцну наукову основу, засновану на строгому аналізі спостережень. Всі лауреати цього року допомогли зрозуміти властивості та еволюцію складних фізичних систем», – говорить Торс Ханс Ханссон, голова Нобелівського комітету з фізики.
Манабе показав, як підвищення рівня вуглекислого газу в атмосфері призводить до підвищення температури на поверхні Землі. У 1960-х роках він займався розробкою фізичних моделей клімату Землі – ці роботи стали основою для розробки сучасних кліматичних моделей.

Близько десяти років потому Клаус Хассельманн створив модель, яка зв’язала погоду і клімат воєдино. Він показав, що кліматичні моделі можуть бути надійними, незважаючи на те, що погода мінлива. Також Хассельманн розробив методи ідентифікації окремих сигналів – відбитків пальців – які відображаються на кліматі Землі, наприклад різні природні явища або діяльність людини. Саме його методи були використані, щоб довести, що підвищення температури в атмосфері викликано викидами вуглекислого газу.

Джорджіо Парізі став автором кількох найважливіших робіт в теорії складних систем. У 1980-х він виявив приховані візерунки в невпорядкованих складних матеріалах, які дозволяють зрозуміти й описати безліч різних і випадкових матеріалів і явищ не тільки у фізиці, але й у інших областях – математиці, біології, нейробіології, машинному навчанні.

Нобелівські премії через пандемію коронавірусу, що триває, у 2021 році вручають у країнах, де перебувають лауреати, а не на церемонії в Стокгольмі, повідомив Фонд Нобеля. Водночас Норвезький нобелівський комітет не виключив, що лауреат Нобелівської премії миру, ім’я якого оголошують в Осло, зможе приїхати до столиці Норвегії в грудні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus