USD 39.56 39.90
  • USD 39.56 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Парламентські вибори в Польщі: утретє поспіль перемагає партія Ярослава Качинського

16 Жовтня 2023 10:23
Партія «Право і справедливість» Ярослава Качинського утретє поспіль перемагає у парламентських виборах в Польщі. Однак, цього разу вона змушена буде шукати коаліційного партнера.

Про це свідчать дані екзит-полу, проведеного центром Ipsos на виборчих дільницях у день голосування, передає Укрінформ.

Згідно з даними екзит-полу, за «Право і справедливість» віддали свої голоси 36,8% виборців. Вона на 5,2% випередила опозиційну «Громадянську коаліцію» Дональда Туска (31,6%).

Згідно з попередніми очікуваннями, п’ятивідсотковий виборчий бар’єр подолали також коаліція «Третій шлях» (13%), «Нова Лівиця» (8,6%) і націоналістична «Конфедерація» (6,2%).

За уточненими даними, явка на виборах могла скласти 72,9%, що є найвищим результатом в історії проведення парламентських виборів в демократичній Польщі.

Читати ще: Ультраправі сили збільшують вплив у Польщі: що це значить для України

У перерахунку на депутатські мандати, правляча партія здобуває у Сеймі 200 депутатських мандатів, що недостатньо для створення коаліції мінімум в 231 депутатський голос.

Три ліво-ліберальні опозиційні сили («Громадянська коаліція», «Третій шлях» і «Нова Лівиця») разом можуть сформувати коаліцію, маючи 248 депутатських мандатів. Націоналістична «Конфедерація» може здобути лише 12 депутатських мандатів.

Лідери найбільших партій – Ярослав Качинський і Дональд Туск – вже назвали результати екзитполу своїми перемогами. Качинський зауважив, що перед його політичною силою буде непростий час на формування більшості.

Президент Польщі Анджей Дуда раніше заявив, що надасть право формувати коаліцію політсилі, яка набере найбільше голосів.

Як відомо, Державна виборча комісія Польщі планує оприлюднити остаточні результати виборів у вівторок в першій половині дня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus