USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Чоловік випалював собі зуб сірчаною кислотою. ІНТЕРВ’Ю

7 Жовтня 2013 18:44
Антон Василюк – молодий, але вже досвідчений хірург-стоматолог. Він – лікар у четвертому поколінні. Сімейну традицію, каже, навіть не думав порушувати, і з задоволенням став продовжувачем династії медиків. З нагоди міжнародного Дня лікаря, який відзначають у перший понеділок жовтня, й відбулася наша розмова.

Чому вирішили стати лікарем, та ще й стоматологом?


У мене, якщо чесно, й вибору не було. Четверте покоління лікарів, як-не-як. Обирався швидше напрямок медицини. Оскільки батько – стоматолог, то і я став стоматологом. Дідусь мій був хірургом, я ж став хірургом-стоматологом. Так і має бути, хто ж краще навчить справі, ніж рідна людина? Я навіть не уявляю себе кимось іншим, з самого дитинства уже бував у операційних. Перші «пацієнти» – то були іграшки, їх міг прооперувати, як це робив мій дід-хірург, або дати укол.

А є у лікарів якісь забобони?

Якщо самому собі вигадати, тоді так, є. Хтось одягає рукавицю спочатку на праву (чи ліву) руку. Хтось не оперує в понеділок чи на свята. Але коли ставиться питання життя чи смерті, тоді оперують і в понеділок, і в п’ятницю, 13-ого, і починають вдягати рукавичку на іншу руку. Чим менше ти задумуєшся над цим, тим легше працюється.

Часто приходять з незвичними проханнями, просять приклеїти страз на зуби чи діамант?

Сьогодні - це уже звична річ. Щоправда, тепер є цілий напрямок, який займається подібними речами: «косметична стоматологія». А раніше зверталися часто.

Незвичайних прохань не було, але були випадки, коли пацієнти самотужки пробували самі собі зуби «полікувати». Скажімо, пилочкою пломбу підпиляти, якщо заважає,чи «суперклеєм» підклеїти пломбу. Чув від колег, як один чоловік випалював сірчаною кислотою зуба, так хотів самотужки його видалити. Людська фантазія не має меж.

От коли вже людина нічого не може зробити, коли нестерпно болить, тоді приходять до стоматолога.

До вас приходять не лише дорослі, а й діти. Довго доводиться їх умовляти, щоб погодилися на лікування?

До прикладу, сьогодні приходила 10-річна дівчинка. Вона прийшла і сама каже: «Мені треба видалити зуб». Але відкрити рот не хоче, каже що боїться. Довелося близько півгодини разом з татом умовляти дівчинку. Хоч роботи було всього на кілька хвилин.

Рідко буває, коли з дитиною не можна домовитися. Буває таке, що батьки перегинають палку: силоміць тримають дитину. Такого робити не можна. Якщо не вийде полікувати зуб за першим разом – варто прийти пізніше. За третім, десятим разом, коли дитина освоїться, вона погоджується на лікування.

Звичайно, бувають і екстрені випадки, коли втручання потрібно робити негайно. Зазвичай такі операції проводять у стаціонарі і під загальною анестезією.

Коли має бути перший в житті візит до стоматолога?

Приходять до стоматолога і з дітьми грудного віку. Наприклад, якщо затримується прорізування зубів. Буває таке, коли приводять 2-річних дітей, і у них вже зіпсовані зуби. Але робити будь-які маніпуляції у такому віці практично неможливою. Найоптимальніший вік - 4-5 років. Тоді діти вже більш свідомі, їх можна оглянути, зробити якусь профілактику.

Як часто людям потрібно звертатися до лікаря-стоматолога?

До кожного пацієнта потрібно підходити індивідуально. Є люди, яким достатньо прийти раз у пів року, як і зазвичай рекомендують лікарі. Але є випадки, коли треба приходити частіше: чи раз у тиждень, чи раз у три місяці. До прикладу, в післяопераційний період.

Часто у людей, які працюють у тій чи іншій сфері, з’являються професійні звички. Наприклад, перукар звертає увагу на зачіски перехожих, чи тих, хто їде разом із ним у громадському транспорті. У вас такі звички є?

У нашій країні зараз період, коли люди сповідують культ тіла. Та зуби, чомусь, туди не відносять. Іноді дивишся на людину, все при ній, а зубів не вистачає. Або стан незадовільний. Одного разу в моїй практиці був випадок: прийшла молода симпатична дівчина, вона вже вступила до вишу і вирішила полікувати зуби. А у неї залишилося здоровими їх всього три. Решти або вже не було, або довелося видалити. І, що найдивніше, для неї – це було нормально.

Які продукти варто виключити з раціону, щоб зберегти зуби здоровими?

Такого немає, що цей продукт можна вживати, а цей ні. Інше питання, як доглядати після цього за зубами. Проте, якщо людина часто п’є соки з високим вмістом фруктової кислоти, особливо з лимону, чи часто використовує відбілюючи пасту, то емаль пошкоджується.
У тих, хто п’є напої, на зразок «Кока-Коли» або «Пепсі», шансів мати проблеми із зубами набагато більше - ці напої містять ортофосфорну кислоту, яку в медицині використовують, щоб вимити з зуба органічні залишки. Дехто любить відкривати пляшки зубами, що теж не є безпечно. Зуби потрібно берегти і доглядати за ними.

Розмовляла Юлія Малєєва
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Александр Показати IP 7 Жовтня 2013 20:30
Уже радует тот факт, что девушка Юлия берет интервью не у диджея Оперы, Макса Барских или Сергея Осипова. Вы на правильном пути!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus