USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12

Останні веранди Луцька. Фоторепортаж

4 Серпня 2023 18:55
Веранди зникають. Просто на наших очах цей архітектурний елемент йде у небуття. За якийсь час, вочевидь, у місті їх просто не стане.

Тлумачний словник української мови визначає веранду так: «Прибудована до будинку, крита дахом галерея, тераса». Вважають, що саме слово через посередництво російської потрапило до нас з англійської мови. Жителі Туманного Альбіону запозичили його у португальців, які у свою чергу «прихопили» поняття в індійців. Воно має схоже звучання на багатьох європейських мовах: від англійської до білоруської і від верхньолужицької до македонської.
Вперше про веранди починають згадувати у середині ХІХ століття. А пік їхнього розвитку припадає на першу половину – середину ХХ століття.

За Польщі для спорудження веранди потрібно було мати проєкт. З архівних документів Державного архіву Волинської області знаємо, що луцький архітектор Олексій Петров у 1934 році спроєктував для Гути Вайнрейхової веранду, яку мали звести за адресою Ягеллонська, 72 (нині це вулиця Лесі Українки).
Звісно, веранди споруджували й пізніше. Але чим далі, тим менше. Уявляєте, у скількох сучасних будинках є веранди? Отож.

Читати ще: Гуща: село, що стало вулицею. Фото

Тож ми вирішили пройтися Луцьком і зафіксувати останні веранди міста.

Прогулявшись вулицями спочатку за допомогою віртуальної карти, намітили понад десяток веранд. Як виявилося, далеко не всі з них і досі можуть порадувати любителів старовини. Чимало будинків зазнали реконструкції і веранди змінилися до невпізнання або ж канули в Лету. Тому ще більш цінними видаються ті, що дожили до наших днів.
Часто вже й самі власники не знають, якого віку їхня прибудова.

– Точно сказати, коли була споруджена веранда не можу, – розповіла мешканка одного з «верандових» будинків. – Хату збудували ще за бабусі, приблизно у 1975 році.
Треба визнати, що більшість збережених веранд простенькі, але трапляються й витончені. Найдовершенішою є веранда у будинку на вулиці Товаровій. За нашими спостереженнями найбільше будинків з верандами збереглося у межах колишніх сіл Красне та Кічкарівка, які нині входять до складу міста.
Ще одна знахідка чекала нас на вулиці Червоного Хреста. Власник будинку Георгій Семенюк розповів цілу історію.
– Мій дід купив обійстя у 1906 році. За його словами, будинок споруджено у 1880-х роках. На момент купівлі веранда вже була, вона незмінна з тих часів і досі. Доглядаємо за нею. На фотокартках польських часів видно дерев’яне різьблення. Власне веранд було дві. Вони розташовувалися симетрично з двох боків будинку. Але одну з них зруйнували і господарі не захотіли відновлювати, – розповів Георгій Михайлович.

Сергій НАУМУК

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Клава Показати IP 5 Серпня 2023 05:20
у фондах Волинського краєзнавчого музею є виконаний рукою згаданого архітектора Олексія Петрова фрагмент кошторису польською мовою з його особистою печаткою, 2 картонки з планами будинку, акт про ввід в експлуатацію від 1934 року будинку по заулку Сирітському, 6а на Яровиці.. + акт на купівлю землі під вказаний будинок..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus