USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Переваги вирощування ріпаку*

11 Вересня 2017 15:54
Ріпаком щороку засівають гектари полів у всьому світі, зокрема і в Україні. Культура широко використовується у різних сферах виробництва, має характеристики, цінні у аграрному бізнесі. Так, нині для отримання хороших врожайних показників, досвідчені фермери використовують якісні гібриди з поліпшеними властивостями.

Про вирощування ріпаку в Україні, головні переваги цієї культури та інше читайте далі.

Що це за культура

Ріпак - однорічна рослина голландського походження, назва якої перекладається як «насіння капусти». Культура ріпаку призначена, зокрема, для корму тварин та приготування харчового масла, але також використовується для виробництва біопалива.

Квітки ріпаку яскраво-жовтого кольору продукують рясний нектар, з якого бджоли роблять мед світлого кольору, багатий на глюкозу.

Тим часом, те, що вирощування ріпаку є фактором диверсифікації обертання зернових культур, особливо пшениці, є великою перевагою для аграріїв.

Сфери використання

Ріпак, як правило, пресується для виробництва ріпакової олії. Те, що залишилися після екстракції олії, служить кормом для худоби. Фураж з ріпаку також особливо цінується фермерами, які не можуть годувати тварин зеленим кормом до пізньої осені, оскільки його вегетаційний період короткий. Також вирощування ріпаку є важливим фактором для виробництва біопалива.

Вплив на навколишнє середовище

Вирощування ріпаку має значні екологічні переваги. Воно дозволяє фіксувати нітрати, що містяться в ґрунті і, тим самим, боротися з забрудненням ґрунтових вод. Взимку культура ріпаку служить добривом, покриваючи ґрунт і скорочуючи ризик його змивання.

Окрім того, нектар вироблений рапсовою квіткою запилюється бджолами і сприяє захисту біорізноманіття.



Культивація ріпаку

Ріпак висівається аграріями восени, приблизно в середині жовтня, коли погода волога, але ґрунт ще не дуже холодний.Насіння ріпаку необхідно посадити на відстані 6 см один від одного і на глибині близько 3 см. Для оптимальних результатів, необхідно притримувати відстань в 15 см між рядами посадженого ріпаку.

Для того, щоб результат був гарантований, такі компанії як DEKALB, пропонують широкий спектр гібридів з поліпшеними властивостями (прибутковість, стабільність, резистентність на зовнішні фактори).

Щоб знищити бур'яни до посіву, ґрунт повинен бути зпушеним. Посів починає проростати і коренева система, яка формується, зуміє впорається з ризиками холодного періоду. У березні-квітні стебло подовжується, досягаючи оптимального розміру (близько 1 м). В кінці квітня починається цвітіння: рапсове поле покривається безліччю дрібних ароматних жовтих квітів, але тільки в липні місяці буде можливим збір урожаю.



Агрономічні інтереси вирощування ріпаку:

- Ріпак стимулює урожай пшениці. Ріпак має розвинену кореневу систему і здатний покращувати структуру ґрунту. Якщо рік врожаю ріпаку передує року культивації пшениці, продуктивність збільшується на 10-30%.

- Низький рівень інвестицій в бізнес з вирощування рапсу. Ціни на засоби боротьби з бур'янами і протигрибковий захист істотно нижчі при вирощуванні ріпаку, ніж інших зернових культур. Потреба в азотних добривах і фосфаті так само скорочуються.

- Обробка біо-відходів. Ріпак має високі здібності валоризації органічних відходів в кінці літа. Якщо посаджений досить рано, він може вбирати більше 100 кілограмів азоту, цим самим готуючи ґрунт.

- Ріпак дозволяє перервати цикл захворювань зернових культур. Короткі ротації зернових культур сприяють появі фузаріозу і гнилі. Сприятливий вплив ріпаку на короткі ротації зернових пояснюється ефектом «перетину». Крім того, розкладання ріпакових залишків, багатих глюкозинолатів, призводять до отримання токсичних сполук, здатних інгібувати грибок, що зберігається в ґрунті.

- Чергування культур спрощує усунення бур'янів. Боротьба з бур'янами стає на багато простішою, коли змінюваність культур доповнюється різними способами контролю. Вирощування однієї культури протягом декількох років поспіль сприяє зростанню тих бур'янів, які належать до того ж класу та циклу, що і рослина (пшениця, жито, гречка, ріпак та ін.)

Таким чином, рапс перешкоджає розмноженню бур'янів із зимовим і весняним циклом. Займаючи ґрунт з вересня по червень, рапс обмежує розвиток річних бур'янів протягом десяти місяців за умови, що осіння прополка є задовільною.

- Рапсове масло сприяє поліпшенню здоров'я. Мета вирощування ріпаку в більшості випадків є виробництво масла. Воно надзвичайно корисне для здоров'я, так як до його складу входять гліцериди ненасичених жирних кислот. Споживання рапсового масла зменшує ризик тромбоутворення, протидіє появі серцево-судинних захворювань і регулює вміст холестерину в крові.

Вирощування ріпаку є однією з основних задач, спрямованих на розвиток і процвітання аграрного сектора економіки. Завдяки своїм унікальним біологічним і хімічним властивостям, він знаходить все більш широке застосування в промисловості. Збільшення ринкового попиту на ріпак і його чарівні властивості закликає хліборобів до розвитку бізнесу з вирощування цієї багатофункціональної невибагливої культури.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus