USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Перешкоди перетворюй на можливості: як 20-річний волинянин-плавець Максим Ткачук готується до олімпійського відбору

28 Лютого 2024 18:10
У дев’ять років Максим пішов на секцію із плавання. Вже за рік десятирічний лучанин здобув перемогу на перших обласних змаганнях, а нині готується до відбору на участь в паризькій Олімпіаді.

Максим Ткачук – один з наймолодших серед волинян, хто претендує на олімпійську ліцензію та гість проєкту Волинської облдержадміністрації «Волинь Олімпійська».

У свої двадцять він – майстер спорту України з плавання, бронзовий призер чемпіонату Європи з плавання серед юніорів.

Вода стала невід’ємною частиною його життя шість разів на тиждень, адже саме стільки тривають тренування чемпіона. Дві години щодня зранку та ввечері – великий спорт, як і вода, не пробачають помилок та нехтування підготовкою.

Читати ще: «Мрію про олімпіаду», – волинянин, який здобув бронзу на Чемпіонаті Європи з плавання у Римі

Секція у СДЮШОР плавання міста Луцька привела Максима до всеукраїнських та міжнародних перемог.

«Почалося все як саморозвиток – бо я не умів плавати, а потім виграв перші змагання. В мене швидко виходило підлаштовуватись під завдання та вимоги тренера. Так все й відбулося – поступово», – розповідає спортсмен.

Однак за цією легкістю стоять жорсткий режим, дисципліна, віра в себе та довіра до тренера. Першим тренером Максима на воді був Анатолій Тихонович, який зараз у лавах ЗСУ. Сьогодні наставником чемпіона є тренер-викладач національної збірної команди України з плавання Володимир Самчук.
«Максим природжений плавець. Фізично він здатний та має навички із багатьох видів спорту. Волейбол, баскетбол – їх ми використовуємо поміж тренуваннями, аби розвантажитися. Але саме у плаванні він має дуже конкурентоздатну рису – вміння абстрагуватися від зовнішніх чинників, стресу, друзів на старті та інших факторів, що відволікають. Особливо це важливо на змаганнях, – відзначає Володимир Самчук. – Психологічне налаштування спортсмена має велике значення, і його треба пропрацьовувати. У Максима це виходить природно».

Читати ще: Десятеро волинян – претенденти на участь в Олімпійських іграх-2024

Звичайний день 20-річного спортсмена розпочинається о 5:30. Вже о шостій ранку Максим на тренуванні у воді. Також працює в тренажерному залі. Ввечері – знову тренування.

Графік дня плавців упродовж тренувальних зборів ще більш щільний та концентрований. Тренування займають весь основний час, аби не втрачати відчуття води. Тому єдиний вихідний, неділю, юнак намагається провести з легкістю, наприклад – звичайна прогулянка із друзями, коли усі вони не завантажені.

«Раніше я не дуже багато читав, а коли зрозумів це, то поставив собі за мету читати 30 сторінок щодня. Зараз дочитую «48 законів влади» – розповідає про різних правителів, царів та які перешкоди вони долали на шляху до влади. Як ці перешкоди перетворювали на можливості. Класна книга, багато життєвих ситуацій і порад, з яких ти обираєш для себе золоту середину, що збігається з власним баченням», – ділиться Максим.
Також книги радить спортсмену і тренер Володимир Самчук, який вважає, що інформована людина завжди знайде кращий вихід з будь-якої ситуації.

« Для мене взірцем є легенда плавання Майкл Фелпс, – каже Максим. – Є багато нових спортсменів, які «вистрілюють» та класно пливуть, і ти мотивуєшся ними, але так, щоб прямо кумир, напевно, немає».

«Найкращий приклад – це спортсмени, які досягають результату і втримують його, – переконаний Володимир Самчук. – Наприклад, Фелпс постійно покращував власний результат, ставив нову ціль та досягав її. Це в спортсменах найвища чеснота – знайти силу й мотивацію щодня змушувати себе ставати кращим. Можна перемогти конкурента, але коли ти перемагаєш самого себе – це зовсім інший рівень».

«Моя основна рекомендація – робити все на легкій ноті, – розважливо відповідає Максим на запитання, як спортсмену-початківцю не втратити віру у власні сили. – Не накручувати себе, абстрагуватись від зовнішнього. У мене також бували ситуації, коли в голову лізли думки: можливо, я роблю щось не те, може, треба спробувати щось інше. Добре, коли поруч є люди, які повертають тебе на правильний шлях. Треба вміти у таких кризових ситуаціях залишатися емоційно аморфним. У спорті чи в бізнесі це хороша риса – не дозволяти зовнішнім факторам збивати тебе зі шляху».

Наставник національної збірної команди України з плавання бажає молодим спортсменам довіри до тренера та цілеспрямованості: «Якщо ти цілеспрямований, то досягнеш результату. Усі стикаються з моментом зневіри чи занепаду сил. Справжня сила людини в тому, щоб подолати свою слабкість».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанка Показати IP 10 Квітня 2024 17:48
Звернення до Луцькоі громади ! Зробіть подарунок для бассейна СДЮШОР - електроний годиник у велику залу. Невже місто не може допомогти нашим дітям. Десятеро волинян – претенденти на участь в Олімпійських іграх-2024. Дякую за розуміння.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus