USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Нині поля засівають соняшниками та кукурудзою: як в умовах воєнного стану працюють волинські аграрії

15 Квітня 2022 12:28
На Волині під час весняної посівної сільськогосподарських культур аграрії вже посіяли ярі зернові та буряки. Нині поля засівають соняшниками та кукурудзою, а сою та гречку сіятимуть пізніше.

Про це розповів Суспільному заступник начальника обласного управління агропромислового розвитку Олександр Книш.

Загальні площі посівів у регіоні становлять 610 тисяч гектарів, з яких на 80 тисячах гектарів планують посадили картоплю.

Посадовець зазначив: головне завдання для аграріїв – засіяти та засадити всі вільні площі, аби цьогорічного врожаю зернових та овочевих культур було вдосталь.
Зі слів керівника відділу рослинництва обласної військово-цивільної адміністрації, мінеральні добрива та пальне аграрії частково закупили восени після збору врожаю. Навесні довелося купувати за новими цінами, проте, каже, їхній ріст не вплинув на посівну на Волині.
«Те, що в інших регіонах з вимушених причин це буде не посіяне, аграрії Волині з максимумом постараються компенсувати. Не можу сказати, що ми матимемо більший врожай по зернових, ніж в нас торік був, а це – 1,5 млн тонн. Але без хліба ми не будемо і хліба буде вдосталь», – зазначив посадовець.
«Соняхи, які зараз сіють аграрії, добре ростуть на волинських землях: їх тут вирощують упродовж п’яти років», – розповів агроном одного із сільськогосподарських підприємств Луцького району Ігор Ліштван. Каже: планує засіяти 2 000 гектарів.

«Вносимо карбомід і ще азотофіксувальну бактерію – оприскувач вносить. Зробимо культивацію і сівалка вже сіє. Клімат підходить, і в нас він гарно родить. Ми збираємо врожай 40-45 ц /га. Це досить непогано», – додав агроном.
Агроном Ігор Ліштван

«Інше волинське аграрне господарство обробляє 10 тисяч гектарів земель в 12 селах, а також вирощує такі сільгоспкультури, як-от пшениця, соя, ячмінь, кукурудза, горох, буряки, гречка, ріпак», – розповів фермер Іван Зварко.
Аграрій Іван Зварко

З цього слів, цьогоріч господарство посіяло більше ярої пшениці та сої, ніж зазвичай.

«Все треба – і буряк, цукру треба, гречку, кожну культуру. Ми робимо свою роботу на своїх місцях кожен. Менше думаємо, а працюємо, щоб був хліб, щоб не було голоду», – говорить волинянин.

Як розповів на своїй Facebook-сторінці голова Волинської ВЦА Юрій Погуляйко, посів ярої пшениці в області виконаний практично на 100 % до намірів. Усього висіяли понад 16 тисяч гектарів пшениці, 25 тисяч гектарів ячменю та понад 33,5 тисячі гектарів вівса.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus