USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Наскільки доцільно створювати ОСББ у Луцьку

4 Вересня 2015 13:02
Про позитивний досвід створення ОСББ у Луцьку свідчить розвиток окремих будинків і навіть цілих дворів. Окремі тому, що це лише перші кроки до об’єднання співвласників багатоквартирних будинків в обласному центрі Волині.

В цілому, у Луцьку створено 180 ОСББ, 36 з них входять до Асоціації ОСББ «Лучани», яку очолює Юлія Сабатюк.

З метою розвитку об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, додатково з 2012 року залучаються кредити задля реалізації енергозберігаючих заходів. На черзі ще одне ОСББ на утеплення, три ОСББ на індивідуальний тепловий пункт (ІТП) та одне - на заміну вікна.

Про подробиці кредитування та позитивний досвід лучан у сфері енергозбереження активісти Громадянської мережі ОПОРА поспілкувалися з головою правління Асоціації ОСББ «Лучани» Юлією Сабатюк.

- З якими банками Ви співпрацюєте, аби отримати кредит?

- Кредити ми беремо у державних банках - «Укргазбанк» та «Ощадбанк», але під 25%.

Найчастіше беремо кредити в «Укргазбанку». Він доступніший, а ще з ним узгоджено всі нюанси. Щодо «Ощадбанку», то їхні умови є менш пристосованими до нас, як до неприбуткових організацій. Проте нещодавно нас повідомили про зміну умов. Зокрема:



- Після реалізації кредиту, яку економію отримують мешканці?

- При встановленні ІТП (враховуючи, що всі вони зі збалансованими клапанами, тобто автоматика) економія складає 50% від тарифу міста Луцька, а утеплення дає додаткових 30%.

Наприклад, ОСББ «Біном», що попроспектуПеремоги, 10. Там заощадження – 80%. До речі, у будинку навіть ліфти замінили.
Гарним прикладом економії є ОСББ «Явір 2011». 30 грудня ми запустили обладнання, і відтоді не платили по тарифу міста. По плану мали сплатити протягом 4 місяців 181 тисячу гривень, а реально сплатили лише 81 тисячу гривень. Практично 100 тисяч гривень економії.

Мешканці, побачивши це, вирішили ще й утеплити будинок. Тому, ми беремо кредит на 2 мільйони гривень для утеплення шестиповерхового будинку.
А в нашому ОСББ «Відродження» навіть сходові майданчики розмальовані.
- Розкажіть,як впроваджуються енергозберігаючі заходи?

- Заходи з термомодернізації робляться послідовно. Спершу йде ІТП, адже це найбільш дорого вартісна послуга. Після отримання запланованих 50%, зазвичай встановлюють вікна. Для встановлення світлодіодного освітлення достатньо коштів, які є на рахунках ОСББ.

Ось, знову ж таки, ОСББ «Явір 2011». До модернізації сума за опалення становила 9,62 гривні, а після встановлення ІТП з’явилась ще одна стаття – ремонтний фонд. Проте в сумі у фонді на ремонт і опалення сплата значно менша.
- А куди ж діваються заощадженні кошти?

- Зекономлені кошти, здебільшого, витрачаємо на різні заходи. Але в межах тієї суми, яка сплачується за утримання будинку. Люди на це йдуть, адже розуміють, що ціни продовжуватимуть підвищуватися. Фактично, нічого не витрачаючи, люди платять менше за комунальні послуги. Таким чином я і працюю – на економії.

- Яка динаміки щодо створення нових ОСББ?

- Навіть порівнюючи з 2014 роком, ОСББ створюється більше. Люди знають, що потім їм нав’яжуть аналогічний ЖЕК, просто реорганізованийв іншу компанію. І все.Але у нас бракує інформаційної політики. А людям потрібно відкривати на очі.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що лучанам чиновники не пояснюватимуть, як побороти монополію жеків.

А вже до липня 2016 року лучани повинні визначитися, хто обслуговуватиме їхні будинки. Проте насьогодні мало хто достеменно знає про те, як і що треба зробити, аби стати повноправним господарем у власній багатоповерхівці. Відтак, департаменту ЖКГ пропонували розробити програму і план заходів щодо демонополізації ЖЕКів на ринку комунальних послуг. Проте депутати міськради вважають, що це питання не на часі і залишили лучан сам на сам зі своїми комунальними прбелемами.

- Яким чином Ви залучаєте нові ОСББ брати кредити?

- Звичайно, проводимо інформаційно-роз’яснювальну роботу. Відразу ж кредити не беруть. Ми показуємо порівняння витрачених ними коштів з тими коштами, які б сплачували при встановленні енергоощадних заходів. А через півроку, як то кажуть, «вода і камінь точить». Тоді люди вирішують брати кредити.

Окрім нас ніхто не прийде та нічого не зробить. Ніхто не буде дбати за наше майно краще, аніж ми самі. Я займаюся енергозбереженням для країни. Адже кожен у своєму житті повинен щось залишити після себе. І це «щось» має бути корисним та позитивним.

Cпілкувалася прес-секретар житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Олена Чудінович
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
лучанка в додаток Показати IP 4 Вересня 2015 13:48
Отак як маскує тариф за утримання будинку це 4гр.15 коп.за кв.м.,так люди будуть ошарашані всякими кредитами.Взяла один будинок на Відродження і носиться зним як кіт з салом.Покажи інші. Люди не ведіться на всякі такі експерименти.Бо хто її підтримує ,то з вашої ж "економії" має ВІДКАТ
дід Панас до лучанка в додаток Показати IP 4 Вересня 2015 14:57
тоді живіть в обіср@них під'їздах з бомжами на даху, непрацюючими ліфтами та пописаними стінами і уповайте на міську раду чи державу. Думаю ви звикли на когось спирати свої проблеми)
противник ОСББ Показати IP 4 Вересня 2015 14:28
все це розвод, міська рада просто хоче здихатись ваших жеків і житлового фонду щоб не чути ніколи тече криша, або щось з цим стояком холодної води. спочатку вас всіх сплавлять в осбб а потім скажуть ви ж самі хотіли от тепер і скидайтесь по хз скільки щоб вирішити проблему, а тут ще і кредити почнуть брати і самі далі знаєте що відбувається, а гасити будете ви всі разом.
осбб Показати IP 4 Вересня 2015 14:40
в Луцьку два монополіста ЖКП і Асоціація, і там і там лапшу вішають. Ви спочатку територію покосіть і площадки помийте.Дитячі майданчики відремонтуйте а вже потім косіть бабло.
Явір Показати IP 4 Вересня 2015 14:48
Чомусь мають робити всі так, як це вигідно комусь. Ті самі сушки для білизни за вікном мають всі купити одинакові по 200 гривень за кусок кутника. Зовнішні антени, по яких приймають загальнонаціональне телебачення, пропонують прибрати і підключатися до якоїсь Волі на її список каналів і на її умовах. До встановлення лічильника в кімнатах було жарко і платили мало, після встановлення останню зиму всі мерзли і платили ба опалення більше. То кому вигідно?
ОСББ Явір до Явір Показати IP 4 Вересня 2015 17:30
А ну напиши скільки ти платив *, брехун!
Ще виживаю Показати IP 4 Вересня 2015 16:19
Стояки води ледь живуть, газові труби на фарбі тримаються, ржаві. А вони утеплюють. То, що вікна на кухнях дерев'яні, то ще газ провітрюється. Замінять на пластикові - і як бабахне, то мало не покажеться.
за ОСББ Показати IP 4 Вересня 2015 16:32
ОСББ - це добре, тільки від них треба ізолювати таких , як Бондарук. Красти вже немає де, скрізь прокрався і пробрехався, відтак поліз в ОСББ.
Ірина Показати IP 5 Вересня 2015 19:14
Юлія Володимирівна, звичайно, претензії є, всім не догодиш, але ми за ОСББ, вдячні за намагання зменшити витрати мешканців. Хто б що не писав, не казав, але це не ЖЕКи і пора вже їх забути назавжди, як страшний сон!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus