USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Новий роман волинського письменника розвіяв історичні міфи

27 Березня 2013 17:10
Письменник Сергій Бортніков із Волині написав роман про радянського генерала Михайла Потапова (на фото), який у 1941 році командував 5-ю армією. Ця армія у складі Південно-Західного фронту брала участь у прикордонних битвах, зокрема й на Волині, - інформує IA ZIK.

Іменем полководця названа одна з вулиць Луцька. Сама ж книга вийде друком у Росії вже за місяць. Автор назвав своє чергове літературне творіння «Незворушний або геній неочікуваного удару» (прізвиська Потапова у військах), однак московське видавництво «Вече» обрало іншу, більш «штамповану» версію – «Шлях командарма» і пообіцяло видати її вже до 9 травня.

Працюючи над книгою, Сергій Бортніков відкрив чимало нових фактів із життя та діяльності генерала. Зі слів письменника, Михайло Потапов був єдиним радянським воєначальником, котрий не розстрілював полонених німців. У перші дні війни він, через командування Південно-Західного фронту, неодноразово пропонував Сталіну організовано відступити, навіть, залишити Київ, а вже потім, перегрупувавши сили, завдати рішучого удару ворогові. Такі пропозиції завжди починалися словами «Ви знаєте, я не боягуз…», на що радянський вождь зазвичай відповідав приблизно так: «Не шукайте шляхів до відступу, шукайте можливості до спротиву».

Під час написання роману Сергій Бортніков познайомився із дружиною Потапова, Мариною Федорівною, та сином Іваном, які живуть у Москві. Він має намір запросити їх до Луцька.

Зокрема Бортніков у книжці розвінчав чимало міфів.
Так, з легкої руки кількох журналістів і українського письменника Юрія Бедзика у пресі гуляла «качка», наче б Гітлер особисто пропонував Потапову очолити РОА (Русскую освободительную армию), на що командар вибухнув лайкою: «Тебе, пса поганого, ще будуть возити у клітці по Красній площі». Мовляв, після цього лідер Третього рейху розпорядився: «Простежте, щоб він дожив до нашої перемоги і побачив парад славетних німецьких військ у Москві». Пізніше записи тієї розмови ніби опинились у НКВД, тому Сталін й помилував Потапова, поновив на службі. А у Гітлера з’явилася ще одна фобія – страх бути полоненим, приспаним газом і виставленим у клітці на Красній площі, про що він розповів перед самогубством своєму особистому пілоту Гансу Бауеру. Проте, рідні Потапова стверджують: генерал ніколи не зустрічався з Гітлером.

Немає ясності і у долі сина Сталіна – Якова Джугашвілі, котрий деякий час перебував у німецькому концтаборі разом з Михайлом Потаповим.

Адже син генерала, Іван Михайлович Потапов, стверджує: його батько спілкувався з Яковом Джугашвілі вже після того, як хтось, на ім’я Яків Йосипович, кинувся на колючий дріт під напругою.

Інші романи лучанина Сергія Бортнікова сьогодні на чільних позиціях у багатьох російських інтернет-ресурсах. «Східна місія» понад півроку лідирувала у серії «Военные приключения» на «Read. Ru». «Операція «Юродивий» кілька місяців перебувала у рейтингу популярності «Лабіринта», хоча серед авторів є такі «монстри» пригодницького жанру як Юліан Сємьонов, Микола Шпанов, Теодор Гладков, українські класики Василь Ардаматський, Юрій Дольд-Михайлик, а нині співробітничають Андрій Кокотюха («Врятувати Скіфа») і Юрій Іваниченко, відомий під псевдонімом Юрій Чернер, як провідний дослідник закордонних спецслужб.

У серії «Военные приключения» також представлені вже аж сім книг ще одного письменника з Луцька – Миколи Дмитрієва. Остання – «Вогняними стежками», наразі лідирує за популярністю і у «Лабіринті», і у «Read. ru».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus