USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Перлина Волині міліє: яким чином просять врятувати Світязь

6 Червня 2019 12:10
Для того, аби рівень води в озері не знижувався, просять відремонтувати непрацюючі гідроспоруди.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії облради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів 6 червня.

Як повідомив начальник управління екології та природних ресурсів ОДА Дмитро Новохатський, просять виділити 50 тисяч гривень на розробку проектно-кошторисної документації для ремонту гідроспоруди у Шацькому районі. Здійснити роботи потрібно для того, аби з озера Світязь не витікала вода.

Як зауважив начальник Волинського обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук, Шацькі озера пов’язані між собою. Так, озеро Луки-Перемут пов’язане зі Світязем, є канал на Пульмо, де свого часу працював шлюз-регулятор – можна було спускати воду, коли її було забагато або навпаки акумулювати більше води. Вже багато років шлюз не працює і потребує капітального ремонту. Окрім того, є ще одна гідроспоруда, яка належить Ратнівському міжрайонному управлінню водного господарства, також шлюз-регулятор на обвідному каналі озера Луки-Перемут. Цей шлюз також потребує ремонту, тож варто, мовляв, вирішити проблему з гідроспорудами у комплексі. Перш за все, важливо, щоб вода не витікала зі Світязя, ремонт шлюзів може докорінно змінити ситуацію.
Голова Шацької райради Сергій Карпук відзначив, що протягом останніх років причини обміління Світязя досліджували німецькі фахівці. Однією з причин раніше вважали Хотиславський кар’єр, але спеціалісти з Німеччини відкидали цю причину. Вони вважають, що справжні причини – десятирічна циклічність рівня води, що існує в природі та зміна клімату – посушливе літо сприяє обмілінню водойми. Для того, щоб врегулювати рівень води у Шацьких озерах, одним з питань є ремонт гідротехнічних споруд.



Споруда, що потребує ремонту, розташована на межі Пульмівської та Шацької селищної ради. Критичиний рівень води наразі в озері Луки-Перемут, яке є третім за розміром серед Шацьких озер. Отже, пропонували окремо передбачити програму збереження озера Світязь. Гідротехнічна споруда, що потребує ремонту, передана Пульмівській сільраді, яка готова виступити замовником розробки проектно-кошторисної документації. На проект потрібно орієнтовно 50 тисяч.

Депутат Юрій Ройко відзначив, що питання варто порушувати як на обласному, так і на загальнонаціональному рівні, на рівні міністерства та Кабміну. Він пропонував наразі внести зміни до регіональної програми «Екологія 2016-2020» та виділити 25 тисяч гривень Шацькій ОТГ на розробку проектно-кошторисної документації . Члени комісії підтримали цю пропозицію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
хотислав Показати IP 6 Червня 2019 15:30
Перш ніж гатити кошти в навколишнью інфраструктуру необхідно провести детальний моніторинг існуючої екосистеми( професіоналами , а не методом "втика"),визначити допустиме антропогенне навантаження і тоді планувати розвиток території, а не навпаки.
треба до хотислав Показати IP 6 Червня 2019 16:09
треба ще один памятник пончику поставити, тоді все наладиться!!!
хотешів до хотислав Показати IP 6 Червня 2019 20:33
Перш ніж лобіювати пропозиції щодо моніторингу екосистеми в контексті антропогенних впливів у результаті розвитку інфраструктури, необхідно вивчити граматику
Остап Вакарчук Показати IP 6 Червня 2019 16:06
Згідний повністю з коментарем "хотислав". А собі до кишені ще треба гроші покласти, у нас без цього робота не розпочнеться.
Просто Показати IP 6 Червня 2019 16:17
Більше барів!!! Ще більше!!!! Більше мусора і карєрів!!!! Тоді точно води стане більше
До всіх Показати IP 9 Липня 2019 23:53
Заваріть шлюз-регулятор, а то допоки пройде ця вся бюрократія то ще метрів 30 води втіче, а далі залучайте професіоналів і вивчайте антропогенне навантаження

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus