USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«ОСББ – найпрогресивніша альтернатива ЖЕКу», – Ігор Поліщук

23 Травня 2018 21:24
Про перспективи створення ОСББ та програми підтримки Луцької міської ради в ефірі програми «Відкрита влада: місто» телеканалу «Аверс» розповів голова фракції «УКРОП» у Луцькій міській раді Ігор Поліщук, інформує прес-служба волинського УКРОПУ.

Лучан дедалі більше хвилює питання утворення ОСББ, а також доля тих багатоквартирних будинків, мешканці яких так і не об’єдналися. Зокрема, люди схвильовані інформацією, що влада самостійно призначатиме управителів житлового будинку. Депутат Луцької міської ради від УКРОПу Ігор Поліщук запевнив, що причин для хвилювання немає.

«Я можу запевнити, що найближчим часом таких змін не відбудеться. Справа в тім, що управитель повинен бути відповідно ліцензованим. Нині ситуація залишається без змін, хто створив ОСББ будуть обслуговуватися ОСББ, хто обслуговувався в ЖЕКу – там же. Ті співвласники багатоквартирних будинків, які ще на об’єдналися зможуть зробити це пізніше».

Щодо роботи ЖЕКів, то за словами депутата, вона вже давно не задовольняє жителів міста.

«Основна маса скарг лучан стосується саме роботи ЖЕКу. Попри всі недоліки ЖЕК зникнути не може, тому що в Луцьку залишається дуже багато будинків в яких не створені ОСББ. Зокрема, це стосується старого житлового фонду. Найбільш прогресивною та ефективною альтернативою залишається така форма управління як ОСББ», – зазначив Ігор Поліщук.

Згадана проблема, а саме – неспроможність частини населення з тих чи інших причин інвестувати кошти в утворення ОСББ, гальмує ці процеси.

«Малозабезпечені люди не можуть взяти на себе величезні витрати, необхідні для самостійного господарювання. Для нормальної роботи і розвитку потрібно придбати відповідне обладнання, транспорт, винайняти приміщення, сформувати штаб працівників. Усе це величезні інвестиції. Варто розуміти, що люди не готові інвестувати свої кошти у справу, коли не уявляють, які переваги можуть отримати».

Вихід із цієї ситуації депутат вбачає у наступному: необхідно провести широку інформаційну кампанію, заохочувати людей створювати ОСББ, а також в фінансовій підтримці успішних об’єднань.

«Найкраще заохочення – це фінансова допомога для тих ОСББ, які успішно працюють та розвиваються. Ми розуміємо, що житловий фонд не став кращим від обслуговування ЖЕКом. Саме тому ми взяли курс на розвиток ОСББ. Для підтримки об’єднань співвласників була створена програма 70/30 для капітального ремонту житлового фонду, а також програма відшкодування відсоткових ставок. Для ЖЕКу такої програми не передбачено. Щодо фінансування, то в 2017 році на реалізацію цих програм було виділено у п’ять разів більше коштів ніж у 2016. Загальна сума становила 12,5 мільйонів гривень, із цих коштів майже 8 мільйонів гривень виділили на програму 70/30, решту на програму із відшкодування відсоткових ставок. Більше ніж 50 ОСББ змогли скористатися програмою 70/30, і 72 ОСББ скористалися програмою відшкодування відсоткових ставок. Цьогоріч на розвиток ОСББ виділено 12 мільйонів гривень», – підсумував Ігор Поліщук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
хехъ Показати IP 24 Травня 2018 06:55
ничего прогрессивного давно уже нигде нет.
777 Показати IP 24 Травня 2018 08:27
Як би не він я б ніколи не здогадався, що ОСББ це сила!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus