USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Нововолинські шахти добувають вугілля без дозволів, – суд

11 Вересня 2019 14:28
Шахти ДП «Волиньвугілля» працюють без дозволу органів Держпраці на експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки при добуванні та збагаченні вугілля, який закінчився 19 березня 2017 року. Волинський окружний адміністративний суд 29-го серпня прийняв рішення про зупинення роботи машин, механізмів та устаткування на шахті № 9 «Нововолинська» та «Бужанська», інформує Буг.

Управління Держпраці у Волинській області звернулося в суд із позовом до ДП"Волиньвугілля" про заборону експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки. На шахті № 9 «Нововолинська» та «Бужанська» – устаткування для видобутку та збагачення кам’яного вугілля, експлуатацію устаткування напругою понад 1000 В; на «Бужанській» – парових котлів, вантажопідіймального крана монтажного гусеничного в ГП 25т., парових котлів, електротельферів ТЕ-320.

Ухвалою Волинського окружного адміністративного суду від 30 листопада 2018 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що під час проведеної планової перевірки ДП «Волиньвугілля» були виявлені порушення нормативно-правових актів з охорони праці. Не отримано дозвіл органів Держпраці на експлуатацію устаткування для видобутку та збагачення кам’яного вугілля.



Управлінням Держпраці було вказано, що в акті перевірки від 8-го жовтня 2018 року попереджено Волиньвугілля про необхідність негайного зупинення експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, однак таке попередження ним було проігноровано та порушення не усунуті.

У відзиві на позов відповідач позовні вимоги заперечив. Зазначивши, що документально не доведено, що на шахтах існують порушення, які створюють загрозу життю працюючих.

Волиньвугілля 7-го грудня 2018 року здійснило низку заходів для усунення виявлених порушень та для отримання дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

«Було заключено договір про проведення експертного обстеження устаткування для видобутку та збагачення вугілля. На час проведення обстеження та отримання висновків, Волиньвугілля здійснило додаткові заходи щодо безпечної експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки. Листом 14-го грудня 2018 року позивача проінформовано про вжиті заходи для усунення порушень та надання додаткового терміну для їх усунення в повному обсязі», – йдеться в рішенні.

Волиньвугілля зазначило також, що знаходиться у критично скрутному матеріальному становищі, тому зупинка гірничошахтних машин, механізмів, устаткування призведе до повної зупинки роботи двох шахт, припиненню заробітної виплати працівникам, нарощенням боргів, штрафів, пені, та в кінцевому результаті призведе до повного банкрутства підприємства.

В судове засідання, призначене на 20 серпня 2019 року, представники сторін не прибули. Представник позивача подав до суду письмову заяву про розгляд справи без його участі. При цьому, від відповідача надійшло клопотання про відкладення розгляду справи у зв’язку з перебуванням представника у відпустці з 12 серпня 2019 року по 28 серпня 2019 року. Ухвалою суду поновлено провадження у справі та призначено справу до судового розгляду на 10:00 29 серпня 2019 року.

Відповідач знову надіслав суду клопотання про відкладення розгляду справи у зв’язку з перебуванням представника відповідача у відпустці з 29 серпня 2019 року по 10 вересня 2019 року.

Повторне неприбуття суд визначив як затягування судового розгляду справи, тому засідання провели без участі сторін.

Дослідивши письмові докази, письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, суд прийшов до висновку, що позов необхідно задовольнити повністю.

Суд вирішив зупинити експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки до отримання ДП «Волиньвугілля» у встановленому порядку в органах Держпраці дозволів.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо таку апеляційну скаргу не було подано.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Волинянин Показати IP 11 Вересня 2019 15:23
Шахтарі допрацювалися, навіть дозвіл держпраці на початок робіт підвищеної небезпеки отримати не можуть!!! Давно вже треба позакривати ті всі шахти, а то на них тільки Генерали наживаються на державній підтримці!.
Віталік Показати IP 11 Вересня 2019 16:31
Для чого закривати, люди працюють і хочуть працювати. Пишите нісенітницю

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus