USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Патріотичний флешмоб та воїни 100-ї бригади з-під Бахмута: День вишиванки у луцькому університеті. Фоторепортаж

18 Травня 2023 17:09
День вишиванки традиційно для українців є одним із найбільших патріотичних свят. Адже вишиванка є кодом української нації. А під час війни вона стала оберегом для українських воїнів, які боронять нашу землю від російської навали.

Цінують це свято і в Луцькому національному технічному університеті, студенти якого влаштували патріотичний флешмобом з імпрезою. А особливими гостями стали воїни 100-ї бригади територіальної оборони, які повернулися нині на Волинь та проходять реабілітацію після поранень.

Десятки студентів та викладачів у вишиванках перед головним корпусом утворили серце із написом ЗСУ всередині нього, показуючи так підтримку українським воїнам.
Потому бійці 100-ї бригади Тарас Федін, Петро Бабій, Валерій Гнатюк та Владислав Козачок поділилися зі студентством своїми думками та розповіли про проходження реабілітації. Командир взводу 53-го батальйону Владислав Козачок свого часу навчався у політесі, тож фактично повернувся у рідну альма-матер. У нього нещодавно народилася донечка, тож командування відпустило його на рідну Волинь, але вже 20 травня повертається до побратимів на передову.
24 лютого, як зізнається Владислав Козачок, він пережив найгірші миті у житті. В першій годині ночі відпочивав з друзями у закладі, обговорювали ситуацію в країні. А вже о п’ятій ранку розпочалася повномасштабна війна.

«Я зрозумів, що мої друзі з Бердянська, Херсона, Нової Каховки швидко опинилися на окупованій території. Моя особиста думка, що країну хотіли здати, навіть серед офіцерів було багато зрадників. Але наша контррозвідка добре спрацювала», – зазначив Владислав Козачок.
53-й батальйон першим із 100-ї бригади потрапив у Бахмут. Ніхто не вірив, що їх відправлять саме туди, адже як такого бойового досвіду бійці не мали. Думали, що це буде Херсонський напрямок, однак все ж хлопці опинилися в Бахмуті, де ворог був інколи на відстані 150 метрів.

«Всі дуже радіють, коли в зведеннях Генштабу у втратах ворога +500. Але ніхто не знає наших втрат. У Бахмуті дуже великі втрати нашого особового складу, оборону тримати дуже складно. Вся зброя, яка тільки є у російської федерації, була застосована на цьому напрямку», – розповів військовий.

Воїн закликав зрозуміти, що бойові дії не так і далеко, тому не треба забувати, що в країні війна. Але водночас наголосив, що перемога обов’язково буде, якщо кожен працюватиме на своєму фронті.
Тарас Федін вже не вперше йшов у бій. Він наголосив, що пишається бути пліч-о-пліч з такими хлопцями. Воїн відзначив, що система багато до чого не готова, але багато позитивних речей, зокрема і в лікуванні військових, роблять люди безпосередньо на місцях.

«Ми віримо у вас, адже саме ви є нашим майбутнім», – наголосив Тарас Федін.
Петро Бабій відзначив об’єднання нації після початку повномасштабного вторгнення росії. Він акцентував, що зараз для України важкий час, адже нам усім потрібно захистити нашу країну. Військовий мріє, щоб у майбутньому нашій країні заздрили усі, бо українці – найславніша нація.
Валерій Гнатюк, який отримав поранення голови у Бахмуті, подякував усім, хто допомагає проходити йому реабілітацію і в медичному плані, і психологічному. Нині він потрохи починає розбирати букви і слова, які забувся під час поранення.

«Хочу подякувати хлопцям, з якими ми зараз тут і які зараз на позиціях. Ми дуже зблизилися за час війни. Якби не Влад, який виводив мене на лінію евакуації, то, напевно, там би я і залишився. Росія – це споконвічний наш ворог, який ніколи не тримав нас у спокої. Наша сакральна місія – зупинити це всесвітнє зло, щоб ми всі дихали спокійно», – переконаний Валерій.
Бійцям подарували прапор від студентської ради, який підписали усі факультети. Також вони отримали подарунки і від університету.
Студенти подякували воїнам за розповідь та влаштували імпрезу з патріотичними співами й танцями. Під час виступів згадували не лише про День вишиванки, а й про День матері, однак лейтмотивом імпрези були події повномасштабної війни.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus