USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Перенести не можна лишити, - експерти про пам'ятник Бандері у Луцьку

14 Січня 2017 12:22
Дискусія про встановлення пам'ятника Степану Бандері біля луцького РАЦСу триває вже давно. Нарешті, напередодні Нового року, визначилися з датою і вартістю постаменту. Однак рішення про виділення з міського бюджету 350 тисяч гривень на добудову пам'ятника Бандері депутати на сесії так і не підтримали.

Голова фракції «УКРОП» у міськраді Ігор Поліщук зазначив, що потрібно раціонально підійти до питання пам’ятника, організувати голосування або громадські слухання, щоб з’ясувати, чи хочуть цей пам’ятник бачити лучани, і де він має бути встановлений.

ЧИТАТИ ЩЕ: «ЗДОРОВИЙ ГЛУЗД МАЄ ПЕРЕМАГАТИ ПОПУЛІЗМ», - ІГОР ПОЛІЩУК ПРО ПАМ'ЯТНИК БАНДЕРІ

Також з'явилася пропозиція змінити місце для постаменту. Депутат міськради від «УКРОПу» Олександр Кравченко запропонував увіковічнити Степана Бандеру у сквері навпроти обласної прокуратури.

Про те, чи варта уваги така ідея та чи взагалі потрібен пам'ятник Бандері в Луцьку, "Конкурент" поцікавився у луцького архітектора Андроша Бідзілі та керівника ГО "Мистецький трамплін", яка, власне, зініціювала створення ""Бандера Square", Романа Гаха.

"Я ще колись казав і відмовився від участі в журі. Якщо ви його поставите біля будинку урочистих подій, то москалі не будуть на наших дівчатах одружуватися. Це жарт, звісно, але насправді ставити там пам'ятник – це абсурд. Якщо навпроти прокуратури – то, звичайно, там можна, там вулиця Бандери. Я взагалі проти пам'ятників, хоча я автор тих пам'ятників, які стоять в Луцьку. Шевченко, Грушевський – це одне, а щодо Бандери – це неоднозначно. Та й зараз, мені здається, не до пам'ятників взагалі. І люди неоднозначно до цього ставляться", - зазначив Андрош Бідзіля.
"Вони хочуть поставити пам'ятник Бандері перед РАЦСом, але кожен адекватний лучанин розуміє, що там йому не місце. Ми насправді проти того, щоб у найближчі 50 років встановлювали пам'ятники і висували історичні постаті на передній план, бо, як бачите, ні до чого хорошого це не приводить. Історія сама покаже і нащадки наші будуть вирішувати, кому потрібно встановлювати пам'ятники", - переконаний Роман Гах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 32
123 Показати IP 14 Січня 2017 12:31
Це експерти з чого?
Анонім до 123 Показати IP 14 Січня 2017 21:46
Бідзіля - це архітектор, який спроектував багато будинків, в т.ч. і приміщень держструктур в нашому місті.
Анонім до Анонім Показати IP 15 Січня 2017 17:28
то нехай ще історію почитає перед тим як свої "розумні" думки висловлювати
V. Показати IP 14 Січня 2017 12:34
Розумна людина. Добре було б якби почитали коментатори з цього обговорення http://www.volynnews.com/news/society/luchany-zbyraiut-pidpysy-proty-pamiatnyka-banderi-bilia-ratssu/
Вася Показати IP 14 Січня 2017 12:49
Андрош Бидзилля дело говорит. Сторонники бендеры, да услышьте адекватную мысль хотя бы старшего и опытного человека. Вы уже конкретно "закумарили" идеей этого спорного памятника. Носитесь как курка с яйцом. Неужели иных проблем нет?!!
Васі до Вася Показати IP 14 Січня 2017 13:14
Для свиней одна проблема-було б в коритах що почавкать. А про духовне-так вони ж свині.
Лучанка до Васі Показати IP 14 Січня 2017 13:48
Якщо духовне- це Ваші думки, Ваш стиль викладення думок, то мені хочеться бездуховності...
Анонім до Лучанка Показати IP 15 Січня 2017 17:29
достойна відповідь ідейного комуняки
Георгій Показати IP 14 Січня 2017 13:27
Що люди тільки будуть робити, аби лиш тільки нічого не робити ! Одні хочуть, а не можуть, а другі можуть, а не хочуть. А користається тим влада, яка киває то на одних, то на других. Дивіться - нема єдності ні серед одних, ні серед других, а то ми би з радою душею. На сьогодні є рішення про спорудження і ваш обов'язок його виконати ! Вважаєте, що воно дурне - то задекларуйте свою позицію, наберіться мужності і відмініть його. А то як той дурний прапорщик - стой там, іді сюда! Проведіть у місті плебісцид чи референдум і, як люди скажуть так і зробіть. Але за дурні рішення, розтрату коштів, за то, що людям голову морочите - треба відповідати і політично, і по кодексу кримінальному, і перед Богом, і перед людьми. А то весь Луцьк на посміховисько виставили ...
Мешканець Показати IP 14 Січня 2017 13:32
Вася ти просто при......Бендери-це місто в Молдові,а ти не знаєш елементарних речей і ще щось тут пишеш,згинь...
Любов Показати IP 14 Січня 2017 13:54
Я вважаю, що не місце пам'ятнику Бандері біля РАЦСу - це місце для закоханих, нової сім'ї. Там якщо і має бути пам'ятник, то лише той, що символізує кохання. А пам'ятник Бандері повинен стояти в іншому місці.
Мешканцю Показати IP 14 Січня 2017 13:56
Ти так добре знаєшся на при..., як може знатись тільки при....к., бо йдеться про Бандеру, а не по-московські - Бєндєру. Бандера - від "бандер", тобто прапор. Це по-вашому - "флаг". А про Андроша Бідзілю взагалі варто надовго замовчати, після його пам'ятника на Київському майдан "Борцям за волю України" - така собі капличка під вікном обласного губернатора. У людини немає елементарних знань про те, що таке архітектурний ансамбль, перспектива. Не знає, що не може прапор бути вище за хрест, і навіть український.
свідомий Показати IP 14 Січня 2017 14:32
Я вже колись писав що неможна з вбивці і терориста робити героя хоч би якими благими намірами він при цьому не керувався соромно потім буде за такого героя. Поїдете закордон чи до вас приїде іноземець і запитає вас що видатного зробив ваш герой і ви скажете він вбивав і закликав вбивати людей іншої нації і в будь якого іноземця виникне логічне запитання якщо вони шанують таку людину то мабуть і до мене як до людини іншої нації ставитимуться вороже. Дитина ваша вас запитає і що ви її поясните що інших вбивати можна тільки через те що вони не такі як ви. Щодо памятника проведіть референдум подобається РАГС густонаселений район як ви аргументуєте будь-ласка окультурте парк ззаду за ним зробіть широку гарну центральну алею поставте памятник зробіть лавочки освітлення клумби щоб можна було прийти посидіти прогулятись подумати а не на готову площу дупою до молодят як сідло на корову хочете впихнути свого боввана. Якось не по феншую виходить площу будували мої діди й батьки для вас -ворожі совєти а ви туди непорочного Бандеру вліпите. Боюсь аби площа на нього негативно не вплинула. Не хочете так можна ще радикальніше побудуйте новий мікрорайон для таких як ви поназивайте в ньому вулиці школи площі іменами своїх кумирів наставте їм памятників живіть радійте і не мучте ні себе ні інших думаю ніхто проти не буде.
Анонім до свідомий Показати IP 14 Січня 2017 21:51
Повністю підтримую! Дуже гарно написали!
Анонім до свідомий Показати IP 15 Січня 2017 17:33
напиши свої розумні в архітектурно-будівельну комісію
Анонім до свідомий Показати IP 15 Січня 2017 18:10
сам ти вбивця і терорист феншуйний комуно-кагебістський. все решта - словесний понос.
Анонім Показати IP 14 Січня 2017 14:49
На Волинь Пості писали: Виділили 350тис грн. на розчищення русла річки Стир! На бандеру 3 ляма хочуть дать! Вибачте питання; -як зникне вода ви підете до пам'ятника?
Свідомому Показати IP 14 Січня 2017 14:57
Так хто ж твої "герої",може проінформуєш.За цією логікою,то всі вбивці і терористи,хто боровся за свою країну.
Анонім до Свідомому Показати IP 15 Січня 2017 00:10
В Америцы такого звання "Герой Америки" неме. http://www.silskivisti.kiev.ua/19031/index.php?n=20221.
Анонім до Анонім Показати IP 15 Січня 2017 18:06
у США своя система державних та федеральних нагород
Коля Показати IP 14 Січня 2017 15:58
А де баланс думок, журналісти? Тільки на пана працюєте і срібняки відробляєте?
ВОВК Показати IP 14 Січня 2017 16:13
дід має рацію . Тра поставити ідола біля Бураціна. Щоби Коля касамолець і прихвосні погано спали.
123 до ВОВК Показати IP 14 Січня 2017 16:30
Біля "Буратино" саме то! Бо прокуранти будуть пам'ятати, що може Стьопа прийти і порядок навести , дивлячись своїм чесним та важким поглядом у вікна Прокуратури, комусь пам'ятник саме то, тому що на полі Дурнів (бо Буратино ), а патріотам - на Сквеа імені Бандери, біля вулиці однойменній, у самісенького центрі міста. Всім догодить влада!
Маша Показати IP 14 Січня 2017 19:11
Немає інших справ ніж пам'ятник Бандері.Інфляція,подорожчали продукти,квартплата,на Сході гинуть наші хлопці,а вам пам'ятник подавай,,( не сотвори себе кумира),пам'ятаєте таку доповідь?
Їван Показати IP 14 Січня 2017 19:49
Тілько біля прокуратури і більш ніде ! Бо за тими @@@ глаз і глаз нужен . А ТЦ Буратіно націоналізувати і зробити в ньому музейний комплекс провідника . А то споєний Козюриним пивом елєкторат пооб@сикає все кругом .
Лучанка Показати IP 14 Січня 2017 22:44
Бандера не св.Миколай і не Матір Божа, щоб благословляти молоді сім*ї на щасливе сімейне життя!! Ставте його де інде (а краще - взагалі не ставте!!) біля місць його "бойової слави", якщо такі в Луцьку є. І гроші на пам*ятник збирайте самі, а не за кошти міста!!! В місті є багато проблем на які потрібні кошти, а не на пам*ятники - Бідзіля мудрий і шанований архітектор! А міським депутатам потрібно спитати громадян про їх думку щодо цього пам*ятника, бо в подальшому будете мати лише головний біль!!
Дописувач Показати IP 15 Січня 2017 07:53
Так не буде там скоро того ЗАГСу,кого благословляти.Питання вже давно стоїть про перенесення,а там буде щось комерційне.Тепер все електронно,ви відстали від життя.
Волинянка Показати IP 15 Січня 2017 13:36
Читаю деякі коментарі і мені став соромно за своїх земляків. Хоч би почитали справжню біографію Степана Бандери, а не КГБістську брехню. Хоч би згадали про тисячі розстріляних у світами у луцький тюрмі. Бандера боровся за Україну, незалежну державу рідну для українців, бо кожна нація має право на свою державу і має бути в ній господарем, а не прохачем. Чому ми і зараз випрошуємо квоти для української пісні в радіо і Телефонах? Не задумувались? А тепер нащадки НКВедистів, що розстрілювали українців у луцький тюрмі, нам будуть розповідати герой Бандера чи ні. Задумайтесь люди.
Анонім Показати IP 15 Січня 2017 17:39
перейменувати проспект Молоді в проспект Героя України Степана Бандери, а у приміщенні РАГСу створити музей національної історичної памяті, бо там все-одно ніхто не хоче проводити церемонію оформлення шлюбу ( яка взагалі-то повинна у церкві проводитись)
123 до Анонім Показати IP 16 Січня 2017 15:04
А у нас, взагалі то, свобода совісті і віросповідання. Я може до церкви не ходжу, маю на то право. То Ви мені ще будете вказувати де мені шлюб реєструвати? Під пам'ятником вашому ідолу? Ви хоча б почитайте історію про радянські часи і порівняйте з теперішнім: 1:1 у плані методів пропаганди і нав'язування своєї ідеології. А це про що говорить? Що ви будуєте тоталітарне суспільство, все через насильницьке нав'язування своїх думок, своїх ідолів, своєї історії.
Молодь Показати IP 15 Січня 2017 17:53
Не нав'язують нам ідолів!!!!
Анонім до Молодь Показати IP 15 Січня 2017 18:34
іди проспись, ідол. завтра в школу

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus