USD 39.40 39.74
  • USD 39.40 39.74
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Олійник: Реформи уряду – злидні, закриття, звільнення

15 Квітня 2011 14:51
Народний депутат України від партії «Батьківщина», волинянин Віктор Олійник переконує, що реформи, які провадить нині уряд, ведуть Україну до внутрішнього конфлікту. Тому опозиція працює над тим, аби не допустити «соціального вибуху».

– Над чим зараз працюєте? Якими саме законодавчими проектами нині займаєтесь?

– Депутатська робота, без сумніву, передбачає собою в першу чергу розробку законодавчих ініціатив. За три роки депутатства мною внесено 15 законопроектів, внесені правки до 17 законопроектів. В цілому понад 100 правок до різних законопроектів. Також 33 депутатські запити: до голови Верховної Ради, до Президента, до Кабінету Міністрів, керівників міністерств і відомств. Я є головою підкомітету з питань соціального захисту населення, яке постраждало внаслідок Чорнобильської катастрофи. Тому основні проблеми, якими я займаюся, це проблеми чорнобильців.

Протягом останніх років соціальні питання, які стосуються чорнобильців, справді є вкрай болючими, адже вони потребують дуже великих коштів. Якщо говорити про чорнобильські програми, згідно закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», то щороку треба було б виділяти 50-60 мільйонів гривень на виконання цього закону. На жаль, виділяється в середньому 6-7 мільйонів гривень. І тому при розробці державного бюджету надзвичайно важливо зробити так, щоб першочергові проблеми чорнобильців вирішувались. Це стосується оздоровлення, придбання ліків, харчування дітей, санаторно-курортного оздоровлення.

Зараз наближається чергова 25-та річниця Чорнобилю. І наш підкомітет займався протягом останнього часу підготовкою до «чорнобильських слухань». За результатами цих слухань 5 квітня було прийнято постанову, в якій внесли рекомендації Кабінету Міністрів щодо того, що потрібно сьогодні зробити, аби ефективно вирішувати проблеми чорнобильців.

Ця тема особливо актуальна для Волині. Ми категорично вимагаємо, щоб було терміново відкликано законопроект «Про гарантії держави щодо виконання державою рішень суду». Це законопроект, який передбачає фактично руйнацію для чорнобильців закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Даним законопроектом, який поданий урядом Азарова, фактично пропонується замінити конкретні терміни, положення, суми різного роду соціальних допомог, пільг, які чітко мають прив’язку або до мінімальної заробітної плати, або до стипендії. Всі чіткі розміри соціальних виплат пропонується встановлювати рішеннями Кабінету Міністрів. Наприклад, рішенням Кабінету Міністрів може бути збільшена стипендія всього на 10 гривень. Хоча, сьогодні дітям-чорнобильцям виплачується стипендія у подвійному розмірі.

Ми добиваємось, щоб проект закону відкликати з розгляду у Верховній Раді, тому що прекрасно розуміємо, що там одним помахом руки проголосують. Там не думають про що голосують. Що написано ніхто навіть не читає. Натомість сьогодні кількість інвалідів серед чорнобильців зростає в геометричній прогресії.

– Як ви думаєте, чи є шанс у чорнобильців відстояти свої пільги?

– Уже двічі збирались потужні акції чорнобильців біля стін ВР, Кабінету Міністрів. І під час «чорнобильських слухань» було декілька сотень чорнобильців, які висловили свою категоричну незгоду саме з цим законопроектом.

До речі, цей законопроект вже пройшов слухання у профільному комітеті з питань правосуддя. І там прийнято позитивне рішення. Але я думаю, виходячи з того, що сьогодні не мовчить громадськість, шанси зупинити його – серйозні. Тисячі людей готові вийти на вулицю. Якщо влада думає про людей і не хоче соціального вибуху, то цей законопроект відкличуть.

Нещодавно трапилась ще одна нестандартна подія, яка стосується чорнобильців. В Міністерстві праці і соціальної політики відбувся тендер щодо закупівлі послуг з організації харчування для дітей в «чорнобильських районах». Волині це питання також торкнулося. Тендер щодо харчування дітей чорнобильців у багатьох районах Рівненської і Волинської області виграла компанія з Дніпропетровська ТОВ «Авіка», яка не має у районах ні бази, ні працівників, ні обладнання. Тому харчування дітей у цих районах сьогодні під загрозою зриву. Як це відбулося? Я думаю, що це повинно бути предметом для розслідування у правоохоронних органах, куди ми, народні депутати від Волині і Рівненщини, власне й звернулися.

– А які перспективи виділення коштів на будівництво нововолинського довгобуду – шахти №10?

Шахта №10 «Нововолинська» розташована на території округу, за яким я закріплений як депутат від ВО «Батьківщина». Протягом останніх 3 років я безпосередньо займався цими питаннями. У проекті Держбюджету 2011 року мною була внесена пропозиція про виділення окремим пунктом 300 мільйонів гривень для добудови шахти №10. Але, на жаль, депутати від Партії Регіонів і уряд не підтримали даної ініціативи. На жаль, в цьому році жодної гривні на рахунки шахти №10 ще не поступило.

Сьогодні там дуже складна ситуація. До мене постійно звертаються шахтобудівельники щодо можливих скорочень на цьому об‘єкті. З метою недопущення цих скорочень мною направлені відповідні звернення до профільного міністерства.

В останніх відповідях, які я отримав від профільного міністерства, йдеться про те, що максимум, який може держава виділити в цьому році на шахту, це 140 мільйонів гривень. Це набагато менше, ніж навіть у 2009, 2008 роках, які були складними. Це роки світової кризи. Але тоді уряд Юлії Тимошенко виділяв набагато більші суми, для того, щоб продовжувати будівництво шахти, яка будується вже 20 років. Цих коштів вистачить лише для того, щоб не припинити будівництво, хоча планувалося у 2011 році пустити першу чергу.

– Партія регіонів хоче внести на розгляд Верховної Ради законопроект про «реанімацію» грального бізнесу в Україні? Як ви ставитесь до такої законодавчої ініціативи? І чи будете протистояти їй, адже свого часу саме ваша політична сила відстояла заборону казино та ігрових автоматів?

– Я був одним з тих, хто голосував за заборону грального бізнесу. Коли ти як депутат проводиш прийоми, а я постійно працюю з виборцями, і коли до тебе приходять жінки зі сльозами на очах й розказують про те, що в них чоловік або діти виносять з хати останнє, і це все йде в ігрові автомати, то ставитись позитивно до цього не можна. Сьогодні ігроманія є реальною хворобою. І коли держава створює умови для поширення цієї хвороби, то це загроза для людей. Цим законом ми зберегли не одне життя, не одну сім’ю. Моя принципова позиція – я ніколи не буду голосувати за повернення цього бізнесу в Україну.

Повернути хочуть, тому що Росія, де цей бізнес колись також був дуже поширений, прийняла дуже жорсткі обмеження щодо ігрового бізнесу. І ці компанії, які отримували надприбутки в Росії, шукають сьогодні лобістів в Україні. Якщо вони сюди прийдуть, Україна перетвориться у справжній Лас-Вегас.

– Ваш колега, нардеп з Волині Володимир Карпук виступив з ініціативою заборонити куріння під час керування автомобілем. Потрібен такий закон? Багато водіїв, які палять, висловлюються проти.

– Це питання більше морально-адміністративне. Я не палю, тому в мене немає проблеми в цьому сенсі. В цілому позитивно відношусь. Все ж таки з питань безпеки дорожнього руху, особливо в містах, це варто запровадити.

– Спікер Верховної Ради Володимир Литвин пропонує запровадити сенсорну панель для голосування, що унеможливить голосування за відсутніх депутатів? Як вам ця ідея?

– Нормальна ідея. Сьогодні наша політична сила прийняла важке рішення – не бути «піаністами». Інколи, навіть за законопроекти, які вносять депутати від «Батьківщини» голосує по 40, по 50 чоловік. Це свідчить про те, що ми не голосуємо один за одного, як в Партії регіонів. Ми голосуємо так, як написано в Конституції – кожен депутат голосує сам за себе.

– Політологи та соціологи кажуть, що у Юлій Тимошенко починає стрімко зростати рейтинг у зв’язку з відкритими проти неї кримінальними справами та частими візитами до Генпрокуратури. А чим зараз вона займається? Як часто бачиться зі своїми депутатами?

– Юлія Володимирівна сьогодні має підписку про невиїзд. На жаль, це не сприяє тому, щоб вона, як раніше, їздила Україною. Вона систематично, як мінімум раз в тиждень, а то й двічі-тричі, зустрічається з депутатами, приходить на наші засідання. Ми обговорюємо політичну ситуацію в країні, спільно аналізуємо ті законопроекти, які розглядаються у Верховній Раді. Приймаємо спільні рішення про те підтримувати їх чи ні.

Систематично проводяться зустрічі і з керівниками партійних організацій, де обговорюються усі поточні питання партійної діяльності.

В неї є сьогодні величезне бажання поспілкуватися з людьми для того, щоб відчути настрої, які є в регіонах, підтримати людей у цей скрутний для них час.

Я нещодавно був у Донецьку. Коли спілкувався пересічними людьми, їхні слова мене вразили. У Донецьку сьогодні кардинально змінюється суспільно-політична ситуація. Більшість простих людей, які раніше були прихильниками Януковича, сьогодні просто шоковані його політикою, цінами, тарифами. Дуже широкого розголосу там набули питання закриття шкіл і лікарень. Сьогодні Донецьк просинається. Повірте, що досить і досить радикально. Я відчув це на зустрічах з тамтешніми людьми.

– У Генеральній прокуратурі нині часто з’являється і Леонід Кучма. Як це вплине на його авторитет?

– Не знаю, який буде результат. Але я переконаний в тому, що це черговий політтехнологічний прийом Партії регіонів, який спрямований на те, щоб відволікти увагу суспільства від реального стану речей, від того, що відбувається в економіці, в соціальному житті.

– А як вам адміністративна реформа, яку провів Президент Віктор Янукович у своїй адміністрації?

– А що змінилося? Яка це адміністративна реформа? Статус цих людей, які були заступниками, не змінився. Не змінилась і заробітна плата, і їхні функції. Просто змінилася вивіска на кабінеті. Якщо хтось і буде скорочений, то прості державні службовці, які сьогодні отримують мізерну заробітну плату. Але цим людям не створять ні умов для праці, ні нових робочих місць. Вони лишаться нікому не потрібними.

Сучасні реформи це три «З»: злидні, закриття, звільнення. Сьогодні слово «реформи» перетворюється в нецензурщину.

– Експерти кажуть, що аграрна реформа може призвести до соціального вибуху…

– Я нещодавно спілкувався з керівництвом Держкомзему. Спеціалістами було наголошено, що з 1 січня 2012 року в силу технічних обставин Держкомзем не готовий до того, щоб земля стала об’єктом купівлі-продажу. В нас на сьогодні немає повного реєстру земельних ділянок, 20% власників земельних ділянок не отримали державних актів. І тому, коли сьогодні дозволити продаж землі, то може виявитися, що продадуть шматок землі сусіда, одну і ту ж ділянку будуть продавати по декілька разів. Слід відмітити, що нинішня влада свідомо припинила виконання державної програми, яка була започаткована урядом Юлії Тимошенко щодо безкоштовної видачі державних земельних актів.

Нещодавно з вуст заступника Голови Адміністрації Президента Ірини Акімової прозвучала теза, що влада хоче дозволити продаж землі іноземцям. Ні в кого сумніву немає, що в такому випадку завтра-післязавтра левова частина українських земель буде належати китайцям, малайзійцям, французьким чи німецьким фермерам тощо, а українські селяни перетворяться у безперспективних, безземельних злидарів.

На моє переконання, успішне майбутнє України пов‘язане з ефективним використанням землі як джерела продовольства. Якщо до сьогодні і вчора йшли війни за нафту, то, я думаю, в недалекому завтра йтимуть війни за харчі. Тому наша політична сила виступає категорично проти проведення такої аграрної реформи.

– Наскільки ретельно ви слідкуєте за тим, що відбувається на Волині: за діями влади, політиків, економічною ситуацією?

– Постійно спілкуюсь з депутатами Волинської обласної ради, від нашої політичної сили в першу чергу. Намагаюсь сприяти в лобіюванні інтересів Волині на загальнодержавному рівні.

– Чи доводиться вам спілкуватись з волинським губернатором Борисом Клімчуком? Як ви оцінюєте його політику «нагинання» підлеглих?

– За весь період я лише декілька разів спілкувався з головою ОДА, зокрема під час зустрічі з депутатами Верховної Ради. Це було ще в минулому році. Стосовно «нагинання», то абсолютно не підтримую такої політики. Вважаю, що голова адміністрації – це в першу чергу державний чиновник. Тому що його ніхто не обирає, його призначають для того, щоб він виконував певні державні функції.

– Тим не менш йому вдалось як депутату обласної ради переманити у свою депутатську групу представників вашої політичної сили. Чи це вина керівництва волинської партійної організації ВО «Батьківщина», де не можуть навести лад з кадровим питанням?

– Я з цього приводу можу сказати одну просту річ. До переманювання відношусь дуже негативно. Я знаю, які методи і засоби для цього використовують. Я ні в якому разі не виправдовую людей, які пішли на це. Тому що це залишиться на їхній совісті. Ми всі ходимо під Богом, який це бачить. По великому рахунку це є зрада.

Розмовляла Ірина КАЧАН
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Українець Показати IP 22 Квітня 2011 12:50
Я впевнений, що земельна реформа закінчиться катастрофою для України, як держави і всіх нас. Землю скуплять кілька латифундистів, тобто тих, хто нині має від 100 до 300 тисяч (див. законопроект про ринок землі на сайті Держкомзему). Саме для них і переважне право купівлі землі, а не для простих людей. Пропонують продавати без будь-якого аукціону, за початковою ціною і без обмеження загальної площі.А що до того, щоб іноземці купували нашу землю,то це замах на святе.Втратимо рідну землю, втратимо себе.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus