USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

ОСББ домовляються з монополістами

21 Лютого 2012 09:27
Луцьким об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків вдалося досягнути порозуміння з низкою підприємств, які надають послуги мешканцям.

З деякими ж іще тривають перемовини, - повідомила Юлія Вільчинська.

Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків зустрічаються з безліччю проблем, що стосуються надавання послуг та статусу об’єднань у стосунках із обслуговуючими організаціями. Зокрема донедавна більшість ОСББ розглядались як надавачі послуг, а не як замовники.

Це негативно відображається насамперед на якості обслуговування будинків, адже усі претензії щодо цього пред’являлись об’єднанням, які були змушені нести відповідальність за те, на що вони, фактично, не в змозі впливати. У такій ситуації важко добитись правди, тому що компанії, які отримують гроші за свої послуги, не несуть відповідальності за їх якість.

По-друге, від такого формату відносин страждає гаманець жильців будинків, оскільки тарифи формуються як для юридичної особи, а значить, тарифи завищуються і платити приходиться більше.

Деякі із обслуговуючих організацій виступають у ролі монополістів і, часто зловживаючи таким становищем, диктують свої умови співпраці, вигідні для них, але не для ОСББ. Ця проблема системна і не адаптована до сучасного ринку розвитку ОСББ, тому вирішувати її потрібно теж системно.

Стосунки монополістів та ОСББ потрібно врегульовувати на рівні місцевої влади, але для того, щоб досягти компромісу, має бути налагоджений діалог між цими сторонами та заключні відповідні договори про надання послуг.

«Адвокасі кампанія на відстоювання прав ОСББ» - так називається проект ОСББ «Відродження», метою якого є врегулювання стосунків між ОСББ та надавачами послуг. Проект підтримується Міжнародним фондом «Відродження».

У межах проекту було проведено ряд зустрічей з представниками найбільших монополістів-надавачів послуг Луцька і з деякими з них таки вдалось знайти спільну мову.

Насамперед, вирішили питання ліфтів, яке вже довгий час непокоїть ОСББ. ПП «Волиньліфт» поступився у деяких позиціях і переглянув тарифи для ОСББ.

Що ж стосується комплексного обслуговування ліфтів, то тут «Волиньліфт» вже не був таким поступливим, тому цей аспект ще до кінця не вирішений.

Натомість інша організація цього профілю зголосилась до співпраці, а саме – ПП «Укрвертикаль». З цією компанією заключено договір про обслуговування частини ліфтів, які раніше були закріплені за «Волиньліфтом».

Наступним стало комунальне підприємство «Луцькводоканал», з яким ОСББ хочуть укласти домовленості про розмежування границь відповідальності зовнішніх та транзитних мереж. З цією метою вже написані листи про складення відповідних актів, наразі, очікуються відповіді. Проблему розмежування відповідальності за транзитні мережі обговорили також із ДКП «Луцьктепло», хоч остаточного рішення ще не прийнято.

Позитивних зрушень ОСББ досягли у перемовинах із провайдерами зв’язку. Телекомунікаційні компанії «Датагруп» та «Київстар» погодились відшкодовувати об’єднанням частину коштів за транзит по кабельних мережах, що проходять по фасадах будинків.

З такими ж пропозиціями звертались і до компаній «Аверс» та «Укртелеком», але вони на запропоновані умови не пристали, тому робота триває.

«Не можу сказати, що ми вже досягли усіх цілей, які ставили перед собою у боротьбі з монополістами, але справа не стоїть на місці і позитивні результати переговорів із деякими організаціями присутні. В народі говорять, що початок – це вже половина справи. На мою думку, почали ми досить вдало, продовжувати будемо в тому ж дусі,» - каже голова Асоціації ОСББ «Лучани» Юлія Саботюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Іван Показати IP 21 Лютого 2012 10:02
Ну що, фактично нічого не вирішили. Навіщо таке ОСББ створювати, що нічого не вирішується. А де наша влада, прокуратура, суди?
Ujcnm Показати IP 21 Лютого 2012 14:38
голова Асоціації ОСББ «Лучани» Юлія Саботюк брехуха и аферистка
таня до Ujcnm Показати IP 6 Червня 2015 17:16
Не брешіть. У нас вона очолює осбб і все прекрасно. Це депутат міськоі ради і поважеа людина. Таке ви пишете просто від зависті.І тільки люди низького освітнього ріаня вам повірять..
Іван Петрович до таня Показати IP 6 Червня 2015 17:18
Повністю вас підтримую. Скільки років пройшло а ОСББ процвітає
Кварц Показати IP 1 Листопада 2013 14:31
Саботюк разом з Бондаруком- дует аферистів. Бондарук взагалі має невиплачений кредит понад 20млн.
я Показати IP 6 Червня 2015 17:20
Ці всі коиенти пишуть і читають ті, які люблять пліткувати і вірити пліткам.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus