USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Новий трудовий кодекс: введуть сієсту і продовжать термін відпустки

15 Березня 2016 11:00
У новий Трудовий кодекс України хочуть внести поправку, яка дозволить працівникам робити перерву на спеку.

Про нововведення КЗпП для українців розповів міністр соцполітики Павло Розенко, – повідомляє depo.ua. з посиланням на "Вести".

За його слів, відповідну поправку планується внести у 155-ту статтю кодексу. Зазначимо, що сієста вводиться в країнах Південної Європи, традиційно вона триває з 14 до 16-17 годин.

Також у новому КЗпП пропонують збільшити відпустку для українців до 28 днів (на сьогодні 24 дня).

Випробувальний термін для багатьох професій скоротять до одного місяця замість існуючих трьох. До того ж в документі прописують право співробітників відмовитися від виконання своїх обов'язків, якщо їм не платять зарплату у встановлені терміни або виплачують її не в повному обсязі.

Згідно з новим Трудовим кодексом, роботодавці повинні будуть не просто відмовляти кандидату в прийомі на роботу, а письмово обґрунтовувати свою відмову. Причому цей документ можна буде використовувати в суді.

Також вноситься правка, яка забороняє звільняти матерів, у яких є діти до шести років, одиноких мам чи тат.

Серед негативних змін для українців, передбаченимх новим КЗпП, - не можна буде чотири місяці перебувати на лікарняному, ніяк не даючи про себе знати, а тільки два.

Крім того, якщо зараз позбутися робочого місця можна тільки через пиятику, прогулів або розкрадань, то за новим кодексом звільнити можуть через розголошення службової таємниці, порушення техніки безпеки і ухилення від медогляду або щеплень.

Окрім того, вводиться поняття "робота на дому", і вона повинна оплачуватися точно так же, як і в офісі, а за невчасно виплачену зарплату роботодавці повинні будуть платити пеню, проте її розміри поки не уточнюються.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Anonymous Показати IP 15 Березня 2016 11:05
Ото краса - навантажити роботою до вср*чки працівника, послати на вигаданий медогляд, а почувши відповідь - "Немає часу!" - звільнити. Зашибісь здобули!
лучани Показати IP 15 Березня 2016 11:08
Хто буде платити за сієсту та відпустку? Чинуші придумують дурнуваті правила , а приватний бізнес має виконувати?
Анонім Показати IP 15 Березня 2016 11:12
Прощай, Союз нерушимих... Плачу.
Лена Показати IP 15 Березня 2016 11:14
э і плюси але де роботу знайти? Якщо мінімальна з\п? а вимагають як з професора -птають такі запитання що аж за гоову беруться люди
ліберал Показати IP 15 Березня 2016 12:47
Тепер одиноких матерів ніхто на роботу не візьме.. Не варто штучно створювати підприємцям бар"єри, ринок все розставить на свої місця..
Х Показати IP 15 Березня 2016 14:03
Це тільки ляпанина язиком, не пішіть цю х.ню і не баламутьте народ, бо одні розумні вже писали ще в 2014р., що вже з 01.01.2016р. новий трудовий кодекс обов"язково набере чинності і багато хто вирішів, що саме з цієї дати відпустка вже 28 днів. Але офіційно ніхто нічого не прийняв, дурна ляпанина язиком так і залишилась ляпаниною. Заходьте на офіційний сайт Врховної ради zacon rada gov.ua і читайте там чинні на даний момент закони, а не всяке г.но.
Віктор Показати IP 16 Березня 2016 20:36
Шкода що банків це не стосується....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus