USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Новий Трудовий кодекс: більше відгулів і відеоспостереження за працівниками

21 Липня 2015 16:28
Новий Трудовий кодекс в Україні можуть прийняти вже восени, – пише «Finance.ua».

Про це повідомив міністр соцполітики Павло Розенко. Зараз проект на розгляді депутатів, а профільний комітет Верховної Ради його вже схвалив і порекомендував прийняти за основу. Документ повинен замінити чинний в країні з 1971-го Кодекс законів про працю, який, природно, безнадійно застарів.

«Ми сподіваємося, що цей Трудовий кодекс влітку візьмуть за основу, а вже восени в цілому, так як до нього необхідно затверджувати нормативну базу», – заявив Розенко.

Голова профільного комітету Людмила Денисова не настільки оптимістична, вона розраховує, що новий документ запрацює до кінця року.

ПРАЦЯ ПО-НОВОМУ. У правилах ринку праці українців чекає багато нововведень. Наприклад, за новим кодексом особистий трудовий договір між працівником і роботодавцем буде обов’язковим, а раніше його могли замінити колективним.

Українців зможуть звільняти за розголошення службової або комерційної таємниці (наприклад, розповів про свою зарплату), а для вагітних скасують випробувальний термін.

Крім того, після його прийняття за працівниками зможуть офіційно стежити за допомогою відеокамер, а зараз це ніяк не регламентується. Ну і, звичайно, новий кодекс об’ємніший попереднього: в КЗпП – 18 глав і 265 статей, а в ТК – 9 книг і 398 статей.

Зі слів співавтора проекту Людмили Денисової, доопрацьований проект визначає всі основні принципи правового регулювання трудових відносин.

«Зокрема, збільшили тривалість щорічної основної відпустки з 24 до 28 днів, в оновленому проекті виписали поняття трудових відносин, встановили порядок прийняття працівника на роботу за рішенням суду».

Вперше в проекті Трудового кодексу визначили поняття «робоче місце», а також питання правонаступництва в трудовому законодавстві у разі злиття чи поділу юридичної особи. Крім того, в ньому прописали право на репатріацію (наприклад, якщо людина – моряк, роботодавець зобов’язаний повернути його додому після плавання) і передбачили припинення трудових відносин за умови настання надзвичайних обставин (стихійного лиха, військових дій тощо).

«У проекті передбачили додаткові гарантії для вагітних жінок: за ними зберігається середній заробіток за час проходження медичного огляду, пов’язаного з вагітністю. Також виписані характеристики умов праці, зокрема, ті, які кваліфікуються як шкідливі і небезпечні, особливого характеру праці, легкої праці неповнолітніх тощо», – сказала Людмила Денисова.

ЕКСПЕРТИ. Фахівці ринку праці відзначають: новий Трудовий кодекс в деяких положеннях розширює права роботодавця. У Конфедерації незалежних профспілок України провели аналіз доопрацьованого проекту і виділили основні спірні моменти.

Так, наприклад, новий ТК надає роботодавцю право затверджувати власні нормативні акти у сфері праці шляхом наказів і розпоряджень.

«Нормативні акти роботодавець прийматиме самостійно. Таким чином, кодекс дає роботодавцям можливість уникати колективних переговорів, наприклад, якщо всі співробітники проти чогось», – вважають в конфедерації.

Викликає питання і норма про контроль за виконанням обов’язків.

«Контроль, в тому числі, може здійснюватися з використанням технічних засобів (наприклад, відеоспостереження), якщо це обумовлено особливостями виробництва. При цьому поняття «особливостей» не конкретизовано. Нечіткість формулювань може призвести до невиправданого психологічного тиску на співробітника», – підсумували в конфедерації.

«Старий радянський кодекс 1971 року неодноразово переглядався і доповнювався, він більш соціально спрямований, ніж новий, наприклад, в ньому є норма, що мати-одиначка не може працювати у вихідні і ночами.

КЗпП можна було б просто доповнити необхідними статтями, і не приймати новий документ. Такий же кодекс зараз діє, наприклад, у Польщі, профспілки не дають прийняти новий», – говорить голова конфедерації Михайло Волинець.

У той же час у Федерації роботодавців вважають, що проект поки що буде доопрацьовуватися.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
трудяга Показати IP 21 Липня 2015 16:58
Да пакращення все сьогодні. Із українців хочуть зробити справжніх рабів, яник хотів - не вийшло, а ці вже точно хочуть у ярмо загнати. "Українців зможуть звільняти за розголошення службової або комерційної таємниці (наприклад, розповів про свою зарплату)" - ніяк не можу зрозуміти, якщо заробітна плата моя, то чому я не можу розповісти дружині, або товаришу, що маю гарну або низьку платню? У чому тут порушення, якої комерційної таємниці. Зарплата повинна бути НОРМАЛЬНОЮ, яка б дозволяла нормально жити, відпочивати та ще й відкладати на майбутнє. А тут, раби можуть працювати і за 50 доларів у місяць, або за 1.67 в день і все нормально...
123 до трудяга Показати IP 22 Липня 2015 11:31
Якщо ти продаєш свою працю, а не її результат - ти раб, і байдуже яка у тебе зарплата. Українці повинні бути господарями на власній землі, в т.ч. заводів, фабрик та інших підприємств.
Ольга Показати IP 21 Липня 2015 17:17
Роботодавці зараз не дотримуються норм трудового кодексу,а вже цей новий то і зовсім розв'яже їм руки.З найманими працівниками зараз ніхто не рахується,а скоро і взагалі "під ноги" візьмуть- жодних прав,самі лише обов'язки!!!!
Житель Показати IP 21 Липня 2015 17:19
Можливо ці люди прагнуть ярма. Вони з нього не вилазили а тепер коли хтось один захотів то інші гноблять його і кажуть щоб на зад ярмо одів.
володар Показати IP 21 Липня 2015 18:01
ну шо раби, а ну працювати і в стойло!
Anonymous Показати IP 21 Липня 2015 20:24
Держава сама БОЛТЯРУ клала на дотримання елементарних норм того кодексу. Бюджетник? Паши в вихідні, позаурочний час! Оплати хочеш? Яка оплата? Відгул? Який відгул? А ти що, працював? І не доведеш - офіційної "бамаги" на вихід на роботу у вихідний ніхто не робить, тупо усний наказ - "раб, вйо"!
Просто мама Показати IP 21 Липня 2015 20:30
Я звикла працювати "на камеру" ще з 2003 року. Не дуже приємно скаду вам. Навіть спину не почешеш, колготки не поправиш.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus