USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Оприлюднили духовний заповіт митрополита Володимира

13 Серпня 2014 16:43
З волі митрополита Володимира напередодні виборів предстоятеля УПЦ МП оголосили його духовний заповіт.

Його Блаженство працював над цим документом, відчуваючи наближення моменту зустрічі з Богом, пише Дзеркало тижня.

Нагадаємо, що митрополит Київський і всієї України Володимир помер 5 липня 2014 року.

Звертаючись до своєї пастви і архієреям, митрополит Володимир нагадуючи про те, що XX століття стало для Православної церкви України епохою випробувань. Це і фізичне знищення духовенства, і голодомор, і тяготи існування в атеїстичній державі, і поділ за часів незалежності.

"Розділення православ'я в Україні - трагедія для віруючого українського народу, один з головних викликів не тільки для нашої Церкви, а й для повноти вселенського православ'я", - йдеться в заповіті.

Митрополит Володимир визнає: надії на те, що автокефальний рух на Україні зійде нанівець, не виправдалися, а прагнення увійти до складу Константинопольського патріархату нікуди не поділося.

"Ситуація, коли третина православних християн в нашій країні знаходиться в розколі з Вселенським Православ'ям, є абсолютно ненормальною і потребує негайного вирішення. Є цілий ряд рішень Священного Синоду та Собору єпископів Української Православної Церкви, в яких висловлена ​​позиція нашої Церкви щодо об'єднання. Однак, висуваючи канонічні вимоги до тих, хто відокремився, ми одночасно маємо засвідчити їм свою любов і бажання єдності", - закликає митрополит, який займав Київську кафедру протягом 22 років.

Також в документі містяться і міркування про політичну роль предстоятеля, природі єпископської влади і про те, яким повинна бути людина, якій належить стати наступником митрополита Володимира.

"З політичної точки зору предстоятель Церкви повинен здійснювати своє управління таким чином, щоб посилювати партію однодумців і знесилювати опонентів. Але якщо предстоятель стане на чолі тієї чи іншої "сторони" (або ідеологічної партії) всередині Церкви, то він перестане бути центром єднання і втратить моральне право на умиротворення внутрішньої церковного життя. Саме тому, маючи власні погляди на майбутнє Церкви, ми свідомо намагалися стояти осторонь від дискусійних пристрастей і, шануючи свободу і позицію кожного, залишатися батьком для всіх ", - нагадує Блаженніший.

Володимир у своєму повідомленні заявив про те, що будь-яка єпископська влада здійснюється в Церкві і разом з Церквою.

"Предстоятель Церкви - це друг і слуга кожного. Звичайно ж, саме предстоятель відповідальний за єдність і стан Церкви. Однак для того, щоб церковна єдність не будувалося на адміністративних засадах, потрібно, щоб предстоятель поважав свободу інших і не порушував соборного устрою Церкви", - йдеться в документі.

"Вибираючи між собою предстоятеля, згадайте про виклики, що стоять перед нашою Церквою, і про те, що сучасний світ можна назвати занадто прозорим, коли життя кожного з нас повністю відкрита для світу. І хоча у кожного з архієреїв, напевно, є свої особисті думки з цього приводу, ми закликаємо вас пам'ятати про ті вимоги, яким повинен відповідати кандидат на посаду предстоятеля. Виконуючи своє служіння в суспільстві, де більшість складають бідні, ієрарх не повинен любити багатство чи хизуватися своєю високою посадою. Якщо в Церкві, так само як в мирського життя, влада належатиме багатим, вона нічим не відрізнятиметься від світу цього. Живучи в суспільстві, глибоко розділеному за політичними уподобаннями, кандидат в предстоятелі повинен постійно уникати політики. Адже якщо на чолі Церкви стане людина, душа якого затьмарена політичними пристрастями, то замість того, щоб сіяти в народі насіння віри, такий горе-ієрарх буде сіяти пристрасті, якими сповнена його душа ", - вчить митрополит Володимир.

Володимир вважав, що предстоятель УПЦ повинен зсередини знати і відчувати культуру і традиції народу, в якому виконує служіння, ця людина не може бути безвідповідальним або властолюбним. Але головною вимогою є жива християнська віра і щире бажання бути з Богом.

Також у своєму духовному заповіті Володимир торкнувся теми соціального служіння, яке несе Православна церква, і закликав продовжувати справи любові. Окрема частина документа присвячена аналізу відносин Церкви з державою і суспільством, а також повчанням про роль Церкви в об'єднанні України, що опинилася розділеною на дві спільноти, східне і західне.

Блаженніший митрополит Володимир прощається словами святого благовірного князя Ярослава Мудрого, правління якого він називає "золотим століттям" Київської Русі: "Ось я і відходжу з цього світу, а ви, діти мої, живіть між собою в любові ... Якщо будете жити в любові між собою, і Бог буде з вами, і підгорне під вас ворогів ваших, і будете мирно жити. Але коли будете в ненависті жити, у сварках і міжусобицях, то й самі загинете, і землю батьків і дідів своїх погубите, яку отримали трудом великим".

Митрополит Володимир (у миру - Віктор Сабодан), уродженець Хмельницької області України, помер 5 липня 2014 у віці 79 років. З лютого 2014 місцеблюстителем Київської митрополичої кафедри є митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій. У середу, 13 серпня, на 40-й день після смерті митрополита Володимира, українським архієреям належить вибрати його наступника з 74 кандидатів. Таємне голосування в закритому режимі проходить в Києво-Печерській лаврі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
титушко Показати IP 13 Серпня 2014 20:34
просто документ без коментарiв журналiстiв, положiть будь ласка
Анонім до титушко Показати IP 14 Серпня 2014 10:34
Не можна. Бува сприймуть не так, як тепер треба!
лучанкв Показати IP 14 Серпня 2014 07:32
'Особливо інформацію спотворюють у Віснику і К
fund Показати IP 10 Березня 2015 16:23
Духовний заповіт блаженнішого митрополита володимира http://mvfund.org/index.php/vidannya/9-dukhovnij-zapovit

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus