USD 39.90 40.20
  • USD 39.90 40.20
  • EUR 39.90 40.25
  • PLN 9.90 10.00

Освітлення та перерви: луцька лікарка про те, як зберегти дитячий зір

13 Листопада 2023 18:00
Сучасні школи побудовані з врахуванням гігієнічних норм, необхідних для збереження гостроти зору дитини. Але значну частину дня діти, особливо молодшого дошкільного віку, проводять вдома.

Як зберегти дитячий зір з дитинства? На це питання відповіла лікар-офтальмолог Луцької міської дитячої поліклініки Наталія Олегівна Мельник, пишуть у КП.

Перш за все лікар радить забезпечити щоденне хоча б двогодинне перебування сина чи доньки на свіжому повітрі (взимку не менше однієї години). Під час виконання домашніх завдань обов’язковим є десятихвилинні перерви через кожні 35-40 хвилин. Перегляд телепередач дозволяється впродовж 30-45 хвилин на день 2-3 рази на тиждень. Відстань до екрану повинна становити не менше трьох метрів.

Правильна поза дитини під час виконання домашніх завдань забезпечує потрібну відстань від очей до книги чи зошита. При хорошій гостроті зору ця відстань становить 30-35 см. З метою покращення умов зорової праці й зменшення нахилу голови, в школах використовують парти з невелихим нахилом. У домашніх умовах необхідно застосовувати підставки для книг. Сприяють правильній позі дитини під час виконання домашніх завдань і відповідно підібрані меблі. Але часто батьки більше турбуються про стиль квартири, а не про створення для дітей сприятливих умов для гри і занять.

Оптимальним для підготовки уроків є денне світло. В наш час виконання цієї вимоги є не завжди можливим, так як діти навчаються в школі в дві зміни. Тому велике значення має освітлення у вечірній час. Найкраще, коли для освітлення використовується люмінісцентна лампа. Домашні завдання добре виконувати за столом із настільною лампою з непрозорим абажуром і електричною лампочкою потужністю не менше 60 Вт. Лампа повинна стояти з лівої сторони (оскільки при цьому не створюється тінь від руки) і на такій відстані, щоб тепло від неї не гріло голову дитині.

Якщо ж Ви помічаєте перші ознаки погіршення зору в дитини, відвідайте дитячого окуліста Луцької міської дитячої поліклініки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus